„Noaptea sufletelor” , apărut la editura Univers, este romanul de debut al autorului Sorin Oprea. Nu știam nimic despre dumnealui, numele nu îmi suna cunoscut deloc. Sorin Oprea este directorul Agenției Naționale Antidrog. Când am citit acest lucru am sperat că acesta va fi subiectul cărții: traficanți de droguri, rețele internaționale de spălare de bani. Și am avut parte de câțiva „stropi” din această parte întunecată a lumii. Dar nu acesta a fost subiectul principal. Partea bună este că mi-a plăcut mult mai mult scenariul autorului decât așteptările mele.
Fiind un roman de debut, nu că nu ar fi și romane excepționale de debut, nu toate au mers ca unse. Deseori am revenit asupra unor idei, m-am împotmolit și am așteptat să îmi elucideze cineva misterul. Deși nu ducem lipsă de informații, nu mereu ie la lumină cele cu adevărat importante.
„Noaptea sufletelor” – o conspirație la nivel înalt
Ce legătură poate exista între Constelația Lebedei, un avion prăbușit în junglă, doi tineri IT-iști și un hacker urmărit în toată lumea? Există una la care nu m-aș fi gândit, Zalele acestea formează un lanț al conspirațiilor, al luptei pentru puterea mondială. Le-am găsit greu „perechile”, mi se părea că sunt într-o pădure întunecată, fără busolă și fără să știu încotro mă îndrept.
Numărul redus de personaje și subiectul incitant sunt piesele care m-au ajutat să mă bucur de o lectură ușoară. Hățișurile păreau de nepătruns, dar s-au destramat. Se pare că putem aduce lumina în noaptea sufletelor.
Ne gândim mereu la viitor, la conspirațiile pentru ținerea sub control al numărului de oameni de pe glob. Ce ați spune dacă ați afla că se fabrică niște cipuri la Constanța? Și că un senator este implicat? Nimic greșit, nu? Dar dacă aceste cipuri sunt proiectate pentru a controla mintea umană? Dacă ați afla că punctul unui plan mondial se referă la eradicarea populației până ce rămân numai șapte sute de milioane de indivizi?
Sebastian Nichitescu, senatorul nostru, era hotărât să urce pe scara puterii și nimeni nu îl poate împiedica.
„Noaptea sufletelor” – un subiect interesant
Vlad Arineanu cade din întâmplare în mijlocul afacerilor lui Nichitescu. Vlad era IT-ist de succes, softul programat de echipa lui fiind unul foarte râvnit. Primise un premiu pentru munca sa și urma să plece în Chile. Dar toate astea erau prea puține pentru senatorul Nichitescu. Nu îl voia pe Vlad pentru Dariana, fiica lui.
Dariana este personajul care m-a dezamăgit teribil. Deși ne este subliniată ideea unei relații frumoase între Dariana și Vlad, tânăra femeie renunță la dragostea ei. Și asta numai pentru că tatăl ei i-o cere. Invocând educația primită, Dariana nu m-a convins, ba chiar mi-a trezit ceva semne de întrebare. Dariana rămâne personaj secundar până la sfârșitul romanului și asta mi-a displăcut.
Rănit în amorul propriu, Vlad vrea să afle mai multe despre senator. Alex, prietenul și colegul lui, îi cântă în strune și pornesc amândoi pe un drum plin de pericole. Nu se știe dacă rămân vii la capătul călătoriei.
Intervine și Angel, un hacker urmărit internațional, interesat de Nichitescu și de grupul din care acesta făcea parte. Se știa că există o grupare la nivel mondial, grupare care dorea să dețină puterea absolută.
Cei trei tineri au interese comune și asta îi aduce împreună. Cum vor colabora de aici înainte?
Noaptea sufletelor – roman la granița dintre ireal și real
Deși mă așteptam la o lume dură, la confruntări armate, am fost surprinsă să văd că autorul se duce într-o latură a spiritualității. Implicând cultura peruană și câteva ritualuri specifice, autorul reușește să redea farmecul local. Dar nu mă convinge pe mine. Îmi place să citesc despre ritualuri, despre medicină naturistă, despre comuniunea dintre trup și spirit. Dar nu pot să cred că un supraviețuitor al unui accident aviatic se poate reface de azi pe mâine, la propriu. Rănile nu se închid văzând cu ochii, oricât de mult crezi în asta.
La un moment dat, simțeam că pășesc pe plăci care se cutremură sub picioarele mele. Nu mai reușeasm să văd legătura și simțeam că totul se prăbușește în jurul meu. Nu mai căutam legătura cu viața lui Nichitescu, căutam fata din visele lui Vlad. Nu mă mai învârteam în vortexul consiprațiilor, mă plimbam prin saloane și discutam despre banalități. Parcă toată adrenalina se risipea ca un fum.
Noaptea sufletelor – real și ireal
Mi-ar fi plăcut ca acest roman să fie un pic mai închegat. Un pic mai atent construit. Subiectul este unul extrem de ofertant, autorul are o bilă albă pentru faptul că a plasat acțiunea acasă la noi. Personajele sunt prea puțin aduse în lumină și asta am resimțit-o acut.
Puncte bonus primește autorul și pentru discuțiile spirituale dintre Pelerin și Vlad. În ele m-am regăsit de cele mai multe ori și au fost o încântare pentru mine.
Este un roman destul de bun. Mai ales că este un roman de debut. Dacă doriți un strop de aventură în viața voastră, Noaptea sufletelor poate fi o alegere bună!
Descriere: Care este legătura între Constelaţia Lebedei, un avion prăbușit în jungla amazoniană din Peru, doi tineri IT-iști care se trezesc peste noapte într-o situaţie imposibilă, un hacker urmărit în toată lumea și o femeie tulburător de frumoasă? Toate acestea se regăsesc, ca într-o pânză de păianjen, în conspiraţia unui Grup internaţional care urmărește puterea absolută la nivel global, prin controlul și împuţinarea dramatică a populaţiei. Mai multe personaje feminine voluntare, interesante și curajoase se alătură tinerilor IT-iști în lupta împotriva Grupului, într-un periplu care pleacă din România și ajunge în Peru, Lituania, Franţa și Statele Unite, încercând să aducă lumină în noaptea sufletelor.
Romanul a apărut la Editura Univers și poate fi cumpărat de aici.
[…] deloc asiatic, deloc plin de flori de cireș, povești cutremurătoare sau sunet de clopoței. O descriere mult mai modernă, ușor atipică și atinsă de note de umor și trai la […]
Mă tot uitam la romanul acesta. Sună interesant, cred că îi voi da și eu o șansă. Felicitări pentru recenzia incitantă! <3
Îmi place titlul cărții, si pare potrivit cu povestea din câte îmi dau seama.
Mi-a plăcut mult recenzia ta, chiar mă tentează sa citesc si eu cartea asta.