Mayday este romanul pe care vi-l propunem spre lectură săptămâna aceasta. Deși descrierea este complet pe placul meu, sunt convinsă că acest roman ar mai fi avut puțin de stat pe raftul cărților necitite dacă nu ar fi fost acest blog tour. Vă întrebați de ce? Pentru că eram sigură că voi avea fiori prin tot corpul, pentru că știam că lectura va fi apăsătoare, tensionată și familiară. Mult prea familiară.

Nu ne așteptam ca să mai fie loc pentru război, nu într-o lume plină de tehnologie, oameni politici și tehnologie. Indiferent că este foarte departe de noi sau foarte aproape, după cum știm că este războiul din Ucraina, războiul ciuntește, urâțește și seamănă moarte și distrugere. Nu voiam să citesc prea curând o carte care să aibă cuvintele cheie pe care le găsim de mai bine de un an în toate buletinele de știri: NATO, trupe rusești, agenți secreți, avioane de luptă, elicoptere pentru recunoaștere, interese politice, oportuniști. Mi se pare că, atât în carte cât și-n viața reală, unii decid din prea multă mândrie și alții trebuie să trăiască apoi cu consecințele unor planuri greu de acceptat și de înțeles.

Mayday
Mayday

Mayday – cine ne mai poate salva?

Mayday este un cuvânt de procedură de urgență folosit la nivel internațional ca semnal de primejdie în comunicațiile radio de procedură vocală. Este folosit pentru a semnala o amenințare care pune viața în pericol și aproape întotdeauna de către marinari și aviatori, însă în unele țări, termenul este folosit și de organizații locale, cum ar fi forțele de poliție, pompieri și organizațiile de transport pentru a semnala diferite situații.

Dacă mă întrebați pe mine, întreaga lume ar trebui să strige acum Mayday. Avem nevoie să trăim în siguranță, să ne trezim în pace și să dormim în liniște. Întrebarea este: cine ne salvează? Cei pe care i-am ales să ne reprezinte se pare că au făcut o misiune din a ne condamna. Să mă iertați, vă rog, că am avut nevoie de o introducere atât de lungă. Dar nu am simțit măcar o clipă că mă pot dezlipi de cartea asta, că o pot trata fix ca pe o operă de ficțiune. Am căutat continuu elemente de identificare, elemente cărora să le găsesc un corespondent în tot ce aud zi de zi.

Ylva a avut un Storm de partea ei. Și un dram de noroc. Noi pe cine avem? Ca să rămân un pic la Ylva și să nu uit, aș vrea să punctez ceva. Ylva este femeie, o femeie puternică. Și nu mi s-a părut că a fost tratată altfel, nici că s-a dorit evidențierea unor tușe feministe. Ylva a avut noroc să fie pregătită și să cunoască zona în care ajunge. Și a primit misiunea de a zbura alături de un maior prins între sentimentul de bărbăție, putere și vinovăție. Ce vină a avut ea că a strălucit?

Ultima cursă sau o nouă șansă?

Cartea asta este dovada vie a faptului că degeaba mă gândesc eu la câteva posibilități de prezentare. Scriu tot la impuls, mânată de sentimentele pe care le sedimentez și cultiv în timpul lecturii.

Așa cum v-am spus mai sus, cartea asta a fost ca un al doilea strat de piele. Nu am trăit războiul și sper să nu ajung la ziua aceea. Am auzit alarmele de câteva ori într-o zi. Și atunci știam sigur că este un exercițiu anunțat. Dar tot am simțit nevoia de a-mi astupa urechile, de a-i cuprinde pe cei dragi. Cum o fi să trăiești în fiecare zi cu ele? Te obișnuiești vreodată?

M-am înfuriat și aici pe cei care se folosesc de pârghiile legale, mai puțin morale, pentru a domina și a distorsiona situațiile după bunul plac. Și, fără să vreau, m-am gândit cum arată cu adevărat fața realității cu care noi ne confruntăm. V-am spus că nu am putut o clipă să mă opresc din a asemăna cartea asta cu tot ce se întâmplă în alte colțuri de lume.

„Dacă ai catalizatorul sub control, atunci controlezi cursul acțiunii. Dacă ai cursul acțiunii sub control, atunci controlezi haosul, iar dacă ai haosul sub control, lumea e a ta.”

Mayday – pioni într-un plan prea mare

Ylva iubește zborul. Trăiește pentru zilele în care se află la manșă, pentru clipele în care își pune costumul de zbor și se face una cu aparatul pe care îl pilotează. Știe că poate controla zborul, că poate gestiona situațiile de criză. Dar este femeie. Și asta o pune automat într-o poziție inferioară.

Ylva primește misiunea de a zbura alături de maiorul Evans, cunoscut deja pentru firea rece și critică. Pentru că primesc ordinul de a escorta un elicopter șicanat în aer de un avion rusesc, cei doi schimbă traseul inițial și se trezesc prinși într-o cursă care-i vizează direct. Din cauza unei erori de pilotaj – sau cine știe? – sunt loviți exact în punctul sensibil și obligați să se parașuteze. Pentru că pierduseră de ceva vreme controlul asupra aparatului de zbor și legăturile cu turnul de control, cei doi află prea târziu că au trecut peste granița cu Rusia și se află acum în plin teritoriu inamic.

Din fericire, Ylva crescuse în zona asta și cunoștea munții. Asta nu-i făcea mai puțin periculoși. Crestele erau acoperite de zăpadă, Evans era rănit și pe urmele lor fuseseră trimiși soldați antrenați special pentru a recupera inamici.

Mayday – o cursă contra cronometru

„Poți să ajungi până la capătul lumii cu minciuna, dar de întors nu te mai poți întoarce.”

Și, aș mai spune eu, că sigur nu ai putea să privești cu ochi senini dezastrul pe care l-ai lăsat în urmă.

Mi-a plăcut mult povestea, neașteptat de mult. Am trăit și senzația minunată de zbor și control alături de Ylva, dar am și căzut în gol, fără parașută, atunci când am realizat că jocul dintre multiplele fațete ale unui adevăr prefabricat poate fi incredibil de înșelător. Citiți cartea asta pentru adrenalină, pentru detaliile tehnice și despre aparatele de zbor. Pentru povestea de dragoste și sacrificiu. Cred că v-am oferit deja suficiente motive. Dar, dacă mai aveți nevoie de câteva, intrați pe blogurile colegilor mei: Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Falled, Pălărisme, Ciobanul de azi, Citește-mi-l; Analogii, Antologii.

Mayday a apărut la Crime Scene Press și o puteți cumpăra de aici.

Titlu original: Mayday

Traducător: Lorena Lupu

Nr. pagini: 336

Format: 13 x 20 cm, trade paperback cu supracopertă

Anul apariției: 2023

3 COMENTARII

  1. de sentimentele pe care le-am trait in timp ce am citi cu atentie Mayday – Romanul pe care vi-l propunem spre lectura saptamana aceasta. Este un roman aproape prea recomandat, desi eu va spun sa o faceti oricum. Este o lectura tensionata si in acelasi timp, foarte reala. Foarte aproape de tine.

    Mayday ofera o captivanta ocazie de lectura si reflectare. Joaca cu emotiile noastre si cu firea umana incalcand, in acelasi timp, regulile cautandu-si, in final, raspunsuri si solutii. Daca sunteti in cautare de o lectura cu un continut uimitor, Mayday este optiunea perfecta pentru a va descoperi intr-una dintre cele mai adanci situatii si situatii cel putin bizare. Da, cartea contine destule interese politice si economically, scene de lupta, sufocare si violenta, insa pana la urma totul se reduce la frumusetea si speranta adusa de oameni. De emotia pe care, in aceste vremuri, am uitat s-o simtim si s-o traim. Mayday este, fara indoiala, un roman care merita citit.

Lasă un răspuns