Noaptea în care a dispărut este o altă poveste interesantă scrisă de Lisa Jewell, autoarea romanului O viață regăsită. Ca și în precedentul roman, Lisa Jewell se axează pe traumele trăite de femei. Mi se pare că știe foarte bine această „zonă”, că îi cunoaște punctele sensibile și știe când și cum să le apese.
Țin minte că mi-a plăcut tare mult descrierea acestei cărți. Și știți doar că nu pot rezista în fața unei astfel de promisiuni: dispariție, suspans, mister. Cum mi-a plăcut și O viață regăsită, am zis să îi dau o șansă și acestei povești și bine am făcut. Am trăit alături de personaje, am lansat propriile teorii și am analizat fapte. Bineînțeles, întrebările au continuat să se înmulțească și vinovații intrau și ieșeau de pe listă.
Atentă la detalii și cu mintea ascuțită de alte romane din aceeași sferă, am dibuit la un moment dat direcția spre care mergea autoarea. Nu îi identificasem încă toate dedesubturile, dar bănuiam că așa ar fi putut fi. Dar asta nu m-a deranjat. Am trăit la fel de intens povestea și am așteptat liniștită ca adevărul să iasă la lumină și ca vinovatul să plătească pentru suferința acestei familii.
Noaptea în care a dispărut – crimă sau dispariție?
Când acceptă să îl însoțească pe iubitul său la noul loc de muncă, Sophie Beck nu bănuiește că va fi aruncată în mijlocul unei dispariții. Maypole House fusese conacul satului Upfield Common, o așezare englezească pitorească. După ce este cumpărată de o companie puternică, clădirea este transformată în școală privată cu internat pentru copii cu vârste cuprinse între șaisprezece și nouăsprezece ani.
Și poate că acest lucru nu face școala asta mai specială, dar faptul că din vecinătatea clădirii dispar o fată și iubitul acesteia ne face să privim altfel lucrurile. Tallulah, fata care a dispărut, era eleva acestui colegiu și fusese văzută ultima oară în companie unor colegi de colegiu, la o petrecere organizată pe repede înainte. Dispariția fetei nu face decât să nască zeci de întrebări și multe dintre ele chiar în sânul proprieu familii.
Întâmplare nefericită sau plan premeditat?
Tallulah simțea deja că a dat greș în viața sa. Deși era adolescentă, fata devenise deja mamă și era prinsă între ce era moral să facă și ceea ce simțea. Să nu vă gândiți că nu își voia copilul, nu avea cum să nu îl iubească pe micul Noah. Dar era altă poveste cu Zach, tatăl copilului ei.
Știa că istoria ei cu Zach o „obliga” să îl accepte și vedea ușurare în privirile celor dragi. Mama ei era fericită că ei erau împreună și că îl puteau educa amândoi pe micul Noah. Dar cum să îi spună mamei că Zach era altfel atunci când erau ei amândoi? Cum să îi dărâme acesteia speranțele din nou?
Tallulah – adolescență furată
Tallulah este personajul sacrificiu. Așa am numit-o eu. Prin ea lansează autoarea semnale de alarmă și cu ajutorul ei plantează întrebări, temeri și răspunsuri. Tallulah se simțea prinsă între propriile dorințe și așteptările celor din jur. Temătoare, speriată și nesigură, fata aleargă acolo unde se simte bine. Dar este oare acesta locul cel mai sigur? Este aceasta o direcție voită sau una izvorâtă din dezamăgirile de acasă?
Salturile între prezentul lui Sophie și trecutul lui Tallulah nu fac decât să amplifice suspansul. Eu am fost cuprinsă de nerăbdare și simțeam că rețeaua lipicioasă de minciuni crește și tot crește. Aduceam tot mai mulți oameni laolaltă și vedeam în ei posibili vinovați. Nu știam care este adevărul, unde începe disperarea după adevăr și unde se termină nevoia de a numi un vinovat. Voiam să îi ofer un răspuns lui Kim și o explicație lui Noah, micuțul care creștea fără să știe cum se simte îmbrățișarea unei mame.
Lupta pentru adevăr
Kim, bunica lui maternă, îl iubea enorm. Dar iubirea ei nu era de ajuns. Din iubire pentru Noah și pentru Tallulah, Kim este singura care nu se dă bătută. Deși poliția anchetase în urmă cu un an acest caz, pistele se înfundaseră și dosarul aduna praf pe vreun birou. Sophie este scriitoare de romane polițiste și asta înseamnă că trebuie să fie atentă la fiecare detaliu.
„Nimeni nu spune astfel de povești mai bine decât Lisa Jewell… Ea nu glumește, intră direct în subiect, antrenează personaje convingătoare, cu vieți interioare complexe, într-o intrigă de un suspans nebunesc de-a lungul câtorva sute de pagini, pentru ca apoi să creeze un final complet neașteptat. Îmi place la nebunie.“ Lee Child
Dar cum ar putea ea să explice că recunoaște de undeva cartolina cu „sapă aici” și o săgeată îndreptată în jos? Cum să explice curiozitatea și nevoia de a ști ce se întâmplase cu cei doi tineri?
Mi-a plăcut mult povestea scrisă de Lisa Jewell. Mi-a plăcut jocul acesta între trecut și prezent, între lumini și umbre. Știți deja că îmi place să mă laud atunci când intuiesc deznodământul unei povești. Așa că, nu scăpați nici de data asta! Intuiam direcția, desigur, dar nu m-a deranjat acest aspect. M-am bucurat de călătorie, de poveste și de personaje! (apropo, aș vrea să se continue un fir de acolo, de la final. O să vedeți voi care! 🙂 )
Noaptea în care a dispărut a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.
Data Apariției : 17 feb. 2022
Autor(I) : Lisa Jewell
Numar Pagini : 464
Tip Coperta : Broșată
Colectie : Buzz Books
Categorie : Thriller& Suspans & Detectiv
Traducator(I) : Irina-Marina Borțoi