Minți geniale – ce nebunie de carte! Și ce mișcări absolut geniale a făcut autoarea! Cum a știut să răsucească adevărul, să acopere evenimentele cu straturi de mister și de pericol! Iar în tot timpul ăsta, în care un criminal ucidea fără milă, eu m-am simțit în siguranță. Eram acolo, în mijlocul lor, fără să mă gândesc o singură clipă la ce avea să urmeze.

Aproape că mă simțeam un membru al echipei, aproape că-mi venea să strig „ajut eu aici”. Mă tot gândeam la ce aș putea aduce eu întregului circuit de minți geniale, la cum pot transforma vreo chestie nativă într-una de profiler. Apoi, ca și cum m-ar fi lovit fulgerul conștientizării, am realizat că nu-i de glumit când un criminal sadic dă târcoale și că nici nu-mi pot părăsi fotoliul preferat pentru a mă aventura în chestii din astea. În plus, am și eu o vârstă. Bine, m-ați prins! Mi-a fost frică, aveți dreptate!

Minți geniale
Minți geniale

„Oamenii erau oameni, dar pentru mine adesea erau niște puzzle-uri. Puzzle-uri ușoare, puzzle-uri dificile, cuvinte încrucișate, ghicitori complicate, sudoku. Mereu exista o soluție și nu mă puteam opri până când nu o găseam.”

Minți geniale – anchetator pe nepusă masă

Vă rog să îmi înțelegeți entuziasmul și modul abrupt în care m-am lansat în acest articol! Dar să știți că mă mâncau degetele să scriu despre cartea asta imediat ce am terminat-o. Însă, așa cum i-ar sta unui profiler strălucit – pfff, cum sună asta – am vrut să rămân organizată și să păstrez ordinea aparițiilor recenziilor.

Sunt sigură că ați tot văzut volumul ăsta în ultima vreme. Tot de pe rețelele sociale mi-am cules și eu recomandarea, așa că, tot aici vă voi lăsa și eu încă un îndemn ca să o citiți. Sunt sigură că o să rămâneți cu același sentiment de „ce bine ar fi fost dacă erau mai multe pagini!”, „oare când apare următorul volum?”, „oare ce ne așteaptă în celelalte volume ale seriei?”. Ați prins ideea! Volumul este antrenant, cu trimiteri la dedesubturile lumii unui anchetator, cu modul în care aceștia se antrenează pentru a prinde răufăcători. Iar dintre toate clasele de răufăcători, după cum am spus mai sus, ei se antrenează acum pentru a prinde un criminal în serie. Sau mai mulți?

Iar simt că bolovanul dezvăluirilor alunecă mai repede decât pot ține gândurile mele pasul. Nu vă panicați, mă adun eu și vă scriu mai temperat despre întreaga situație! Așadar, respiră, respiră, începe cu începutul!

Minți geniale – program pentru tinerii înzestrați

Minți geniale este primul volum din seria Înzestrații – și vă rog eu să nu amestecați nimic din sfera fantasy aici (fantastică este doar povestea). Facem cunoștință cu cei aleși de un agenții speciali FBI pentru a face parte dintr-un program special. Folosindu-se de capacitățile lor, pe care le vor și antrena prin procedee specifice, agenții vor să elucideze cazuri notorii nerezolvate.

„În primul volum plin de adrenalină al seriei Înzestrații… nici măcar o clarvăzătoare nu va anticipa toate răsturnările de situație.” – Booklist

Tinerii recrutați au multe calități diferite,  mintea proaspătă și o viziune nouă despre cele prezentate în dosarele groase și ferfenițite. Dacă i-am contopi pe cei cinci, atunci am obține agentul perfect! Dar cum nu putem face asta, ne rămâne doar să-i urmărim individual, să le descoperim calitățile și modul de gândire.

Deși aș putea spune că nu-i cunosc foarte, foarte bine pe toți, un preferat tot am. Și nu vi-l spun chiar acum. Și înainte să lansați speculații, îmi place și Cassie, dar nu despre ea este vorba. Îi aștept doar „dosarul” complet acestuia și vreau să văd cum își canalizează demonii interiori. Ups, v-am dat cam multe indicii.

De la chelneriță la viitor profiler

Lui Cassie îi plac poveștile pe care ea le poate țese în jurul oamenilor întâlniți. Poate capacitatea aceasta este cea care o ajută să uite de propria-i poveste, una scăldată în sânge, lipsită de finaluri clare și certitudini. Atunci când este racolată de agenții FBI, Cassie habar nu are de dedesubturile vieții de anchetator, cum poate influența mersul anchetei atenția pentru detalii sau până unde se pot contopi frânturile de informații.

Își întâlnește colegii de apartament, fiecare adus în program pentru o altă calitate, și încearcă să înțeleagă ce se dorește de la ea. Așa cum o să aflați repede, Cassie are propriile motive pentru care se află aici. Are un dosar personal pe care vrea să apese ștampila cu „caz rezolvat”.  Mai întâi, în ciuda dorinței sale arzătoare, trebuie să le permită agenților și colegilor să îi șlefuiască talentul, să învețe cum să prinzi un răufăcător, cum gândește un criminal, cum poată să diferențieze imitațiile de modus operandi-ul unui criminal în serie, să afle motivul din spatele fiecărui atac sângeros.

Deși ar avea nevoie de mai mult timp, Cassie află că nu-l are. Nimeni nu este ceea ce pare a fi și un criminal nemilos dă târcoale. Atacurile lui sunt de-a dreptul sadice (asta veți afla voi din mărturiile lui, plasate genial de-a lungul lecturii). Cu cronometrul pulsând în defavoarea lor, alimentați de neîncrederi și demoni interiori, Înzestrații vor fi aruncați într-un joc de-a vânătorul și prada. Miza: supraviețuirea. Deviza: scapă cine poate. Sau cine minte mai mult?

Minți geniale – ești gata să ni te alături?

Mi-a plăcut mult, mult povestea asta! Dacă mă întrebați acum, după ce fiorii lecturii s-au mai estompat, desigur că vă pot spune că mai sunt stângăcii, asemănări cu alte povești (pe mine m-a dus cu gândul la Arlidge, la o idee întâlnită acolo), coincidențe. Dar nu le vizualizezi la prima lectură, în toiul avalanșei de nebunie. Ești doar uimit, luat pe sus, amețit și captivat complet de tabloul grotesc care se nuanțează sub ochii tăi.

Minți geniale este disponibil la Storia Books. Și eu vă îndemn – din nou – să-l citiți!

De Jennifer Lynn Barnes

Titlul original: The Naturals

Traducere: Bogdan Voiculescu

Suport: 296 pagini, paperback

Lasă un răspuns