Mântuitorul este cel de-al șaselea volum al seriei Harry Hole, creată de minunatul Jo Nesbo. Știți că am câteva plăceri vinovate când vine vorba de lectură și de serii dedicate unor personaje extrem de controversate. Nu cred că este o surpriză că aceasta se numără printre ele. Și nu neapărat pentru modul nebun în care Jo Nesbo amestecă violatori, criminali, anchete, drame personale, corupție și oameni fără scrupule.
Ci mai mult pentru personajul central al acestei serii, pentru Harry Hole – omul care te înfurie, dar pe care nu poți ține supărarea. Omul care se lasă ghidat de vicii, dar care reușește să-și găsească de fiecare dată busola. Omul care iubește, dar nu reușește să-i țină pe toți oamenii dragi lângă el. Omul care nu râde des, dar care știe să-i facă pe alții să zâmbească.
Harry Hole este unul dintre personajele nucleu ale vieții mele de cititor. Și îmi place extrem de tare modul în care autorul a ales ca Harry Hole să înglobeze mulțimea de stări pe care și noi, oamenii de rând, o experimentăm de-a lungul vieții. Nu este un personaj șlefuit până la perfecțiune, dar este unul cu nas fin, cu o inteligență aparte, care reușește de cele mai multe ori să-l ajute să rezolve și cele mai ale naibii cazuri. Și cu o carismă care te face întotdeauna să îl înțelegi (chiar dacă uneori l-ai zgâlțâi bine de tot).
” – Bjarne Miller, fostul meu șef, spune că oamenii de genul meu aleg calea unei puternice împotriviri. Trăsătură tipică pentru ceea ce el numește „natura noastră blestemată”. De aceea noi rămânem mereu singuri. Nu știu ce să zic. Îmi place să fiu singur. Poate că m-am obișnuit să-mi și placă imaginea asta de singuratic.”
Personaje puternice, povești marcante
Jo Nesbo știe și cum să aducă laolaltă fire care, aparent, nu au nici o singură piesă în comun. Însă, cu răbdare și precizie, Jo Nesbo sapă în trecut, cel puțin în cazul acestui volum, trage de toate urzelile trecutului și oferă cititorilor săi o tapiserie bogată, complicată și încărcată de nuanțe și tonuri. Până nu uit complet de asta, aș vrea să vă spun că mi-a plăcut la nebunie cum a trecut de la o perspectivă la alta, de la un cadru la altul. Mi s-a părut genial jocul de cuvinte și modul în care acesta s-a potrivit mai multor situații, mai multor personaje. Știam că Nesbo poate îmbrăca în umor diferite evenimente, dar mi s-a părut că a strălucit mai mult acum.
Deși mi-aș pregăti instant o infuzie de Nesbo, la orice oră din zi sau noapte, trebuie să spun că m-am temut un pic de mărimea acestei povești. Cândva, acum câțiva ani, am împrumutat cartea de la bibliotecă. Însă, în stilul meu caracteristic, nu știam de ordinea volumelor, nici nu aveam „cheia” potrivită pentru a descifra codul Nesbo – Hole. Începusem atunci cu volumul șapte al seriei (mda, cam atât de aiurită am fost), apoi am căutat altele și simțeam că îmi alunecă printre degete lucrurile din viața lui Hole. Am mai citit un volum, am simțit că sunt în mijlocul unei avalanșe și am renunțat.
Între timp, pe măsură ce am devenit mai informată și mai pregătită, seria s-a tradus la Editura Trei și am știut că acesta este semnul meu. Am început să adun volumele, am pornit la drum cu ele în ordinea normală, m-am îndrăgostit de Harry Hole și abia aștept să trec la volumul opt. Până atunci, sper și vreau să reușesc să vă scriu câteva rânduri și despre Omul de zăpadă, volumul care m-a făcut să mă tem de oamenii de zăpadă. Iarna aceea – și nu știți ce fiori îmi străbat acum corpul – nu am mai putut privi un om de zăpadă fără să simt cum îmi încolțește teama în stomac și fără să mă uit de câteva ori peste umăr.
Mântuitorul – traume, polițe, crime la comandă
” – Cred că trebuie să găsești ceva la tine însuți ca să îți placă suficient de mult încât să supraviețuiești. Unii spun că să fii singur înseamnă să fii nesociabil și egoist. Dar ești independent și nu-i târăști pe alții după tine, dacă asta e calea pe care ai ales-o. Mulți se tem să fie singuri. Însă pe mine mă făcea liber, puternic și invulnerabil.”
Ancheta din acest volum ne va purta pașii în lumea asasinatelor la comandă. Cu rădăcini fixate în Croația, în trecutul unui individ cunoscut pentru cruzimea și traumele personale, povestea înflorește treptat, atrăgând în mijlocul ei tot mai multe piste și detalii pe care mi-era și teamă să le adun laolaltă. Simțeam că sunt atât de multe dedesubturi, atât de multe răni personale, atât de multe polițe rămase neplătite.
Sincer vă spun, finalul m-a luat pe nepregătite și am simțit că mai voiam încă șase sute de pagini. Că am înghițit, dintr-o singură înghițitură, toate cele șase sute de pagini întoarse aproape fără să clipesc. Recunosc, la început, am simțit cum totul se mișcă prea repede pe lângă mine. Mi-a fost teamă că voi deraia și nu voi ține bine frâiele poveștii. Dar Nesbo a reușit să mă facă parte din poveste. Mi-a explicat, mi-a redat totul pe înțelesul meu și m-a șocat fix atunci când mă așteptam mai puțin.
O crimă perfectă. În mijlocul unui concert de Crăciun. În sânul familiei Armatei Salvării. Sună deja promițător? Un criminal care vine, ucide și fuge. Însă, nu înainte ca soarta să își etaleze cărțile proprii. Acesta descoperă că zborul îi este anulat, că planul sau nu funcționase perfect și că omorâse ținta greșită. Cum era posibil? El știa ce face. Știa cum să omoare la comandă, să dispară și să rămâne nevăzut.
Mântuitorul – cine caută mântuirea?
Ancheta lui Hole începe și joaca de-a șoarecele și pisica este joaca lui preferată. Deși are puține șanse de izbândă, neavând aproape deloc indicii despre trăgător, Harry Hole găsește crăpăturile perfecte prin care se poate strecura. Și se agață de ele cu disperare și convingere.
Însă totul se complică și mântuirea devine forța gravitațională care îi împinge pe toți pe un drum complicat, plin de hârtoape și piedici. Criminalul nu este singurul care-și caută izbăvirea. Mai sunt și alții care au mărturisiri de făcut, dar pe ăștia îi descoperiți voi, pe cont propriu (și ajutați de Hole, evident).
Mi-a plăcut mult, foarte mult povestea asta și am trăit intens fiecare rând. Sper ca Nesbo să scrie mult și bine la această serie. Simt eu că Harry Hole încă mai are multe de spus și multe chipuri de demascat.
Mântuitorul a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici. (Psssst! Are și reducere de 50%!!! Ce mai aștepți?)
Liviu Szoke, nota zece pentru traducere!
Categorii: Ficțiune, Crime. Thriller. Mystery
Nr. pagini: 608
Anul apariției: 2021
Tip copertă: Broșată
Titlul original: Frelseren
Limba originală: Norvegiană
Traducător: Liviu Szoke
Mulțumesc mult de tot, Anca! Pentru mine este romanul preferat din serie.