Nopți în Marrakech este cartea în care am ales să-mi pierd pașii zilele trecute. Aveam nevoie de o poveste răcoroasă, efervescentă și plină de mister. Deși primele pagini păreau să mă ducă în această direcție, conexiunea noastră s-a pierdut pe drum și vraja s-a risipit. Însă, cu toate astea, mă bucur că am fost acolo, printre oamenii pe care îi recunosc doar pentru că au fost celebri înainte ca eu să mă nasc.

O incursiune psihedelică în Marrakech-ul anilor 1960

Îmi plac tare mult romanele care mă ajută să „călătoresc”, cu toate simțurile mele, în locuri pe care, cel mai probabil, nu voi ajunge să le vizitez în viața asta. Maroc, Marrakech și alte câteva zone exotice, pudrate cu parfum de condimente, muzică specială cântată la instrumente deosebite, seri stropite cu alcool și ținute lejere, castele cu grădini pietruite și vegetație luxuriantă. Cum să spui nu? Cum să nu vrei să respiri alt aer, altă cultură și alți oameni? Cum să te împotrivești unor experiențe care nu se vor mai repeta niciodată? Cum să nu vrei să aduci bucăți din lumea aceea în care totul părea să se întâmple după alt ceas și după alt ritm?

Nopți în Marrakech
Nopți în Marrakech

Nopți în Marrakech – ești gata pentru o nouă aventură?

„Strălucitoare… Green redă convingător atracția scenei muzicale, precum și farmecul personajelor ei superbe, atât celebre, cât și fictive. Fanii lui Green vor fi încântați de această poveste care îmbină strălucirea și tragedia.” Publishers Weekly

Dacă sunteți fan rock and roll și numele vehiculate în descriere nu vă sunt străine, vă spun că nu o să găsiți detalii picante sau scene nemaivăzute și nemaiîntâlnite până acum. Dar, după cum o spun și alții, ar fi o călătorie potrivită pentru câțiva stropi din magia anilor trecuți. Suntem „avertizați” încă de la început că vom găsi în această poveste un episod dramatic din viața emblematicei Talitha Getty. Model faimos și actrița renumită la numai douăzeci de ani, Talitha este cunoscută și pentru mariajul său cu Paul Getty, pentru viața sa plină de oameni celebri, petreceri exclusiviste și seri fără bariere.

Personal, aș fi vrut ca întâlnirea dintre cele două femei să fie mult mai bine pusă în valoare. Până la urmă, impactul prieteniei cu Talitha a fost unul uriaș pentru Cece. Talitha apare episodic, fără surle și trâmbițe, dispare ca un fum și reapare fără vreun avertisment. Da, autoarea surprinde cu note sigure și detalii vizuale tot ce se întâmplă în reședința din Marrakech a soților Getty, dar parcă a lipsit ceva. Am fost martora orgiilor cu sex, alcool și rock and roll (repetate de câteva ori) și am privit altfel toată viermuiala aia relațională dintre ei. Viața lor nu mi s-a părut deloc atrăgătoare, nici captivantă, nici mai demnă de trăit. Sex, droguri, sex, droguri, amantlâcuri și secrete.

Cece – fata de la țară și norocul de a da peste oamenii potriviți

Cece nu m-a convins încă de la început. Deși avea potențial de personaj preferat, i-a lipsit magia. Sau verticalitatea? Sau scânteia? Nu știu. A avut ceva care nu s-a potrivit deloc în acest tablou. Și nu, nu are legătură cu faptul că ea venea din provincie, că se mutase în marele oraș și încerca să-și găsească locul.

Așa cum e firesc pentru oricine care urmărește și idolatrizează anumite persoane publice, Cece – cea care de fapt se numea Claire – dorește să-i întâlnească pe cei pe care-i adora. Era sigură că asta ar fi făcut-o mult mai interesantă acasă, în ochii celor rămași acolo și ai mamei sale vitrege.

Pentru o fată de la țară,  crescută departe de tentații și vicii, mirajul vieții celor din formațiile de rock and roll poate fi amețitor și deopotrivă tulburător. Cece întâlnise omul potrivit, omul care-i deschisese larg ușa mondenității anilor ’50 și o pusesem alături de Mick Jagger, Talitha Getty și mulți alții. Cece începuse astfel metamorfozarea și lăsase în urmă larva care fusese pentru a deveni un fluture frumos. Însă, în lumea nouă, fluturii erau prea fragili și nopțile stropite cu alcool și droguri le puteau fi fatale. Era Cece prinsă în capcană sau putea să scape?

Nopți în Marrakech – arome de demult

„O desfătare a simțurilor: povestea maturizării unei tinere vânzătoare din anii 1960, care face o călătorie magică într-o lume la care cei mai mulți pot doar visa – și pe care o găsește chiar mai plină de farmec, mai amețitoare și, finalmente, mai sfâșietoare decât și-ar fi putut imagina vreodată. […] Nopți în Marrakech este cel mai bun roman de până acum al lui Jane Green!” Christina Baker Kline

Cartea asta a fost o experiență pe care eu aș numi-o senzorială. Nu mi-a adus prea mult ca poveste în sine, dar am simțit-o, am trăit-o, am mirosit-o. Știți cu ce aș putea să o compar? Cu o sticluță veche de parfum. O găsești, îi scoți capacul și bum! ești asaltat de o mulțime de amintiri, fiecare mai vie și mai incitantă decât precedenta. Apoi, când parfumul se estompează și primul efect se evaporă, rămâne doar starea de bine și pielea sărutată de fiori dulci. Nopți în Marrakech poate fi un roman păcătos de dulce, ținut în cuferele pe care ți le dorești păstrate doar pentru tine, departe de ceilalți.

Așa cum am spus mai sus, așteptam mult mai mult de la această poveste. Coperta este senzațională și așteptam o poveste care să mă spulbere complet.

Nopți în Marrakech poate fi o lectură potrivită pentru această vacanță și o găsiți pe site-ul editurii Corint, chiar aici.

Autor: Jane Green

Traducător: Ioana Petridean

Colecție: Corint Fiction

Luna aparitie: Mai 2023

Softcover

Număr pagini: 368

Lasă un răspuns