Nightbooks – Captiv în poveste este un fel de bomboană umplută cu cremă. Să nu credeți că povestea este una plină de aripi de spiriduși, praf de zâne și chestiuțe roz. Nu, nu. Bomboană cu o umplutură perfectă pentru iubitorii de povești înfiorătoare. De ce am ales bomboana? Pentru că povestea asta e un fel de doi în unu. Avem povestea lui Alex și avem și poveștile lui Alex, scrise chiar de mâna lui. Hai că mă pierd în detalii. Și nu vreau să mă trezesc cu Natacha pe urmele mele sau cu pisica aceea alunecoasă și șireată. Iar mă pierd… Așa e cu poveștile astea, înfloresc sub ochii tăi, se mută în mintea ta și se dezvoltă și acolo.

Nightbooks - Captiv în poveste
Nightbooks – Captiv în poveste

Înainte de a trece la chestii foarte, foarte serioase și speriecioase, ar fi bine să vă spun că domnișorul Alex este o companie extrem de agreabilă și de potrivită pentru micuții voștri. Maria mea încă nu a citit cartea, dar i-am povestit despre Alex și despre pasiunea lui pentru povești. Mi-ar plăcea tare mult ca Alex să fie o sursă de inspirație și imaginația lui să fie rampă de lansare pentru mai mulți copii. Ei au imaginație, mai cred în inocență și în lucruri bune. Ei pot strecura cele mai faine lecții de viață în cuvinte deloc pretențioase, ei pot crea dragoni puternici și fioroși care se îndrăgostesc de vreo floare sau orice altă chestie aiurită vă trece vouă acum prin minte. Și cred că vor avea mereu nevoie de cuvânt și de scris, de povestioare născute din joacă. Poveștile sunt brațele cu care ne atârnăm de copilărie.

Nightbooks – Captiv în poveste – o companie sigură 

“Recompensele sunt uriașe: o intrigă palpitantă, mesaje despre autoacceptare, despre a fi tu însuți, despre a fi un bun prieten. De asemenea, cartea cuprinde câteva povestiri scurte și înfricoșătoare, precum și numeroase discuții despre arta de a scrie povești și despre cum poți face și tu asta”. (Common Sense Media)

Îmi plac poveștile, dar le ador pe cele care ne învață să devenim cea mai bună variantă a noastră. Copiii sunt opere care se lasă modelate până ce ajung desăvârșite. Modelați de mâini stângace și nesigure, copiii vor fi privați de strălucire și de aspirații. Vor înceta să mai caute, să se dezvolte și să lupte. Nu toți, dar majoritatea da. Alex este un astfel de copil. Luptă cu propriile arme să rescrie un final. Dar are împotriva lui o pisică malefică și o vrăjitoare însetată de povești…

Iubitor de povești de groază, Alex trăiește în universul alcătuit din micuța sa familie și poveștile la care iubește să meșterească. Simțindu-se neacceptat de copii din cauza „ciudățeniilor” sale, Alex iese într-o seară să își arunce caietul plin cu povești. Dar curiozitatea lui îl va duce fix într-o poveste plină de groază și de întuneric…

Putem rescrie finalul? Pierdem sau renunțăm prea devreme?

Nu ne cunoaștem prea bine vecinii, dar cine ar crede că lângă noi locuiește o vrăjitoare malefică? Auch, cam mulți, nu? Sau că apartamentul ei nu este deloc obișnuit, ci unul vrăjit? Da, vecina noastră are și o pisică. Dar pe aceasta nu îți vine deloc să o mângâi. Este mereu cu ochii pe tine, pare să te spioneze constant și îți dă impresia că îți înțelege gândurile. Deja sună înfricoșător, nu?

„O carte foarte bine scrisă, care îți dă fiori pe șira spinării. În aceste pagini care amintesc de poveștile fraților Grimm, J. A. White împletește curajul, folclorul și ciudățeniile pentru a celebra arta și încântarea de a spune povești.” — Wall Street Journal

Alex nu știe cum poate evada din acest apartament. Nu există uși sau ferestre și nici oameni pe care să îi întrebe. Din fericire, poveștile sale îl salvează. Apartamentul părea viu. Tremura și scoatea sunete puternice. Numai poveștile de groază îl linișteau și acesta este motivul pentru care vrăjitoarea îl lasă pe Alex în viață. Băiatul trebuia să scrie în fiecare zi, dar cine ar fi putut să își imagineze povești de groază când trăia captiv în una? Bine că are la el caietul cu poveștile deja scrise, dar acestea erau pe terminate și el nu aflase calea către casă. Va reuși oare? Sau va sfârși precum ceilalți copii păcăliți de vrăjitoare?

Orice erou are nevoie de un aliat în lupta sa. Va căpăta și Alex unul, dar drumul lor va fi unul sinuos și vor fi siliți să lupte cu armele vrăjitoarei, lucru deloc ușor sau la îndemâna oricui. Cei doi super eroi sunt exemple de curaj și de prietenie. Dincolo de povestea propriu zisă, autorul a avut grijă să insereze sfaturi importante, lucru pe care eu îl apreciez foarte tare.

Sper să citiți și voi cartea. Sau măcar copiii voștri. Sunt tare curioasă să aflu dacă ei au intuit deznodământul.

Nightbooks – Captiv în poveste a apărut la Storia Books și poate fi cumpărată de aici. 

An aparitie: 2019

Autor: J.A. White

Categoria: Literatura Fantasy

Nr. pagini: 296

Traducator: Oana Dusmanescu

Varsta: +10 ani

Lasă un răspuns