Măsura vieții – o carte altfel într-o mare de cărți la fel. „Nu lungimea vieții, ci profunzimea ei contează.” – Waldo Emerson

Ce îmi place când găsesc romane cu idei care mă surprind și mă aruncă în colțuri necunoscute, care mă obligă să privesc lumea din unghiuri noi! E tot mai greu să găsesc astfel de cărți și le primesc cu tot sufletul atunci când își găsesc singure calea spre mine. Am pornit la drum cu zero așteptări, m-am lăsat vrăjită de primele pagini ale cărții și mi-am dorit tare, tare mult ca finalul să fie pe măsura ideii cărții. Și a fost!

„Adesea, romanele cu un concept elevat sunt pretențioase, lipsite de sensibilitate, dar Nikki Erlick ne oferă o structură în același timp fascinantă și oportună, susținută de o distribuție convingătoare de personaje care își găsesc cu greu calea într-o situație inedită. Autoarea face din Măsura vieții o parabolă sinceră pentru timpurile noastre fără precedent, dar și opusul său: o lecție despre ceea ce rămâne neschimbat chiar și atunci când totul se schimbă.“ LAURIE FRANKEL

Ce mult mi-a plăcut ideea cărții! Nu știu cum se face, dar în ultima vreme am tot ajuns la cărți care subliniază frumusețea vieții și importanța momentului prezent. Nikki Erlick vine în întâmpinarea publicului cititor cu o idee surprinzătoare și un mesaj extrem de important: măsura vieții tale nu este legată de cât de mult durează viața ta. Ci cât de intensă, de frumoasă și de plină a fost.

Măsura vieții
Măsura vieții

Măsura vieții – cum ar fi dacă am ști cât timp ne-a mai rămas?

Cum ar fi viața noastră dacă am ști câți ani ne-au mai rămas? Ne-am bucura de ce mai avem de trăit sau ne-am izola și mai tare? Am iubi mai mult și mai pătimaș sau am abandona oamenii din viața noastră? Ne-am arunca în toate genurile de pericol sau am trăi știind că avem timp pentru toate? Mi-a plăcut mult, mult de tot cartea și mi-a plăcut teribil starea asta continuă de curiozitate în ceea ce privește viața mea personală, colțul meu de lume.

Există dragoste si disperare în cartea asta. Există neputință, frustrare, ușurare, incertitudine. Dar peste toate plutește o stare de duioșie, o nevoie de a-i cuprinde pe toți și de a arunca în toate cele patru colțuri ale lumii acele cutii roșii în care toți locuitorii au primit un fir mai lung sau mai scurt și un mesaj: Înăuntru se află măsură vieții tale.

Înăuntru se află măsura vieții tale. Deschizi cutia?

„Ce carte incredibilă! Este cu adevărat originală, cu o premisă uimitoare, frumos concretizată. Mi-a plăcut faptul că a fost abordată din atât de multe puncte de vedere, fiecare adăugând profunzime și perspectivă narațiunii generale, ceea ce a făcut să fie o lectură bogată și satisfăcătoare. Mi s-a părut captivantă, emoționantă și provocatoare.“ Ruth Hogan

Romanul Măsura vieții tale poate fi perceput ca un semnal de alarmă. Dar poate fi folosit și ca un îndemn. Mie mi-a adus aminte de ceva ce port tatuat pe sufletul meu „nu am tot ce-mi place, dar îmi place tot ce am”. Eu îl folosesc atunci când am nevoie să pun frână goanei mele nebune prin viață, atunci când am nevoie să îmi aduc aminte de cel mai important moment: prezentul.

Într-o dimineață ce se anunța a fi absolut banală, toți locuitorii lumii (cei cu vârsta de peste 22 de ani), indiferent că fac parte dintr-un trib izolat, dintr-o metropolă sau din vreun sătuc micuț, primesc o cutie roșie, însoțită de un mesaj: Înăuntru se află măsura vieții tale. În cutii se ascunde un singur fir, de o lungime mai mare sau mai mică. Unii privesc cu scepticism această cutie și așteaptă mai multe detalii despre ce înseamnă și de unde a ajuns. Alții, cuprinși de scenarii și curiozitate, o deschid și găsesc acolo un fir nevinovat. De ce stârnește acest fir atâta panică? Pentru că firul ăla „descria” întreaga ta existență pe pământ. Și unele erau incredibil de scurte, altele rezonabil de lungi.

Măsura vieții – de unde vin cutiile?

„Poate că și cutiile sunt așa. Nimeni nu poate oferi nici o explicație infailibilă pentru ele, așa că ajung să însemne orice vrem noi să însemne – indiferent că e Dumnezeu, soarta sau magie. Și oricât de lung ți-ar fi firul, și asta poate să însemne orice vrei tu să însemne – permisiunea să te comporți oricum ai chef, să nu mai ții regim, să cauți să te răzbuni, să-ți dai demisia, să-ți asumi un risc, să călătorești prin lume.”

Apoi, așa cum îi este caracteristic omului modern, încep să apară teorii, aplicații, site-uri, comunicate de presă. Teamă, paranoia, disperare, neputință, ușurare, frustrare. Toate se instalează zi după zi pe întreg globul pământesc. Cei care primiseră în cutia lor fire scurte ajung să fie cuprinși de disperare atunci când realizează cât de puțin timp le-a rămas. Nici societatea nu le face soarta mai ușor de suportat: sunt izolați, concediați, arătați cu degetul. De parcă singuri și-ar fi făurit acest destin, de parcă ar fi fost măcar o singură clipă alegerea lor personală.

„Cred că suntem educați să credem că fericirea e ceva ce ne-a fost promis. Că merităm cu toții să fim fericiți.”

„O poveste despre dragoste și speranță, o demonstrație despre felul în care toate momentele, mari și mici, pot da măsura unei vieți.” – Jenna Bush Hager

Fir-scurții și fir-lungii – măsura vieții e dată de ani sau de intensitatea cu care ai trăit viața?

Nikki Erlick urmărește destinele unor personaje care primesc aceeași cutie. Însă, așa cum v-am spus mai sus, firele din ele au lungimi diferite. Cum reacționezi atunci când ești conștient că omul de lângă tine poate muri mai repede decât te-ai gândi? „La bine și la rău, până când moartea ne va despărți”, „vreau să îmbătrânim împreună” nu mai reprezintă o asigurare. Deodată, cu apariția cutiilor, viețile tuturor sunt întoarse pe dos și oamenii sunt obligați să își reconsidere poziția, sunt obligați să învețe să trăiască moartea în fiecare zi, să experimenteze șocul de a se apropia mai mult și mai mult de momentul final.

A fost o călătorie interesantă, epuizantă și extrem de vie. Am simțit disperarea oamenilor obligați să trăiască după așa un „scenariu”. Am resimțit durerea celor care se vedeau obligați să își ia rămas bun. M-am pus pentru câteva clipe în pielea lor și a fost incredibil, incredibil de greu. Nu știu dacă aș fi deschis sau nu cutia, nu știu cum aș fi reacționat văzând firul vieții mele. Acum, după această carte, sunt și mai sigură de faptul că nu vârsta înaintată ne asigură și că am trăit una bună, de calitate. Că suntem obligați doar să umplem fiecare clipă, fiecare colț de suflet, fiecare celulă a inimii noastre. Că nu trebuie să așteptăm ziua de mâine pentru a trăi mai mult, a iubi mai intens și a zâmbi până la epuizare.

Este o lectură pe care aș recomanda-o tuturor. Funcționează ca un duș rece și vă asigură câteva ore de lectură de calitate.

Alte detalii:

Măsura vieții a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici. 

Data Apariției : 4 mai 2023

Autor(I) : Nikki Erlick

Numar Pagini : 464

Tip Coperta : Broșată, cu clapete

Colectie : Folio

Traducator(I) : Irina-Marina Borțoi

Lasă un răspuns