Niciodată nicăieri
Recenzii

Niciodată nicăieri – James Patterson și Candice Fox

Niciodată nicăieri este primul volum din seria Detectiv Harriet Blue. Și a fost și prima mea întâlnire cu autorul James Patterson. Pentru că este implicată și Candice Fox nu pot să spun unde a intervenit Patterson și unde a fost mai pregnant stilul lui Candice. Pot să spun că am sperat până la ultima pagină că lucrurile se vor îndrepta. Subiect bun, execuție destul de bună, personaje centrale antipatice. Nu m-am conectat deloc cu ele și nu pot să spun că mi-au stârnit curiozitatea de a vedea dacă vor evolua de-a lungul seriei.

Niciodată nicăieri
Niciodată nicăieri

Harriet Blue mi se pare alcătuită în grabă. Puse laolaltă lucruri care ar putea șoca publicul, scoasă în lume în cea mai brută stare a ei. Are o gură tare slobodă, una care ar putea să îi aducă numai necazuri. Harriet lucra în secția Infracțiuni Sexuale, Poliția Sidney. Datorită unui conflict de interese, Harriet este trimisă să ancheteze moartea unui miner. Am înțeles că trebuie îndepărtată din jurul anchetei care îl viza chiar pe fratele ei, dar să ancheteze o crimă? Hm, asta a fost primul lucru care a scârțâit pentru mine.

Niciodată nicăieri – dispariții misterioase 

În mijlocul deșertului, zona numită Nicăieri, nicăieri, funcționa o mină de uraniu. Era o întreagă adunătură pestriță în jurul acestei mine: femei, bărbați, dealeri de droguri, infractori, prostituate, activiști care doreau să protejeze ecosistemul. Salariile erau foarte mari aici, dar condițiile erau dintre cele mai dure. Nu mira pe nimeni dacă după cele trei săptămâni petrecute săpând în măruntaiele pământului nu toți se întorceau la lucru.

Când un tânăr dispare, nimeni nu acordă prea multă importanță acestui fapt. Dar lucrurile se schimbă atunci când un dingo apare târând un segment din piciorul unui bărbat. Dispariția devine crimă și Harriet este trimisă pentru a o ancheta. Se pare că nu era singurul caz de dispariție și dovezile erau aproape inexistente. De unde să înceapă? Cum se ajunsese aici?

Niciodată nicăieri  – fuga de propria viață

Harriet fusese un copil aruncat de sistem în casele maternale, la mila părinților „de împrumut”. Viața nu fusese deloc generoasă cu ea și cu fratele ei. Dar se îndoia că micul Sam ar putea fi acum ucigașul căutat de toată lumea. El era suspectul numărul unu într-un caz cu crime multiple. Și de aceea fusese trimisă de șeful ei în mijlocul deșertului. Și se pare că nu va fi singură. Va avea un partener. Edward Whittacker avea nevoie să se detașeze de furtuna din viața lui. Și nimerește alături de Harriet într-o lume care le-ar putea atrage atenția spre alte subiecte. Dar se pare că nimic nu funcționează cum trebuie.

Harriet este mereu cu garda ridicată. Caută dovezile necesare pentru a rezolva acest caz, dar sufletul ei este acasă, alături de fratele său. „Ariceala” ei nu face deloc bine relației cu partenerul ales de șefii săi, dar el are o răbdare ieșită din comun și  nu o presează. Renunță la curiozitățile personale și o acceptă așa cum este.

Niciodată nicăieri – subiect incitant

Mi-a plăcut subiectul ales de cei doi autori. Dar aș fi vrut mai multă broderie pe marginea lui. Alternarea perspectivelor adâncește misterul și îl face pe cititor mult mai curios, dar totul pare ambalat în mare grabă. Subiectul nu are timp să se sedimenteze, lucrurile nu par să se lege și nici nu par a fi prea credibile. Sunt curioasă dacă va exista evoluție sau mai multă grijă pentru detaliile despre locul unde își plasează acțiunea.

Voi ați citit cartea? V-a mulțumit finalul? Pe mine nu prea. Explicațiile mi s-au părut un pic forțate. Îmi pare rău că am pornit cu stângul în ceea ce îl privește pe Patterson, dar nu renunț la el. Ce îmi recomandați de la el?

Niciodată nicăieri a apărut la Editura Rao, poate fi cumpărată de aici. 

Descriere:

Când fratele ei este arestat pentru o serie
de crime brutale care au avut loc în Sydney,
șeful lui Harriet vrea ca impulsiva polițistă detectiv
să fie ținută departe de presă. Așa că îi
repartizează un nou caz de crimă în mijlocul
pustietății australiene. Undeva departe, în mijlocul
deşertului Australiei de Vest, trei tineri
au dispărut din mina Bandya. Misiunea lui
Harry este să dea de urma lor. Dar încă tulburată
din cauza evenimentelor de acasă și cu un
nou partener secretos alături, Harry nu știe în
cine mai poate avea încredere. Iar în aceste ținuturi
neiertătoare, nici nu știe cât de aproape
este de un tip de pericol nemaiîntâlnit.

An aparitie: 2019

Autor: James Patterson, Candice Fox

Editura: RAO

Nr. pagini: 368

Traducator: Alexandru Szollo

 

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *