Ne vedem în Monaco! Sună a promisiune, nu? Și ce mai promisiune frumoasă a fost! Am terminat cartea acum câteva… cărți. Că nu mai pot spune acum câteva zile. V-am spus într-o postare anterioară că traversez o perioadă destul de aglomerată, cu schimbări majore și stări care mă copleșesc. Dar țin minte perfect starea de bine pe care acest roman mi-a lăsat-o drept amintire. Nu am putut stabili un miros al ei (și am un motiv pentru care spun asta), dar voi continua mult timp de aici încolo să mi-o aduc aminte frumos. A fost exact cartea de care aveam nevoie la momentul acela. Mi-a adus nu doar două povești frumoase, mi-a adus încredere, speranță și zâmbet. Ah, minunată poate fi dragostea, nu-i așa?

„Ne vedem în Monaco!” este genul de roman în care ai nevoie să îți rătăcești pașii uneori. Am întâlnit (după ceva vreme, trebuie să recunosc asta) din nou acea scriitură „lipicioasă”, după cum îmi place mie să o numesc. Am simțit de la primele rânduri că este o carte care mă va cuceri și care se va dezvolta armonios sub privirile mele. Și așa a fost până la final. Nu este un roman cu pretenții, este un roman de stare, plin de emoție, de dragoste, de începuturi și de speranță.

Ne vedem în Monaco!
Ne vedem în Monaco!

Ne vedem în Monaco! – oamenii lasă urme în viața noastră

Oamenii lasă urme în viața noatră. Inevitabil. Unii sosesc pentru a ne preda o lecție. Alții rămân pentru a fi acolo atunci când vom avea nevoie. Alții iau ceva de la noi și pleacă mai departe, avizi după mai mult. Dar există motive pentru care ei ajung în viața noastră. Poate nu le vedem la timp, poate nu le putem înțelege. Dar sunt acolo și le vom descifra, mai devreme sau mai târziu.

Tatăl lui Sophie Duval, parfumier cu state vechi, a învățat-o pe aceasta că există mirosuri care ne vor aminti pentru totdeauna de oamenii care trec prin viața noastră. Vi s-a întâmplat vreodată asta? Mie mi se întâmplă mereu. Mirosurile îmi aduc aminte de momente apuse, de oameni și de clipe pe care le credeam pierdute. Nu am avut onoarea de a primi un parfum creat anume pentru mine, așa cum învățase Sophie să facă pentru cei dragi ei, dar am primit accesul într-o lume minunată, plină de personaje calde și povești plăcute.

„Să fii parfumier înseamnă să păstrezi amintiri, Sophie. Fiecare parfum îți va aminti de ceva sau cineva.”

Lupta pentru dragoste

Am crezut că autoarele vor folosi mai multe detalii din viața minunatei Grace Kelly, dar m-am bucurat că nu au făcut asta.

Au folosit nunta ei cu prințul Rainier de Monaco drept fundal pentru povestea principală a acestui roman: întâlnirea dintre Sophie Duval, o tânără parfumieră, și James Henderson, un paparazzo britanic. Total diferiți unul față de altul, cei doi sunt aduși împreună de nimeni alta decât Grace Kelly, alias Fata de vis a Hollywood-ului.

Drept să va spun, nu știam foarte multe despre Grace Kelly. Știam cât de frumoasă și cât de talentată a fost, dar cam aici se termina tot. Autoarele Hazel Gaynor și Heather Webb m-au determinat să vreau să o cunosc mai mult. Am vrut să văd dacă modestia pe care ele au insuflat-o personajului avea o bază reală. Și am găsit asta. Și am găsit și o poveste de dragoste demnă de un om remarcabil, așa cum a fost ea.

Sophie Duval – lupta pentru afirmare

Lui Grace Kelly lumea i se așternea la picioare. Sophie Duval trebuia să reușească într-o lume în care nimeni nu-i dădea nicio șansă. După moartea tatălui său, Sophie moștenește micuța afacere de familie: parfumeria Duval. Foloseau doar extracte naturale pentru parfumurile lor, dar nu reușeau să pătrundă pe piață, în lumea bună.

Din păcate, mama ei nu o susținea deloc în lupta pentru propulsarea brandului Duval. Singurul ei sprijin era dragostea pentru Lucien, dar și aici începuseră să apară problemele. Lucien era cunoscut, afacerist cu renume. Reușise pe plan profesional, lucru după care Sophie tânjea cu toată ființa sa. Și nu avea răbdare pentru momentele în care Sophie visa cu oshii deschiți la formula parfumului perfect, parfumul care i-ar fi stins datoriile și i-ar fi consolidat afacerea. Parfumeria era tot ce mai avea de la tatăl ei și nu voia să renunțe la cel mai important lucru din viața ei.

Grace Kelly aduce schimbarea pe care Sophie o aștepta de atâta vreme. Din fericire, Grace alesese întocmai magazinul lui Sophie pentru a scăpa de un ziarist insistent. Și soarta avea să le rezerve multe clipe împreună. Parfumul va fi piesa de legătură și eu m-am bucurat sa fiu martorul acestei prietenii. Nu știu dacă există vreun strop de adevăr pe undeva, dar parcă totul e credibil atunci când îl legi de fascinanta personalitatea a actriței Grace Kelly.

Ne vedem în Monaco! Promisiunea care ne dă aripi

Povestea lui Sophie este plină de restarturi. De momente în care m-am bucurat pentru ea și de momente în care aș fi vrut să îi ofer o îmbrățișare. A avut putere pentru fiecare  moment în care  viața i-a pus piedici și curajul de a se ridica de fiecare dată. Dacă aș fi vrut ca lucrurile să fie altfel la un moment dat? da, mi-aș fi dorit un pic mai multă bucurie pentru draga mea Sophie. Așteptase deja prea mult acest lucru.

„Ne vedem în Monaco!” mi-a adus accesul în lumea mondenă, cu dineuri lungi și ținute spectaculoase.  Mi-a permis să mă simt martorul acelor vremuri de fiecare dată când am citit cronicile din ziare. Dar mi-a adus și doi prieteni noi; James și Sophie, doi oameni care au luptat, fiecare ăn felul lui, pentru visul lor cel mai mare.

A fost pentru mine o lectură foarte plăcută. Mi-a oferit fix doza de relaxare de care aveam nevoie, mi-a lăsat o stare de bine și acest lucru nu-l poate face decât o carte pe placul sufletului meu.

Ne vedem în Monaco! a apărut în cea mai nouă colecție marca Leda Edge – Bazaar, o colecție care știu că ne va aduce o serie de romane remarcabile.

A apărut la Editura Corint și poate fi cumpărat de aici. 

An aparitie: 2020

Autor: Hazel Gaynor, Heather Webb

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Leda Bazaar

Editie: Necartonata

Editura: LEDA

Format: 200 x 130 x 29 mm

Nr. pagini: 416

Traducator: Dorina Tataran

4 COMENTARII

Lasă un răspuns