Mlaștina este un roman de debut, dar nu aș fi ghicit asta. Susanne Jansson a știut să combine elementele de thriller cu misticismul și legendele. Mă gândeam că nu voi găsi vreun rost în această combinație, dar am rămas surprins plăcută de toată povestea ascunsă în spatele detaliilor. Recunosc, mi-a dat ceva de furcă așezarea poveștii în pagină, aș fi preferat să existe o delimitare mai exactă. Sunt sigură că ar fi fost mult mai ușor de urmărit firul narativ dacă ar fi fost mai bine evidențiate planurile.

Mlaștina
Mlaștina

Crime, fantome sau o mlaștină flămândă?

Întrebarea asta m-a măcinat pe tot parcursul lecturii. Mai ales că, autoarea și-a legat acțiunea din poveste de legendele care bântuiau mlaștina. Se spunea că, în Epoca Fierului, oamenii îngropau fel de fel de ofrande pentru zei, chiar și jertfe umane. La începutul mileniului fusese descoperit un trup, perfect păstrat, care fusese transportat și expus la muzeul din Karlstad. ”Fata Merișor” a fost elementul în jurul căruia au gravitat toate teoriile ulterioare.. Acela este doar primul corp descoperit. Altele așteaptă adânc îngropate în mlaștină.

Mlaștina – crimă, misticism sau o mlaștină flămândă? 

Nathalie este obligată să se reîntoarcă în malștină. Trebuia să preleveze niște mostre din sol, dar nu de asta se temea ea. Trecutul era acolo, bine pitit pe cărările întunecoase, printre umbre și ierburi. Nu trebuia să știe nimeni cine este, nu voia să își aducă aminte de cea mai neagră perioadă din viața ei. Izolase perfect amintirile din copilăria sa și nu voia ca blestemul mlaștinii să îi mai afecteze viața.

Dar se pare că, uneori, oricât am fugi de departe, trecutul ne va ajunge din urmă și își va cere tributul.

Nathalie era liniștită, ba chiar începe o idilă cu un student de prin partea locului. Numai că, Johannes, tânărul îndrăgostit, este găsit fără cunoștință în mlaștină, chiar de Nathalie. Atacul asupra lui fusese unul dur și fotograful poliției găsește chiar și o groapă săpată în zonă. Să fie o coincidență sau i se pregătea locul de veci lui Johannes? Din fericire, Johannes scapă cu viață, dar zace pe un pat de spital și nu le poate oferi detalii anchetatorilor.

Curiozitatea și săpăturile lui Ellen, cea care colabora ocazional cu poliția, sunt piesele principale care pornesc „jocul de domino”. Johannes nu fusese prima victimă, dar groapa lui era singura care rămăsese neocupată. Sunt găsite alte trupuri, perfect conservate datorită acizilor din sol, toate având buzunarele pline cu coroane (monede) suedeze. Ce simboliza acest lucru? Un tipar al unui criminal în serie sau jertfe umane oferite zeilor mlaștinii?

Jertfe oferite zeilor sau motive perfecte pentru crimă?

Prezentul are doza lui de suspans, dar adevăratele probleme își au rădăcinile în trecut. Și acolo ar trebui să căutăm primele răspunsuri. Autoarea țese cu îndemânare povestea, jonglând între cele două planuri și oferindu-ne informațiile dozat, cât să ne mențină atenția vie. Dacă exceptăm împărțirea acțiunii, făcută cu stângăcie, povestea mi-a plăcut, a fost chiar o surpriză plăcută.

Nu mi-a fost ușor să descâlcesc ițele poveștii, am trasat câteva scenarii. Nu aveam cum să nu fac asta! Și pot să spun că am fost pe aproape, mai multe nu pot să vă dezvălui, asta numai pentru că aș devoala informații esențiale. Și, când este vorba de romane polișiste, asta nu prea este de dorit.

Personajele nu mi-au permis să le cunosc prea tare, mai ales pentru că autoarea a oferit informațiile cu porția. Nu pot să spun că am avut vreun preferat, nici lungimea cărții nu mi-ar fi permis asta. Dar a fost o lectură palpitantă, iar eu tot mai curioasă să-i aflu deznodământul.

Romanul a apărut la Editura Rao și poate fi comandat de aici. 

Detalii:

Un debut care a înregistrat vânzări record în 25 de ţări din întreaga lume. Acţiunea romanului se petrece într-un loc izolat, situat la marginea unei mlaştini, unde în trecut localnicii practicau diferite ritualuri pentru a-i îmbuna pe zei, aducând inclusiv jertfe umane, şi unde se petrec tot felul de evenimente ciudate şi în prezent. Un roman care te fierbe la foc mic, îmbinând enigmele clasice şi moderne cu discuţii elevate despre ştiinţă şi artă, legende, ezoterism, paranormal şi religie. Paginile mustesc de mister şi suspans. Anchetele şi procedurile poliţiei sunt adesea lăsate în plan secund, în prim-plan fiind etalate considerentele de ordin filosofic.

DESPRE AUTOR: SUSANNE JANSSON s-a născut în anul 1972, în Suedia. A lucrat o perioadă în publicitate şi în ultimii douăzeci de ani a îmbinat
arta fotografică şi jurnalismul, realizând numeroase reportaje pe teme de cultură şi artă. De asemenea, a scris numeroase nuvele poliţiste pentru diferite publicaţii.

An aparitie: 2019

Autor: Susanne Jansson

Editie: Cartonata

Editura: RAO

Nr. pagini: 240

Lasă un răspuns