Nume de cod: Trandafirul este o lecție de curaj. Dar este, dincolo de inteligența și dăruire, și o poveste despre greutățile vieții, despre nebunia cu care ar trebui să ne înfruntăm destinul și despre câte poate face un om atunci când se află pe marginea prăpastiei.

Kate Quinn are un talent deosebit atunci când vine vorba de povești. Mi-o imaginez trasând, alegând caractere și drumuri, sculptând fiecare destin până la epuizare, eliminând și adăugând picături de dulce și amar.

Nume de cod: Trandafirul
Nume de cod: Trandafirul

Despre curaj și dăruire

Am mai citit și alte povești scrise de Kate Quinn. Sau am încercat să citesc. Și vă readuc aminte că nu am putut termina Zbor în trecut. Nu a fost momentul ei sau eu nu eram gata pentru ea.

Nume de cod: Trandafirul a început altfel… Și mi s-a lipit de suflet tot mai mult, pagină după pagină. Ce a făcut-o specială pentru mine? Efervescența ei. A fost ca o cupă de șampanie. Mi-a pișcat limba, dar mi-a lăsat un gust plăcut. Mi-a cucerit simțurile și m-a lăsat să înec în buchetul ei tot ce a fost mai greu de dus.

Mi-a șoptit la ureche  despre curaj, m-a dus la petreceri și m-a obligat să mă agăț cu disperare de viață. Nu exista decât prezent în lumea lor. Nu era timp de regrete și nici șanse de câștigat la vreo loterie a norocului. Existau coduri, grupaje, mesaje secrete de descifrat. Existau seri în care dansau până la epuizare, se îndrăgosteau și o luau de la capăt.

Nu aveau garanția unei zile noi, nu aveau certitudinea că omul pe care îl iubeau se mai întorcea de pe front. Își dedicau viața descifrării mesajelor, dar nu puteau spune nimănui despre sarcina lor. Primeau tăcuți reproșuri și priviri piezișe, se ascundeau în spatele unor identități jucăușe și afișau zâmbete strâmbe. În realitate, dincolo de de orice preconcepții, lupta lor era una grea, aproape de limita imposibilului. Codurile le atacau mintea, grupajele le dădeau dureri de cap și coșmaruri.

Să nu aveți o clipă impresia că eu am reușit măcar în vreun moment să înțeleg ce făceau fetele alea acolo. Nu m-aș descurca dacă aș fi pusă în fața unei astfel de mașinării scuipătoare de litere, coduri și mesaje secrete. Și nu știu dacă în așa condiții de stres aș mai reuși să îmi păstrez calmul, să fiu atentă la ce se întâmplă sub ochii mei și să îmi dau seama de mesajele transmise.

De la prietenie la ură

Ehe, cum îmi dau eu seama la jumătatea articolului că nu v-am spus niște lucruri mai generale, care să vă ajute să înțelegeți ce scriu eu aici.

Războiul este întotdeauna un subiect greu de atacat. Să rămâi la granița dintre interese, să menții un echilibru și să încerci să redai teroarea și ororile prin care oamenii au trecut. Iată numai cât poate fi de greu să încerci să scrii despre asta. Darămite să o mai faci și într-o manieră în care să atragi oamenii în povestea ta, să reconstruiești bucata aia de lume amenințată cu bombe și arme. S-au scris și s-au rescris destine în pas de militari. S-au încredințat secrete și s-au destăinuit iubiri pe ritmul rece al gloanțelor trase de oriunde și peste tot. S-au destrămat familii și s-au jelit morți.

Au fost multe tragedii și infinit mai multe vieți curmate. Și ar fi fost și mai multe dacă nu ar fi fost oamenii aceștia, femei și bărbați, închiși în barăci neaerisite, încercând să descifreze coduri și să oprească atacuri.

Trei femei, trei destine

Ce mi-a plăcut la cartea asta? Modul în care autoarea a reușit să păstreze echilibrul. A pus accentul pe implicarea lor în cadrul acțiunilor de război, pe importanța actelor lor de curaj. Dar le-a dat voie personajelor sale să își trăiască viața. A mutat lumina asupra modului în care au sfidat reguli, au sperat și au iubit.

Mi-a plăcut să stau în mijlocul fetelor și m-aș fi bucurat să fac parte din gașca lor. Mab – Regina Mab -, Beth și Osla. Trei femei puternice, aduse laolaltă de destin, modelate de conjuncturi și de nenorocirile pe care au fost nevoite să le traverseze.

Osla a fost sufletul poveștii. Neconvențională, extrovertită, atentă la tot ce mișca. Să nu vă lăsați păcăliți de aparențe. Osla are un suflet sensibil și am știut că este exact genul de om pe care te poți baza.

Beth a fost rezultatul insistențelor și ale revoltei. Fusese crescută strict, citea Biblia și era pedepsită după cum scria în Cartea Sfântă. Numai că, atunci când Osla și Mab, fetele frumoase de oraș, se cazează în casa familiei lui Beth, destinul fetei este pe care să se schimbe radical. Beth este extrem de inteligentă și se pricepe de minune la descifrat jocuri de cuvinte. Se potrivea perfect la Bletchley Park, misterioasa proprietate unde cele mai bune minți din Marea Britanie se antrenează pentru a sparge codurile militare germane.

Mab a fost preferata mea. Și de asta am lăsat-o la urmă. I-am simțit personalitatea și am fost convinsă că ea îmi va oferi cele mai mari emoții. Și exact așa a fost. Mab a fost de cele mai multe ori arhitecta propriilor necazuri. Voia să se mărite, dar nu voia să se îndrăgostească. Voia o familie în care să trăiască așa cum acasă nu a fost posibil. Numai că, tânără înaltă și tăcută, îl întâlnește pe poetul Francis și scriu împreună o poveste de dragoste emoționantă și… vie. Și nu vă pot spune mai multe, oricât de mult ați insista.

Nume de cod: Trandafirul – prietenie și ură

După câte ați văzut mai sus, cele trei fete ar trebui să fie prietene. Nu? Au împărțit momente tensionate și greutăți pe care le veți descoperi voi singuri. Dar, surpriză! Nu vor să se vadă. Se urăsc și își aruncă cuvinte grele. De ce se ajunsese aici? Ce se întâmplase între ele?

Deși se evită pe cât de mult posibil, una dintre ele le trimite celorlalte două un mesaj codat prin care le cere ajutorul. Era închisă într-un ospiciu și era sigură că un trădător se afla în spatele acestui diagnostic fals. Vor veni ele să o ajute, vor depăna din nou firele trecutului comun?

Mi-a plăcut foarte mult cartea și m-am bucurat să îi ofer cinci steluțe.

A apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici. 

Traducator(i): Gabriela Ghircoiaș
Număr pagini: 512
Data apariției: octombrie, 2021

 

 

Lasă un răspuns