Nevermoor – Probele de admitere ale lui Morrigan Crow este o aventură pe cinste! Nu știam nimic despre domnișoara Morrigan, dar tare m-am bucurat că a poposit și la mine acasă! Știți deja cât de încântată sunt de cărțile pentru copii. Poveștile pentru ei sunt din ce în ce mai complexe și mai îndrăznețe. Și la Nemi veți găsi o mulțime de astfel de cărți! Creaturi magice, pisici uriașe, contracte care se ard singure dacă nu spui adevărul, talente și societăți ascunse din care ți-ai dori să faci parte. Iar Nevermoor, orașul secret, pare să fie orașul perfect pentru a rămâne ascuns pentru totdeauna.

Despre toate astea si despre un pic mai mult este vorba în Nevermoor – Probele de admitere ale lui Morrigan Crow.

Admitere? Da, ați citit bine. Nu admitere la școală sau la cursuri plicticoase impuse de părinți sau norme sociale. Admiterea penntru societatea secretă Wundrous, societatea care i-ar fi putut oferi tot ce nu a avut în sânul familiei sale. Dar, pentru toate astea, Morrigan trebuia să aibă actele de intrate în Nevermoor, să treacă patru probe foarte dificile și să facă dovada unui talent diferit. Talent pe care ea nu-l are… Oare blestemul poate fi considerat talent?

 

Nevermoor - Probele de admitere ale lui Morrigan Crow
Nevermoor – Probele de admitere ale lui Morrigan Crow

„O carte absolut minunată: palpitantă și incredibil de ingenioasă.“ – Katherine Rundell, autoarea cărții Pe acoperișurile Parisului

Nevermoor – Probele de admitere ale lui Morrigan Crow – amuzantă și încântătoare

Morrigan Crow era un copil blestemat. Așa spunea toată lumea. Era o copilă încântătoare, amuzantă și foarte conștientă de viața sa scurtă. Blestemul îi va curma viața în noaptea în care ea va împlini unsprezece ani. Și dacă viața ei avea să fie atât de scurtă, de ce trebuia să mai învețe? De ce trebuie să învețe limbi străine și să primească drept pedeapsă scrierea zecilor de scrisori pline de scuze? Toate lucrurile rele care se întâmplau în oraș erau puse în cârca lui Morrigan. Dacă se uita în direcția unui om sau dacă îi adresa câteva cuvinte, gata era ghinionul să îl lovească. Și uite așa creștea numărul scrisorilor în care trebuia să își prezinte scuzele.

Și dacă viața ei avea să fie atât de scurtă, oare chiar trebuia să suporte prezența mamei sale vitrege? Că tot veni vorba de familie, cei trei membri care alcătuiau familia Crow (în afară de Morrigan) mi-au dat mai mulți fiori decât blestemul ce plana asupra capului lui Morrigan. Bunica sa ordonase să i se picteze portretul, așa aveau să o țină minte pe „nefericita” copilă. Mama sa vitregă dădea comanda de hainele potrivite pentru înmormântare. Creepy, nu?

Nevermoor – ținutul secret

În noaptea fatidică (ba chiar puțintel mai devreme), noaptea în care Morrigan trebuia să împlinească unsprezece ani, viața ei se schimbă pentru totdeauna. Înainte ca Vânătoarea de fum și umbre să ajungă la ea, la conac își face apariția un personaj misterios. Anumiți sponsori, oamenii puternici din oraș, își alegeau anual elevi eminenți pe care să îi sprijine pe viitor. Se înțelege de la sine că pentru Morrigan ofertele erau la fel de potrivite ca folosirea ventilatorului afară, iarna. Dar un domn roșcat și foarte înalt, un anume Jupiter North, îi dă o șansă lui Morrigan și este gata să o ducă departe de soarta ce îi fusese hărăzită.

Păcălind memoria familiei Crow și câinii vânătorii de fum și umbre, Jupiter o duce pe Morrigan în Nevermoor, orașul secret, ținut plin de magie și de creaturi fantastice.

Morrigan nu avea nici măcar o idee despre ce urma să se întâmple, dar nu poate să nu se bucure de noua viață. Primea dragoste, atenție, o cameră care se schimba singură zi după zi, avea drept menajeră o pisică uriașă și șansa de a trăi fără apăsarea Blestemului. Dar și aici avea ceva de făcut. Să calce pe urmele lui Jupiter și să intre în societatea Wundrous, dar cum ar putea ea? Probele erau dificile, ea nu avea niciun talent ascuns și Jupiter părea să îi ascundă multe lucruri. Oare chiar se potrivea aici sau se păcălea singură?

Nevermoor – Probele de admitere ale lui Morrigan Crow – o aventură pe cinste!

Maria mea a fost foarte încântată de lucrurile care au însoțit cartea, mai ales de insignă. Mi-a spus că abia astepta să termin eu cartea și să o ia și ea la citit. Mai ales că eu tot îi povesteam lucruri despre aventura lui Morrigan. Romanul a fost încântător, mai ales pentru că nu a semănat cu ceva ce eu am mai citit până acum. Păstrând câte un strop de magie din poveștile pe care copiii le pot crede cu ușurință, Jessica Townsend reușește să scrie o carte potrivită și pentru copiii mici și pentru copiii mari, cei ca mine.

Când pornești în aventură, lași totul în urmă. Te concentrezi asupra tuturor răsturnărilor de situație, strângi din dinți și îți dorești ca Morrigan să își găsească locul și vocația. Morrigan este un copil special, un personaj ușor de iubit și de îndrăgit. Nu Blestemul l-am văzut, farmecul ei l-am văzut din primul moment petrecut în compania ei. Este o carte potrivită pentru o zi ploioasă, altfel simți magia umbrelei pe care Morrigan o primește de la Jupiter, altfel se simte încărcătura poveștii. Chiar dacă plouă sau nu, un lucru e sigur: o veți îndrăgi pe Morrigan Crow.

Romanul a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărat de aici. e numai bun pentru cadoul de pus sub brad. Pentru un copil mai mic sau unul mai mare.

Și nu uitați!

Pășiți cu îndrăzneală…

Bestseller New York Times

Premiul Aurealis pentru cea mai bună ficţiune pentru copii

Premiul Waterstones 2018 pentru literatură tânără

Numită cea mai bună carte a anului de către revista TIME

Colecția: Nemi
Autori: Jessica Townsend
Traducator: Cristina Jinga
Format: Hardcover
Nr. pagini: 504
Editura: Nemi

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns