Nadia, roman scris de Elisabeth Noreback și apărut la Editura Trei, nu avea cum să nu îmi atragă atenția. Mai ales pentru că Spune-mi că ești a mea, celălalt roman scris de autoare și tradus la aceeași editură, mi-a plăcut foarte mult.

Deși am spus mereu că sunt un cititor gurmand și îmi place să „gust” din mai multe genuri literare, mă tot întorc la preferatul meu: thriller. Îmi place suspansul, îmi place adrenalina pe care autorii de thrillere reușesc să o transmită dincolo de pagini. Îmi mai creionez propriile scenarii, îmi deschid propriile liste de suspecți, încropesc o anchetă din detaliile primite și mă folosesc de experiența pe care am dobândit-o citind aceste povești pentru a afla adevărul.

Nadia
Nadia

Nadia – care este adevărul?

Bineînțeles, sunt povești pe care le descifrez mai repede decât mă așteptam. Sunt și povești care au nevoie de întreaga mea atenție, povești pe care prefer să le privesc de pe margine, să nu lansez niciun fel de supoziție și să mă las purtată de val. Sinceră să fiu, doar un gând insistent am avut. Da, gândul ăla care nu îți dă pace. M-am întrebat cine este Nadia și am avut o singură idee. Una care mi s-a părut nebunească și greu de aplicat aici. Nu vă spun dacă am avut sau nu dreptate. Dacă vă dau și vouă idei și nu mai sunteți surprinși de poveste?

Nadia mi-a plăcut. Am simțit o stare continuă de tensiune și nu am lăsat o clipă garda jos. Am mai întâlnit eu personaje care jucau roluri inofensive doar pentru a-mi aplica niște pedepse grele mai târziu. Bine, nici nu poți lăsa garda jos atunci când îți petreci 90% din timp în cea mai periculoasă pușcărie pentru femei din Suedia. De ce suntem aici? Pentru a afla răspunsul la o întrebare: este vinovată Linda Andersson pentru uciderea soțului său?

Crimă pasională sau scenariu bine pus la punct?

Linda Andersson ținea prima pagină a ziarelor dinainte de condamnarea pe viață pentru uciderea soțului său. Fiica unei cunoscute și iubite cântărețe, Linda fusese supranumită Raza Soarelui și adorase să urce pe scenă alături de mama ei. Recitalurile lor erau apreciate și Linda învățase să se scalde în această faimă. Iubea camera și iubea viața plină de glorie pe care o trăia alături de mama sa. Dar ceva s-a schimbat.

A avut totul și a pierdut totul.

A fost Raza Soarelui și acum este un monstru.

„Cititorul este prins încă de la prima pagină a acestei povești care reconstituie faptele ca un puzzle, între proces, închisoare și noaptea când totul a luat-o razna. Un thriller psihologic cu un deznodământ care-ți taie suflarea.” -AFTONBLADET

Căsătorită cu Sam, fericită și la fel de cunoscută precum era și când trăia mama ei, Linda Andersson pare să nu aibă niciun motiv pentru a se transforma în criminală cu sânge rece. Dar, în cadrul unei petreceri stropită din belșug cu alcool, Linda este găsită plină de sânge alături de soțul ei înjunghiat. Amprentele sale sunt găsite pe arma crimei și, după ce este trezită, Linda face mai multe gesturi necugetate. Își spală rochia și sângele de pe mâini, se comportă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Viața în închisoare

Toate probele sunt incriminatorii și niciuna nu este ușor de anulat. Linda este judecată, presa vuiește de titluri zguduitoare și pedeapsa este una pe măsură: închisoare pe viață. Nimeni nu credea în nevinovăția ei, nici măcar ea. Oare ajunseseră toate acele probe să i se insinueze în minte și accepta acum ce i se întâmpla?

Nu își aducea aminte nimic din noaptea aceea. Știa că nu are cum să fie o criminală. Da, avea câteva motive pentru care ar fi putut să îi facă rău lui Sam, dar oare să fi fost capabilă de asta?

Deși are afară un bărbat pe care îl iubește și o soră, nimeni nu o vizitează, nimeni nu îi scrie, nimeni nu se luptă pentru ea. Și viața din închisoare este departe de a fi una ușoară. Nu cunoaște ierarhiile din cadrul pușcăriei, nu știe de cine să se teamă și în cine poate avea încredere. Prin firea ei cuminte, Linda reușește să atragă atenția celei mai importante femei din pușcărie. Regina era cunoscută pentru relațiile sale, influența ei putea să te salveze sau să te condamne.

Prietenia dincolo de barele celulei

Regina este cea care o obligă pe Linda să se gândească la toate evenimentele din viața sa și să încerce să facă lumină în amintirile sale. După ce citește dosarul primit de la avocat, Linda realizează că existau oameni care mințiseră la proces și știe că adevăratul criminal nu plătește pentru fapta sa. Așa că, Linda pornește din celula sa pe urmele adevăratului asasin. Și avea să afle curând jocurile trădării…

Mi-a plăcut mult parcursul poveștii și am păstrat în minte ambele posibilități: Linda să fie o criminală cu sânge rece sau să fie nevinovată.

Așteptam un final zguduitor. Și am primit unul. Dar, sinceră să fiu, încă nu știu dacă sunt sau nu mulțumită de el. Mi-a plăcut, mi-a displăcut, m-a surprins, m-a lăsat cu un gust amar. Nu știu. Chiar nu știu. De asta am și lăsat câteva zile să treacă peste momentul acesta. Am zis că timpul va așeza mai bine finalul în sufletul meu. Voiam ceva mai bombastic, nu știu. Așa mi s-a părut că nu a exploatat deloc firul acesta, că a aruncat ceva acolo, la final, și aia a fost.

Nadia – un thriller psihologic electrizant

Chiar vă rog să citiți cartea asta și să veniți să discutăm despre cum vi s-a părut vouă. Exceptând finalul – v-am spus de ce – povestea mi s-a părut diferită față de ceea ce am mai citit în ultima vreme și am apreciat-o pe autoare pentru asta.

Nadia a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de pe site-ul editurii.

Autor: Elisabeth Norebäck

Nr. de pagini: 288

Titlul original: Nadia

Limba originală: suedeză

Traducere de: Ioana‑Andreea Mureșan

Anul apariţiei: 2022

 

 

Lasă un răspuns