download (1).jpg

Descriere:

”Misterul numelui tău” este unul dintre cele mai tulburătoare romane de Clara Sanchez, cea mai apreciată scriitoare spaniolă contemporană. Romanul publicat în 2010, care a luat și unul dintre cele mai prestigioase premii de literatură din Spania, premiul Nadal, este un thriller psihologic despre urmele lăsate de cruzimea și zădărnicia războiului.

Un singur lucru este clar: oricâte cărți au fost sau vor fi scrise pe baza războaielor care au îngenuncheat lumea, niciodată ororile nu vor fi epuizate și poate prea puține lucruri pot depăși atrocitățile din lagăre. Puțini au supraviețuit și mai puțini au avut puterea de a se mai simți întregi și umani. Puși sub stigmatul imperfecțiunii, umbre ale celor care fuseseră cândva, schelete ambulante, suflete ciopârțite, familii decimate, copii cărora le-a fost amputat dreptul la copilărie și la zâmbete, la școală, la tradiții și la mângâieri.

Știu, subiectul este sensibil și nu pentru toate gusturile, dar mie îmi place să îl descopăr, îmi place să nu las uitarea peste evenimentele tragice care au dus la curmarea milioanelor de vieți nevinovate. Iar cărțile care urmăresc îndeaproape realitatea și care au la bază fapte istorice reale, le păstrez într-un colț special de bibliotecă a sufletului meu de cititor împătimit. Cartea de față este cu atât mai specială, pentru că am primit-o cadou de ziua mea de la colega mea, Adriana, căreia îi mai mulțumesc încă o dată.

Romanul surprinde prin subiectul ales, prin personajele sale atât de bine puse în lumină, prin stilul narativ. Dar și prin multitudinea de lecții pe care ni le predă: durere, resemnare, vinovăție, iertare, aparențe înșelătoare.
Autoarea ne oferă un final surpinzător. La început am stat să îl asimilez un pic, să îmi dau seama dacă așteptam altceva sau dacă asta este calea de urmat. Până la urmă răul nu aduce decât alt rău, nu?
Dar până la final…vreți să știți câte ceva?

 Julián și Salva fuseseră uniți prin durere și suferință. Amândoi supraviețuiseră lagărului Mauthausen.

La șase luni de la eliberare, pe când încercam să ne ascundem înfățișarea care le provoca repulsie celor din jur …. Nu ne simțeam eroi, ci mai degrabă niște ciumați. Eram victime, și nimeni nu iubește victimele, nici pe cei învinși. Alții nu au avut încotro și au fost nevoiți să tacă îndurând frica, rușinea și sentimentul de vinovăție al supraviețuitorilor, dar noi am devenit vânători, el mai mult decât mine.”

Pentru că nu era corect ca naziștii să nu primească nici o pedeapsă pentru chinurile inumane la care supuseseră prizonierii, se înființaseră Centre care vânau naziștii, infirmierele și medicii care făcuseră experimente pe oameni.
Dacă  Julián urmase oarecum cursul firesc al vieții, se căsătorise cu Raquel – tot o victimă- și avuseseră o fiică, Salva se dedicase întreaga viața răzbunării sale.

Salva lasă ultima sa misiune înainte să dispară lui  Julián, un plic fără prea multe indicații. Doar un sătuc mic, care părea a fi un cuib al naziștilor care fugeau de mâna legii.
 Julián era un octogenar simpatic, cu probleme aferente vârstei. L-am simțit prin descrierea autoarei .care l-a creionat foarte bine: atent la detalii , ca și în timpul prizonieratului său, econom, drăguț, sociabil și cu sufletul nevindecat. Numerele tatuate pe umăr nu i-au permis niciodată să uite. Bine, le-ar fi putut șterge…dar durerea și groaza, oare le putea îndepărta?

Ca un adevărat detectiv, ajunge în timp să descopere casa naziștilor, iar el descoperă membrii Frăției lor, care cad exact ca piesele unui domino – unul după celălalt.

În supravegherea lui o ”cunoaște” și pe Sandra – o tânără roșcată, însărcinată în 5 luni, care se refugiase la căsuța de pe plajă a surorii sale pentru a înțelege ce vrea de la viață și dacă îl iubea pe tatăl copilului său. Tănăra îi cunoscuse pe Karin si Fred, naziștii, din întâmplare pe plajă.

Julian o va folosi, cu oarecare urme de regret, pe Sandra ca un pion în capturarea dușmanilor săi. Însă nu este atât de ușor. Naziștii erau bine structurați, bine ancorați în lumea lor perfectă.

Trecutul și prezentul se contopesc pentru a-i face să plătească. Dar oare asta este soluția? Sunt de ajuns puținele zile care le-au mai rămas pentru milioanele de clipe pe care le-au     ”furat”? Este oare corectă viața lor luxoasă în ciuda mizeriei aruncate în lume?

Cartea am citit-o destul de ușor, pentru că îmi doream să aflu pagină după pagină ce voiau naziștii de la Sandra și ce va face Julian. Recunosc, uneori aș fi avut nevoie de puțin mai multă acțiune iar alteori aș fi intrat un pic printre pagini să o scutur bine pe Sandra, credeți-mă …avea nevoie.
I-am acordat 4 steluțe pe Goodreads și o promisiune că voi mai căuta cărți semnate de această autoare.

Majoritatea bătrânilor naziști care apar în acest roman au ca sursă de inspirație personaje reale.

Ps: Nu mă pot abține.. Sandra și-a numit băiețelul Julian… pentru că într-un fel bătrânul a salvat-o. Iar asta ar putea fi povestea numelui său….

3 COMENTARII

Lasă un răspuns