Misteriosul caz Christie, romanul scris de Nina de Gramont și apărut la Editura Litera, mi-a atras atenția încă de la anunțul apariției sale. Îmi place să privesc anumite evenimente prin mai multe filtre și autoarea mi-a oferit o posibilă variantă de scenariu. Știu, ficțiunea poate broda la nesfârșit detalii pe marginea unui subiect și nu toate pot fi reale sau credibile. Dar mie mi-a plăcut varianta asta. Mai ales pentru că autoarea păstrează un echilibru și dă ambelor femei minutul fiecăreia de glorie.

Cu Agatha Christie am avut multă vreme o relație love-hate. Doamna profesoara de limba și literatura română ne-o tot recomanda pe autoare și, din dorința de a-i face pe plac, am citit primul roman scris de minunata Agatha Christie. Nu a fost la fel de minunată și întâlnirea mea cu ea. Nu eram pregătită pentru o asemenea poveste, nu mă atinsese deloc febra Miss Marple sau Hercule Poirot. Mulți ani mai târziu, din proprie inițiativă, am deschis o altă carte scrisă de faimoasa autoare și altfel au stat lucrurile. Eram gata. Citisem deja câteva romane polițiste și aveam altă experiență.

Misteriosul caz Christie
Misteriosul caz Christie

Strategie de marketing, inimă albastră sau burnout?

În jurul Agathei Christie a plutit mereu o doză de mister. Deși putea avea tot ce-și putea dori, Agatha dorea să scrie și să ajungă celebră. Era un lucru neobișnuit pentru o femeie, mai ales pentru că aborda genul polițist în scrierile sale. Cândva, într-o perioadă tulbure a vieții sale, Agatha Christie dispare timp de unsprezece zile și, la revenirea sa în sânul familiei, autoarea nu scoate niciun cuvânt despre dispariția sa sau despre motivul din spatele acestei pauze.

Unele voci au susținut că suferințele din dragoste și dorința de a-l constrânge pe soțul său să rămână alături de ea au fost principalele motive pentru această dispariție. Altele susțin că a fost o strategie de marketing foarte bună. Deși nu am trăit atunci și nici nu am citit foarte mult despre viața autoarei, eu am crezut întotdeauna că au fost toate adunate la un loc. Nu traversa nici cea mai roz perioadă a vieții sale, obosise să lupte cu prejudecățile și avea nevoie de un roman original, care să le vândă pe toate celelalte. I-au cam reușit toate punctele. Și nu în modul în care sperase ea.

Aventură, obsesie sau răzbunare?

Mi-a fost teamă atunci când am ales acest titlu. Și spun asta pentru că nu doream un roman care să o omagieze pe Agatha Christie. Voiam un roman care să mi-o arate pe femeia Agatha. Să îi simt durerea acesteia, suferințele și frământările interioare.

Nina de Gramont a reușit, așa cum vă spuneam mai sus, să păstreze un echilibru. I-a dat Agathei dreptul la replică, a împletit cu atenție și grija firul ei de poveste în „ghemul” principal, alături de firul dedicat celeilalte femei din viața domnului Christie. Nan O’Dea era o tânără total diferită de tot ce însemna Agatha Christie. Fără ținute spectaculoase sau recomandări călduroase, fără maniere impecabile și fără vreo moștenire generoasă. Cu toate acestea, Nan îi sucește mințile colonelului Christie. Și cine ar spune că aceste două femei vor deveni aliate? Ar fi trebuit să se urască reciproc, nu?

Varianta asta de poveste este construită foarte bine. Autoarea zugrăvește în toate tonurile posibile viața tinerei O’ Dea și are grijă să pună o temelie stabilă poveștii acesteia. Viața lui Nan începuse departe de lumea Agathei, dar suferința o urmase până pe aceste noi tărâmuri. Viața ei în Irlanda fusese doar un șir lung de nefericire și tristețe. Nan fusese nevoită să plece de acolo și jurase să își schimbe viața radical. Dar putea fi fericirea construită pe durerea altcuiva?

Confruntarea cu viața lui Nan este abruptă și apare pe neașteptate. Deși bănuiam că incursiunea în trecut este iminentă, tot am resimțit această călătorie precum o izbitură într-un zid. Șocul a fost atât de bulversant încât simțeam că pierd detalii importante și că nu voi ști să găsesc locul tuturor. Apăreau personaje noi, unele peste noapte, și mă îndoiam că autoarea va reuși să le manevreze pe toate. Dar a reușit. Și toate au căzut fix la locul lor, după o așteptare lungă și emoționantă.

Misteriosul caz Christie – trădare, adulter și secrete

Trădare, răzbunare, răsturnări de situație și mărturisiri. Nu te poți plictisi de toate acestea și păstrezi mereu o îndoială în suflet. Personajele joacă pe rând cartea regretului și îți dorești să afli mai repede deznodământul și să afli varianta de final închipuită de Nina de Gramont.

Misteriosul caz Christie este o carte pe care o pot înscrie pe lista surprizelor plăcute. După cum v-am spus mai sus, am apreciat faptul că autoarea își pune în lumină ambele personaje feminine și ne îndeamnă să nu ne grăbim să le judecăm. Amândouă au acționat din dragoste, una diferită, e drept, dar la fel de puternică. Nu am acuzat-o pe Nan, să știți. I-am înțeles motivele și parcursul ei atât de dureros a fost cel care m-a convins să fac asta. Merita un strop de alinare. Ar fi putut fi și mai fericită de atât, dar așa a ales ea. Și a trebuit să accept asta.

Nina de Gramont a scris o carte emoționantă, plină de alegeri, alianțe și prietenii. Fericirea bucură sufletul unui om, dar suferința îl modelează complet. De citit cartea asta, indiferent dacă sunteți sau nu fani Agatha Christie. Uitați de numele ei, priviți povestea din unghiul ăsta: o femeie dispare timp de unsprezece zile. O altă femeie îi vrea locul. Cum ajung cele două femei aliate în călătoria spre vindecare?

Romanul Misteriosul caz Christie a apărut la Editura Litera și poate și cumpărat de aici.

Data Apariției  :  23 iun. 2022

Autor(I)  :  Nina de Gramont

Numar Pagini  :  416

Tip Coperta  :  Broșată

Colectie  :  Buzz Books

Traducator(I)  :  Valentina Georgescu

 

 

Lasă un răspuns