Nebuna – Chloe Esposito este cea mai nebună și mai colorată carte pe care am citit-o în ultima vreme. Am terminat-o ieri și de atunci mă gândesc la ce simt cu adevărat despre ea. Mi-a plăcut, mi-a displăcut, am luat-o ca atare, am disecat-o. M-am amuzat teribil, Alvina Knitghtly este definiția nebuniei, dar am înțeles că traumele din copilărie au un rol major în tot ceea se înseamnă Alvina de-a lungul romanului. 

Am cumpărat cartea săptămâna trecută și am răsfoit-o imediat. Am un obicei. Citesc primele pagini ale cărții înainte să o așez pe raft. Vreau să văd ce îmi transmite și știu astfel când să o aleg, v-am spus că eu citesc în funcție de starea mea. Nici nu știu când am citit vreo treizeci de pagini. Am lăsat-o din mână ca pe un cartof fierbinte. Știam că dacă nu o fac, aveam să abandonez cartea pe care o citeam la momentul acela și nu voiam asta. „Tobele toamnei” îmi promitea multe aventuri.

37716326_2142015109398526_8234857108630142976_o.jpg

Autoarea și-a dorit să dea naștere unui personaj nebun, unul care să șocheze, unul care se ține departe de tipare. Și a reușit. Alvina Knightly este orice, numai perfectă nu. Simte dintotdeauna că s-a născut ca să fie pe locul doi. Elizabeth Knightly este copilul perfect. Cine e Elizabeth? Geamăna cea bună a Alvinei. Elizabeth este mereu cea bună, cea deșteaptă, cea curată, cea minunată, cea desăvârșită. Elizabeth este o împlinită pe toate planurile, Alvina este un dezastru. Pe toate planurile. 

Alvina este copilul care a venit ca un fel de promoție. Naști unul și mai primești unul. Mama ei nu și-a dorit un alt copil, dovadă stau tratamentele preferențiale pe care le primește Elizabeth. Alvina este mereu oaia neagră. Și se comportă ca atare. Incendiază, rănește, șochează. Mama ei  vede toate astea ca pe niște răzvrătiri din răutate, eu văd strigăte după atenție. Alvina voia să fie și ea iubită și admirată.

Toate aceste lucruri le aflăm pe parcursul lecturii. Primele pagini ale cărții ne ilustrează o Alvina iresponsabilă și imatură. Locuia într-un apartament infect alături de doi băieți pe care nici nu știa cum îi cheamă, se îmbrăca cu hainele șifonate, camera ei era un dezastru, bea prea mult, lipsea prea mult de la muncă. Totul era prea mult la ea. Chiar și bărbații. S-a culcat cu prea mulți bărbați. S-a raportat mereu la Elizabeth, aka Beth perfecta. A uitat să fie ea. S-a aruncat într-un noian de nepăsare și își cam bate joc de existența ei. Alvina este ironică, acidă, tranșantă.

Pentru o singură dată în viața ei fusese prima la ceva. Prima care se culcase cu frumosul italian Ambrogio. Era puțin cam beată când îi dăruise virginitatea ei, dar era sigură că el îi spusese că o iubește. După o săptămână în care așteptase un telefon de la el, află că Ambrogio și Beth erau împreună și își făceau planuri de nuntă. Mda, se terminase cursa. Câștigătoarea era Beth. Nimic nou. 

Viața lui Beth este total diferită de a ei. Beth trăiește în însorita Sicilie, într-o vilă fabuloasă, este milionară și total îndrăgostită de soțul ei. Insista ca Alvina să vină să își cunoască nepoțelul și să petreacă alături de ei câteva zile. Concediată, falită și dornică de a evada din Londra cea zgomotoasă, Alvina acceptă. Primise bilet la clasa business, avea șampanie gratuită și la Beth acasă o așteaptă o grămadă de haine de firmă. De unde atâta bunătate? Oare Beth chiar o iubea? Pe ea, pe ratata de Alvina? 

Exista un plan, evident. Beth nu o adusese întâmplător în Sicilia. Avea nevoie ca Alvina să se dea drept ea pentru câteva ore. Dacă erau atente, nimeni nu și-ar da seama. Sunt gemene identice. Reușesc să facă schimbul, dar nu toate merg unse. La întoarcerea lui Beth (care era îmbrăcată ca Alvina), fetele se ceartă și Beth cade în piscină. În cădere se lovește la cap și nu mai iese la suprafață. Patru minute care îi decid soarta Alvinei. Pentru prima oară putea fi ea prima. Putea să îi ia locul lui Beth. Putea avea viața perfectă. Alvinei i se trezește o poftă de sânge pe care nu aș fi putut să o anticipez. Șocantă, șocantă dar cu atâta sânge rece. Ei, da. Și asta este prima crimă dintr-un lung șir. Alvina este hotărâtă să înceapă o viață nouă și nimic nu îi poate sta în cale. 

Sex, droguri, crime, mafie și un personaj care te șochează de la prima la ultima pagină. Alvina este anti eroul, rămâne departe de tiparele prestabilite și se comportă ca atare. Stilul autoarei este unul alert și bine conturat. Știe cum să își pună în valoare personajul și știe să îl construiască exact așa cum am înțeles din nota ei că și l-a închipuit: liber, necenzurat și diferit. Toate acțiunile Alvinei merg mână în mână cu personalitatea ei pe care autoarea o ilustrează foarte bine încă de la primele pagini ale cărții. De la Albina mă așteptam să șocheze, dar de la Beth? Nu, nu. Să știți că nu numai schimbarea de locuri era planul pe care îl avea Beth. Mai avea un plan cu Ambrogio, plan care implică un tablou și mafia. 

Alertă, necenzurată, tranșantă. Așa este Nebuna, nebună pe care nu o recomand celor care nu sunt gata să privească dincolo de expresiile dure (unele pot părea obscene). Într-o lume plină de personaje perfecte, Alvina este diferită. Și așa trebuie privită. Nu e o capodoperă, dar te prinde, te amuză, te șochează. Nu aș fi crezut că Alvina poate fi o criminală, dar abia aștept să văd ce îi mai trece prin căpșorul blond și în celelalte volume. 

Despre carte: 
An apariție: 2018
Număr pagini: 444
Trilogia: Nebună, Rea, Periculoasă
 

17 COMENTARII

  1. Foarte frumoasa recenzia ! Sunt indecisa in privinta cartii, ma intriga nebuna asta, dar parca am anticipat toata actiunea….:( Am auzit ca celelalte volume sunt mai bune. Oare vor aparea la chioscurile de ziare sau „a zburat” doar primul volum?

  2. M-am uitat la carte in vitrina chioscului de ziare si am stat pe ganduri sa o iau, dar coperta nu m-a convins. In schimb, recenzia ta m-a facut sa-mi doresc si eu cartea! Deci, daca o mai gasesc, tot posibilul sa o cumpar. Felicitari pentru recenzia minunata!

Lasă un răspuns