Nimeni n-a văzut nimic. Am deschis ușor un document, grație accesului pe serverul Corint, dorindu-mi doar să extrag niște citate pentru a le posta ulterior pe rețelele de socializare. Însă, după cum era de așteptat, m-am trezit trasă în poveste, mânată de dorința de a ști adevărul, afectată peste măsură de disperarea mamei care-și căuta copila.

Nu m-am mai putut opri din acel punct. Am răsturnat fiecare piatră și fiecare rând, mi-am creionat scenarii și am strâns puternic pumnii. Simțeam un tremur puternic în picioare, o nevoie de a cerceta și eu stațiile de metrou, de a întreba oamenii și de a peria imaginile surprinse pe camerele de luat vederi.

Nimeni n-a văzut nimic
Nimeni n-a văzut nimic

În metrou urcă doi copii. Doar unul coboară… Cum să rămâi indiferent? Cum să nu-ți dorești să vezi micuța înapoi acasă, în brațele mamei sale pline de iubire și siguranță? Vinovatul trebuie să plătească. Oare o luase cineva? Se pierduse? Alunecase undeva? Fusese răpită și ținuta sechestrată? Fusese victima unei crunte răzbunări?

Ce scenariu rămâne, cine cade primul și cum poți face față sentimentului de vinovăție? O mulțime de întrebări, un om rănit în cel mai vulnerabil punct al său și un cititor aflat în cursa pentru aflarea adevărului. Fiecare om cu puterea și nevoile sale, fiecare mânat în luptă de propriile motive. Și o cursă al cărui deznodământ poate răsturna liniștea tuturor.

„Am devorat cartea aceasta! O aventură tensionată și palpitantă, care s-a jucat cu cele mai întunecate temeri ale mele.” FIONA CUMMINS

Toți mint. Toți sunt vinovați

„Cu nenumărate răsturnări de situație, pătrunzătoare și imposibil de lăsat din mână!” LOUISE O’NEILL

Nu iese fum fără foc. Dar cine stârnește focul, cine îl alimentează, cine l-a aprins și cine-l poate stinge?

Am căutat permanent vinovații. Și m-am gândit că accentul va cădea preponderent asupra răpirii. Însă, cu grație și stăpânire de sine, inteligență și șiretenie, autoarea Andrea Mara a împletit firele prezentului sfâșietor cu cele ale trecutului tumultuos, plin de secrete, minciuni și jocuri de putere. Un grup de prieteni, aparent foarte legați între ei, ascunde ceva periculos, aproape de nesesizat la prima vedere: o cutie personalizată a Pandorei.

Văzuți de departe, prietenii par ținuți laolaltă de cele mai nobile și mai calde intenții. Însă, dincolo de stratul superficial al spoielii pe care toți o aplică propriei existențe, fiecare dintre ei ascunde secrete, traume, minciuni șlefuite până aproape de confuzia cu adevărul.

Nimeni n-a văzut nimic – unde este micuța?

„Probabil cea mai plină de suspans carte pe care am citit-o anul acesta!” LIZ NUGENT

Ușile se închid și trenul o ia din loc. Copiii sunt înăuntru și se uită pe geam. Sive e afară și privește la ei. Nu își dorise cu adevărat să fie aici. Doar îl însoțise pe Aaron în călătoria pe care o făcea periodic pentru a-și vedea foștii colegi de apartament, pentru a se pune la curent cu noutățile din viața fiecăruia. Ce rost aveau toate astea? Sive știa că este doar o paradă a unor bărbați care se lăudau cu succesul lor și a unor femei care doreau să dovedească faptul că pot reuși într-o lume a bărbaților.

Niciunul nu venea însoțit de copii. Nici nu aveau, așa că nu știau cum e să alăptezi, să pregătești genți, să schimbi scutece sau să-i faci să nu se certe măcar pentru cinci minute. Viața era grea cu un copil, darămite cu trei, toți de vârste și cu nevoi diferite. În plus, Sive încerca să lucreze, să se dezică de eticheta de mamă casnică. Pentru asta se oprise în stația metroului londonez: să răspundă unui apel de la serviciu. Nu avusese nici ochelarii la ea, îi fusese astfel destul de greu să recunoască identitatea celui de la capătul celălalt al apelului. Ea le rugase pe fetițele ei să urce în metrou, asta în timp ce ea împingea căruciorul cu bebelușul ei. O clipă a coborât privirea.

Metroul nu a așteptat. Metroul a închis ușile și a plecat cu fetele ei înăuntru. Strigase la Faye, fiica mai mare, și o rugase să coboare în stația următoare. Bărbatul de lângă ele încuviințase. Și acum ele ar trebui să fie acolo. Dar e doar una. Bea este însoțită de un bărbat, același care păruse că înțelege îndemnul ei. Nu o văzuse pe Faye, așa spunea el. Și agenții de securitate păreau atât de depășiți. Londra era atât de mare și de necunoscută. Sive e sfâșiată, măcinată de durere și groază. Și Aaron nu este lângă ea. Cum o să-i explice?

Dacă nu le-ar fi zic fetelor să o ia înainte. 

Dacă n-ar fi ales redactoarea ei exact acel moment să o sune. 

Dacă n-ar fi încetinit pasul ca să se uite la ecran…

Dacă, dacă, dacă. 

Nimeni n-a văzut nimic. Unde este Faye?

„Aaron și Sive aprobă din cap, cu fețe pământii. Nu se mai pot preface. Faye Sullivan nu s-a rătăcit. Faye Sullivan nu e cu un străin binevoitor. Jude simte un val de spaimă amestecată cu adrenalină. Sive avea dreptate. Faye Sullivan chiar a fost răpită. Iar Jude Barr are un interviu exclusiv.”

O să vă mai spun că răpirea lui Faye devine uneori o scenă pe care se întâmplă și mai multe lucruri șocante. Că, pe fundalul acestui necaz, vor mai defila zeci, unele mai șocante decât altele, unele mai mincinoase decât altele. Că fiecare om din această poveste are ceva de ascuns și că finalurile de capitol vor fi ca niște tăieturi adânci pe care adevărul le va încasa permanent. Că voi veți citi așa cum am făcut și eu, cu sufletul la gură, sfâșiați de nevoia de a ști adevărul și de a o aduce pe Faye acasă.

Bine, trebuie să vă spun și că finalul a fost un adevărat șoc. Un duș cu apă rece în plină iarnă, o lovitură puternică în plexul solar, o veste năucitoare care m-a făcut să casc ochii și să râd amar. Ce final! Ce întorsătură de situație! Gata, nu vă mai spun decât că veți găsi articole dedicate pe blogurile colegilor mei: Biblioteca lui Liviu, Literatura pe tocuri, Fata cu cartea, Ciobanul de azi, Citește-mi-l; Cărțile mele și alți demoni; Analogii, Antologii.

Romanul este disponibil pe site-ul Corint, chiar aici.

Informații suplimentare:

Traducător: Maria Adam

Imprint: Leda Bazaar

New Adult, Mystery & Thriller, Dramă

Vârsta recomandată: +15 ani

Data apariției: Noiembrie 2024

Softcover

Număr pagini: 416

 

2 COMENTARII

Lasă un răspuns