Miniaturista este un roman care mi-a atras atenția acum multă vreme, încă de când altă editură publicase o altă ediție. M-am îndrăgostit de coperta ediției publicată de editura Humanitas Fiction și am știut că acesta este semnul meu pentru a descoperi povestea din spatele copertelor superbe.

Miniaturista este un roman incitant, plin de curiozități și de elemente specifice anului 1686. Cu acțiunea plasată în Amsterdam, într-o lume condusă de alte principii și valori, tânăra Nella visează la o altă viață. Convinsă că mariajul cu negustorul Johannes Brandt i-ar fi schimbat total existența, tânăra noastră sosește plină de speranța la casa proaspătului său soț. Dar familia Brandt era departe de familia ideală pe care ea și-o închipuise.

 

Miniaturista
Miniaturista

Miniaturista – dirijorul de vieți

Mi-a plăcut tare mult lumea construită de Jessie Burton, dar am rămas un pic dezamăgită de faptul că nu am primit mai multe detalii despre personajul care învârte viețile tuturor: miniaturista. O apariție neobișnuită, un om care pare să știe secretele tuturor, un dirijor de vieți. Răni ascunse între paranteze de timp, secrete ascunse la vedere. Toate încorporate în piese micuțe, destinate mobilării caselor de curiozități sau a caselor de păpuși, după cum sunt mai bine cunoscute.

După ce am terminat de citit cartea, am căutat mai multe informații despre aceste case de păpuși. Pentru a da viața acestui roman de ficțiune istorică, autoarea s-a inspirat dintr-o poveste reală: povestea casei de păpuși a doamnei Petronella Oortman. Casele de păpuşi erau la modă în secolul al XVII-lea, un lux al bogaţilor negustori olandezi, dar cea a Petronellei Oortman era cea mai frumoasă şi extrem de costisitoare. Casele erau pline de elemente în miniatură, o replică a caselor reale ale negustorilor. Cu podele lustruite, tapet de material, șeminee și bucătării, casele miniaturale erau văzute drept o emblemă a bogăției. Era la modă să primești o casă de păpuși ca dar de nuntă. Și Petronella Oortman, tânăra protagonistă din romanul lui Jessie Burton, și-a primit propria căsuță.

Aceasta nu este povestea a devărată a casei reale de păpuși, cea lăsată moștenire de Petronella Oortman. Dar autoarea a fost impresionată de casa cu nouă camere, pe care a văzut-o într-un muzeu. A dorit să scrie o poveste legată de ea și a reușit, părerea mea.

Previziuni nevinovate sau blesteme?

Nella Oortman primește de la proaspătul său soț o casă de păpuși. Pentru a mobila cele nouă camere, tânăra apelează la serviciile unui miniaturist. Deși cere câteva lucruri, Nella primește mai multe. Nu asta o sperie pe fată. Obiectele primite erau copii unu la unu ale lucrurilor din conacul Brandt. Și Nella simte că este urmărită. Cine îi oferise atâtea detalii miniaturistului? Ce urmărea cu aceste daruri?

„Cine va vedea acest cabinet, cine va putea sta pe scaunele acelea, cine va mânca preparatele de ceară? Nu are nici familie, nici prieteni în orașul acesta, nimeni care să vină să se minuneze – este doar un monument al lipsei sale de putere, al feminității ei captive ”

Presiunea din viața Nellei nu este pusă doar de căsuța cu păpuși și darurile ciudate de la miniaturist. Soțul ei îi rămânea necunoscut și cumnata ei, habotnica Marin Brandt, nu îi făcea deloc viața deloc ușoară.

Un aspect important pe care autoarea îl explotează este acela al diferențelor dintre viața publică și cea privată. Din dorința de a se alinia la canoanele bisericești, majoritatea oamenilor afișau atunci o pioșenie fără margini. Participare la slujbă, haine cernite, mâncare puțină. Așa credeau că vor obține mântuire și trecere în fața mai marilor bisericii. În viața privată, lucrurile se aflau la polul opus. Marin se delecta pe furiș cu nuci glazurate, purta haine scumpe pe dedesubtul celor simple. Discrepanța asta dintre viața publică și cea privată m-a făcut să mă întreb câte alte secrete mai ascundeau de ochii lumii.

Miniaturista – secrete și trădări

Nella nu știe cum să privească apariția Miniaturistei în viața ei. O ajuta arătându-i ce avea să se întâmple sau o avertiza? Îi oferea o mână de ajutor sau dirija suita de nenorociri care aveau să se abată asupra ei?

Viața Nellei era departe de perfecțiune. Familia în care intrase era măcinată de pofte și secrete. Și nimeni nu o pregătise pentru toate astea. Procesul ei de maturizare este unul greu, presărat cu lupte prea dure și cu momente de confuzie. Fusese întâmpinată cu ostilitate și nu găsea alinare nici la cel care o ceruse în căsătorie. De ce nu o voia Johannes? Cu ce îi greșise?

„Casa aceasta este singurul loc în care suntem liberi.”

M-a sensibilizat devotamentul ei față de Johannes. Nu știu dacă ea a acționat din dragoste sau mânată de principiile cu care fusese crescută de mama sa. Oricum ar fi, m-a uimit puterea ei de adaptare.

Miniaturista – radiografia unui destin

Fără să mă aștept la asta vreun moment, Jessie Burton a atacat în romanul său teme extrem de dureroase și de importante: propriii demoni, fricile, dorința de libertate (mai ales într-o epocă guvernată de preconcepții și etichete impuse de o societate obtuză – fie ea și viciată), nefericirea, căsnicia desfășurată după reguli și tipare clare, nevoia de o personalitate nuanțată după bunul plac.

Oare soarta lor se află în mâinile miniaturistei? Oare ea va fi cheia salvării lor sau arhitectul căderii lor? Astea sunt întrebările la care voi veți afla răspunsurile. Mie mi-a plăcut mult romanul și îl recomand cu toată inima! Să vă pregătiți pentru toate nuanțele, pentru toate lucrurile mari alcătuite din lucruri mici, importante, mai întunecate sau mai pline de lumină. Lectura acestei cărți a însemnat o experiență în sine iar evenimentele s-au prăvălit peste mine, bulversându-mă și provocându-mă să le găsesc locul și rostul.

Miniaturista este disponibilă pe site-ul editurii Humanitas Fiction, chiar aici.

Categorie: carte

Titlu: Miniaturista

An apariție: 2023

Ediție: I

Pagini: 416

Colecție: Raftul Denisei

Domeniu: literatură

Autor: Jessie Burton

Traducere şi note: Anca Dumitru

 

2 COMENTARII

Lasă un răspuns