„Nopți la Monaco” este al patrulea roman semnat de autoarea Natașa Alina Culea.

Eu sunt un fel de ciudățenie acum pentru că exact în timp ce încerc sa îmi ordonez ideile, îmi dau seama că  am citit primul și ultimul roman din cele patru scrise de Natașa.   Autoarea mă fascinase cu „Marat”, o altfel de poveste de iubire și m-a cucerit definitiv cu ” Nopți la Monaco.” Un roman ca un tablou pe care sunt pictate pe rând: caracterul dual al omenirii, traume care ne marchează existența, luptele pe care suntem nevoiți să le ducem în încercarea de a înfrânge soarta și de a dovedi că se poate. Suntem puși față în față cu oamenii din mediul rural. Oameni conduși de cutume nescrise, care nu își pot împinge limitele pentru că nu se cade, ce ar zice lumea? Nu, nu sunt proști, nici încuiați ci sunt atinși de inocența specifică vieții la țară, unde fiecare zi e o luptă pentru supraviețuire și unde visele nu prind contur iar autoarea le surprinde caracterul cu un simț al umorului fin și extrem de bine plasat.

„Oamenii au în ei iubire- sămânța divină- și posibilitatea de-a alege. Unii înfloresc trandafiri, alții încolțesc ciulini…”


Nimeni nu o învățase nici pe Nicoleta Dragomirescu să viseze. Făcea parte dintr-o familie ce număra șapte membri și nicio ambiție. Mama își împărțea zilele între strung, casă și copii. Tatăl trecea mai des pragul cârciumii, avea nevoie sa prindă curaj cam des. Se supuneau tacit circuitului rural, nu prea împingeau copiii către stelele la care ei nu priviseră și nici nu încercau să le construiască un viitor diferit. Trebuiau să stea pe lângă casă și să se crească unul pe altul, dacă nu …mai erau și altoiți.  
Fiecare ciufuleala și lovitură primită nu o debusola pe Nicoleta, din contra, o ambiționa să plece din Văleni, era sigură că există și o alta lume dincolo de satul prăfuit. 

Șansa ei vine atunci când mătușa domnișoara din partea tatălui, bibliotecara în Ploiești, îi cere lui Grigore, tatăl Nicoletei, să o lase pe perioada vacanței la oraș.  Nicoleta are astfel contact cu lumea magică a cărților și într-o introspecție în atlasul geografic, pune timid degetul pe harta lumii, promițându-si că va ajunge și acolo…și acolo..și acolo. Nici nu știa copila sfrijita că lumea i se va deschide la picioare.

Pentru că mătușa dorea să îi ofere alta viata Nicoletei și pentru că nici fata nu se mai vedea acasă lângă ai ei, tânără ajunge și la facultate. Absorbea avid orice informație, era hotărâtă și determinată să aibă un alt stil de viata. Nu i-a fost ușor, nu se născuse sub vreo stea norocoasă, nici nu-i nivelase cineva drumul.

Soarta o lovește din nou, și după câteva piedici ajunge ospătărița într-un restaurant. Muncește pentru a se întreține și își pierde capul instant după primul bărbat care îi oferă atenție. Deși îi rupe inima, turcul este responsabil direct de decizia ei de a părăsi țara. Un bagaj, o pisică, un credit la banca, ambiții și un nume nou: Nika.

Nika era perfecta în imperfecțiunea ei și pentru asta am apreciat-o. Nu este genul de femeie pentru care se aliniază planetele și ea este fericita peste noapte. S-a reinventat după fiecare lovitură, s-a ridicat și s-a hrănit cu vise. Deși avea impresia că  este neimportanta, ajunge să  joace un rol important, unul care o supune la decizii care îi vor îngenunchia sufletul și îi vor zdrobi inima. Nika descoperise prea devreme că totul în viață are un preț.  Că fericirea este relativa și că se muncește al naibii de greu pentru ea. Autoarea nu a creionat un personaj perfect, dar tocmai asta îl face unic.

Nika este captivă propriilor ambiții, propriilor traume și depinde de ea drumul pe care îl va alege. Va întâlni și persoane care îi vor readuce echilibrul în viață și care o vor ajuta să privească lumea din alt unghi. Era greu să ai încredere în tine când nimeni nu te ajutase să te descoperi. Era greu să te atașezi de oameni când tu singura te credeai imperfecta, când trecutul te urmărea ca o umbră amenințând să îți fure prezentul.

 Ieri, era un copil sărac într-o casă „cât un breloc”, astăzi avea cont în bancă și haine de firmă. Ieri, se juca în țărână, astăzi toată lumea este locul ei de joacă. Cum poate să încapă sub același soare lumi atât de diferite?

 Și dacă reușise să ajungă atât de sus, de ce se simțea uneori ca atunci când valora foarte puțin? 

Viața Nikai va fi ca un carusel al ambițiilor, al măririi, al pierderilor și al compromisurilor. Dar când va veni vremea, va ști ce să aleagă?

  Natașa Alina CULEA reușește sa pună în valoare personaje atât de diferite, atribuindu-le calități și defecte deopotrivă, lăsând amprenta ei să cadă asupra fiecăruia și punându-i în lume ca ei să își lase amprenta și asupra noastră.  Mai este oare nevoie să spun că romanul va primi 5 steluțe?

16299377_1594081110609210_6276547766781817853_n

1 COMENTARIU

  1. Frumoasa recenzia Anca! Am cartea si o voi citi doar ca eu i-au cartile Natasei pe rand 😉 . O sa citesc „Lupii trecutului. Sofia” si apoi „Nopti la Monaco” Oricum imi place cum scrie Natasa 🙂 . Cu „Marat” m-a cucerit definitiv 🙂 <3

Lasă un răspuns