Menajera e cu ochii pe tine. Nu vrea să-ți facă rău, deși nu pot să-ți promit că nu va fi nimeni rănit în volumul ăsta. Se asigură doar că ești pregătit pentru această ultima întâlnire (chiar dacă, între noi fie vorba, eu cred că se mai pot strecura câteva istorii interesante în acest univers). Că îi deschizi din nou ușa lui Millie, că îi pregătești întregul arsenal de disponibilitate emoțională și de nerăbdare. Ce? Te așteptai să îți spun să pregătești arsenalul pentru curățenie? Millie nu mai este menajeră. Dar asta nu înseamnă că este mai puțin periculoasă, mai ales acum, când totul are o miză mult mai mare, când ea însăși este poziționată pe o latură vulnerabilă a vieții.

Menajera e cu ochii pe tine
Menajera e cu ochii pe tine

Acesta este volumul care a stârnit în sufletul meu o adevărată furtună emoțională. Și nu datorită poveștii. Ci datorită dansului acesta în vârful picioarelor din jurul lui. Voiam să mă întâlnesc din nou cu Millie, mă temeam să o fac. Voiam să pun punctul unui capitol literar din viața mea, dar mă temeam de ce o să-mi aducă nou. Sau dacă avea să-mi aducă ceva nou. Nu m-au ajutat mai deloc nici părerile celorlalți cititori. Unii spuneau că autoarea urmează un tipar care nu mai este surprinzător. Alții spuneau că au tras de poveste. Pe scurt: nu toată lumea era la fel de încântată de acest ultim volum.

Cu filtrele activate și cu așteptările bine ținute în frâu, deloc caracteristic mie, m-am lansat și eu în această călătorie. Mi-am împachetat  alături de ei bagajele, m-am mutat în casă nouă și am așteptat să văd care dintre vecini avea să mă enerveze primul. Și nu a trebuit deloc să aștept mult. Bine, nu vă mai spun că am citit cartea noaptea și că am avut nevoie să trag complet draperiile camerei. Mă simțeam privită, mă simțeam analizată. Și ăsta nu era deloc un sentiment confortabil. Și mai aveam și niște pisici care făceau o gălăgie teribilă. Iar Millie avea ea însăși parte de un recital de zgomote pe fundal. Ce să mai, sincronizare absolută!

„Pe strada noastră sunt sigură că văd o siluetă care ne urmărește din umbră. În plus, soțul meu se furișează din casă târziu, în noapte, iar când se întâmplă să o întâlnesc pe femeia care locuiește vizavi, cuvintele ei mă înfioară: „Feriți-vă de vecini!” Am făcut o greșeală teribilă mutându-mi familia aici?

Menajera e cu ochii pe tine – ești pregătit să o întâlnești?

Acest ultim volum nu s-a ridicat la nivelul celorlalte două, deși sunt sigură că există persoane care susțin contrariul. A fost mult mai liniștit, mai așezat și mai molcom. Era și cazul, zic eu, să fie așa. Millie este mamă, soție, asistent social, are o vârstă mai matură. Gata cu capcanele, cu istoriile violente și cu însemnările în cazierul personal. Nu de alta, dar cât noroc să ai de fiecare dată?

Pentru că nu se poate ca un personaj de asemenea anvergură să aibă deodată o viață lină, lipsită de valuri și adrenalină, autoarea aduce pericolul în sânul familiei lui Millie. Un foc de artificii suficient cât pentru a-i anima un pic existența.

„Wow. Am rămas fără suflare când am ajuns la unele răsturnări de situație. O călătorie sălbatică, nebună, pe care am citit-o într-o singură zi. A fost captivantă, șocantă și pur și simplu uluitoare!” – Jenny

Pentru că și pe vecini îi cunoști treptat, pe măsură ce obiceiurile tind să se împletească, acțiunea din acest volum crește moderat în intensitate. Personal, și nu știu dacă a fost doar senzația mea, am simțit că autoarea se străduiește un pic prea mult să îi pună într-o lumină proastă pe Suzette și soțul ei. Lucrurile mi se păreau prea fățișe pentru a rămâne la stadiul de „normalitate”. Era acolo un soi de complicitate între soți, una pe care nu știam dacă o identific corect.

Menajera – un cerc vicios

Dacă Enzo mi-a plăcut în celelalte volume (nu de la început, dar am căzut și eu pradă farmecelor șarmantului italian), în acesta a reușit să mă enerveze. Nu i-am înțeles deloc atitudinea rezervată și închisă față de Millie, mai ales știindu-i trecutul și predispoziția către empatie și victime ale violenței. A trebuit să se lupte un pic Enzo să-mi reintre în grații, dar a reușit să-și spele toate păcatele spre final. Asta nu înseamnă că nu mi-am dat un pic ochii peste cap când am văzut că nu reacționează deloc în fața gesturilor lui Suzette. Enzo, nț, nț, nț! Questo non si può fare!

Antipatiile și avertizările colcăie aici de la primul la ultimul rând. Există o tensiune pe care aproape că o poți decupa din întregul tablou. Toată lumea parcă participă la o numărătoare inversă. Toți așteaptă să explodeze bomba pericolului, să cadă măștile și să înceapă jocurile răzbunării. Până atunci, așa cum le stă bine unor vecini buni, se amestecă niște orgolii personale, se iau niște cine plictisitoare, se urmăresc niște schimburi de priviri și se descoperă niște ieșiri pe furiș din locuința personală.

Menajera e cu ochii pe tine – când adevărul te ia prin surprindere

Freida McFadden a știut cum să întoarcă povestea de câteva ori pe dos. Dar cu finalul ăla m-a izbit direct în moalele capului. L-am citit de două ori, numai pentru a fi sigură că i-am identificat bine pe toți cei implicați. Și am zâmbit din tot sufletul când am văzut cum încheie autoarea cercul menajerei. Și aici mă opresc, acum mi-o iau degetele înainte și dezvălui mai mult decât e cazul.

Cert este că mi-a plăcut povestea din acest volum. Nu a fost la fel de intensă, nici la fel de bulversantă, nici la fel de înșelătoare. Dar mi-a plăcut. Nu mi-a fost greu să descopăr că multe lucruri se vor lega de Suzette, dar nu mă așteptam la atâtea, asta trebuie să recunosc. O să-mi fie dor de Millie, sunt sigură de asta. Prezența ei era sinonimă cu pericolul și adrenalina peste limitele admise. Dar m-am bucurat și că mi-a fost permis să o văd altfel, mai sigură și mai împlinită.

Una peste alta, seria este una care a intrat cu succes pe lista mea cu recomandări pentru voi, iubitorii de thriller și pericol. Găsiți toate volumele la Bookzone și eu chiar vă rog să-i deschideți ușa lui Millie. Nimeni nu face curat mai bine ca ea, mai ales în viață.

Mihaela Apetrei, nota zece pentru o traducere de zile mari! ❤️

Număr pagini: 400

Editura: Bookzone

Autor: Freida McFadden

Anul publicării: 2024

Traducator: Mihaela Apetrei

Lasă un răspuns