Mi-e tare drag să citesc cărți pentru copii! „Ne vedem în cosmos, prieteni!” este o poveste care m-a înduioșat teribil! Mă așteptam la o carte lină precum luciul unui lac de munte. Dar m-a surprins. Nu este o simplă carte scrisă din perspectiva unui copil de unsprezece ani, este o lecție de viață pe care o primim pe neașteptate. Este povestea unui copil care îndrăznește să viseze dincolo de frontiere, care învață să se descurce singur, să gătească. El are unsprezece ani, dar este responsabil ca unul de treisprezece. Este matur, echilibrat, inteligent. 

Alex este un băiețel hotărât, pasionat de cosmos, rachete și de Carl Sagan. Vrea să își construiască propria rachetă pe care să o trimită în spațiu. iPodul de aur este proiectul lui special, proiect în cadrul căruia înregistrează sunete diverse, idei și detalii despre ceea ce trăiește zi de zi. iPodul de aur va fi mărturia lui pe care o va trimite către formele de viață din spațiu. Este convins că există viață și pe alte planete și că singurul factor comun ar fi curiozitatea. El vrea să știe cum arăta ceilalți, nu că ar fi important, dar măcar să știe cui se adresează, nu? Mergând pe aceeași idee, consideră că și „băieții” ar fi curioși să știe cum este viața pe planeta noastră.

41639092_2188576324742404_5896929070217691136_n.jpg

Am fost tentată să cred că un băietel de unsprezece ani are tot timpul din lume pentru proiectele sale. Poalte alți copii, Alex nu are prea mult timp.  Ar fi avut și el dacă nu ar fi fost mai mult singur. Tatăl lui murise în urmă cu opt ani, mama lui nu era prea implicată și fratele său mult mai mare locuia la L.A. Mama lui Alex a fost personajul care m-a intrigat cel mai tare. Nu înțelegeam cum o mamă acceptă ca fiul ei atât de mic să îi gătească sau cum ar putea să îl lase singur în zilele când ea avea nevoie de liniște sau de timp pentru plimbare. Nici de Ronnie nu mi-a plăcut. Ca frate mai mare, ai anumite responsabilități. Mi s-a părut că nu i-a acordat deloc atenție lui Alex. 

După ce pregătea mâncarea și îndeplinea restul îndatoririlor, Alex avea două mari constante în viața lui: racheta pe care o construia cu ajutorul unui simulator și căutările pe care le efectua în legătură cu tatăl său. Mama și Ronnie îi spuseseră că murise, dar dacă avusese un accident și suferise o pierdere de memorie? Dacă îi aștepta pe undeva?

Prima lui călătorie importantă era pe cale să înceapă! O tabără a pasionaților de rachete și astronomie se desfășura undeva în deșert și Alex era foarte hotărît să ajungă acolo. Avea să lanseze iPodul de aur și informațiile pe care le strânsese cu atâta patos aveau să ajungă la celelalte făpturi ale Cosmosului! Nimic nu avea să îl oprească! 

Nu ar fi o aventură în adevăratul sens al cuvântului dacă nu ar avea câteva piedici peste care eroul trebuie să treacă! Alex le are pe ale lui, dar se aliniază planetele și Universul complotează ca el să ajungă la SHARF. 

Deși are parte de o dezamăgire, Alex câștigă prieteni noi și un rezultat al căutării sale asidue: apăruse un bărbat cu același nume ca al tatălui său, aceeași dată și zi de naștere. Oare era tatăl său? Uitase sau fugise de vechea sa familie? Un singur lucru trebuie făcut pentru a dezlega misterul: să plece spre Las Vegas în compania noilor săi prieteni. Ei voiau cu tot dragul să îl ajute pe Alex. Măcar l-ar fi ajutat să mai uite de dezamăgirea de la concursul de rachete. 

Aventura lui Alex m-a prins și pe mine  în plasă și abia atunci am simțit că începe acțiunea! Eram gata să aflu adevărul și voiam neapărat răspunsul la întrebările mele: de ce nu avea mama lui grijă de el? Cum putea un copil să călătorească timp de atâtea zile fără ca cineva să fie îngrijorat? Nu am intuit o clipă că viața lui avea să fie răsturnată cu susul în jos! 

„Ne vedem în cosmos, prieteni!” este o poveste tare frumoasă despre curaj, dragoste, prietenie și familie. Alex este un copil tare isteț și extrem de ușor de iubit. Povestea lui poate sensibiliza și inimile unor adulți. Fără doar și poate, copiii îl vor adora și vor dori să aibă un astfel de prieten! 

Romanul acesta a apărut în colecția Smart Age de la Grupul Editorial Corint și poate fi comandat de aici. 
Despre autor:
JACK CHENG s-a nascut la Shanghai, a crescut în Michigan și a trăit zece ani în Brooklyn, înainte de a se stabili la Detroit. Ne vedem în Cosmos, prieteni! este primul sau roman pentru copii, care a avut un mare succes și a fost tradus în mai multe limbi.

Produs publicat in 2018 de Corint
Data aparitiei: Martie 2018
Tip coperta: Brosata
TRaducere: Cristina Jinga

 

9 COMENTARII

  1. Foarte frumos, iti multumesc pentru recomandare, se vede ca este o poveste deosebita pe care ai prezentat-o cu multa emotie. Presupun ca are un font mare, placut pentru copii, dar cat de groasa e? Contine si elemente grafice?

Lasă un răspuns