Majoretele, roman semifinalist la Goodreads Choice Awards 2018, a fost pentru mine o surpriză. Mă așteptam la un roman young adult, o lectură drăguță, ușurică, de care pot uita din ziua următoare. Doar că nu a fost așa. Sinceră să fiu, nici coperta nu promitea prea multe și nu am citit descrierea deloc. Am renunțat la acest obicei. Citesc descrierea doar când cumpăr cartea și atât. Încerc să mă las întotdeauna surprinsă de poveste, nu mai vreau detalii de care să mă agăț sau în jurul cărora să creionez propriile scenarii.

 „O poveste inteligent construită, întunecată, tulburătoare. O lectură fascinantă!” KATHLEEN GLASGOW, autoarea romanului O fată din bucăți

Majoretele
Majoretele

Nu mai sunt majorete în orașul Sunnybrook. Și nu pentru că vreo ceartă adolescentină sau vreo implicație politică a distrus spiritul lor sau pasiunea pentru dans. Se împlinesc cinci ani de când ultima echipă de majorete din Sunnybook a dispărut. O nouă echipă se conturează la orizont. Va avea noua formație aceeași soartă?

Povestea înflorește  sub ochii noștri pentru că Monica, sora unei foste majorete, descoperă accidental un element care o duce cu gândul la nefericitele evenimente care zguduiseră orașul în urmă cu cinci ani. Nu poate accepta moartea surorii sale și este sigură că poliția nu a exploatat toate pistele, știe că nu sunt doar niște întâmplări nefericite. Există ceva mult mai urât în spatele morții fetelor și poate că ea va afla ce anume…

Oare există o legătură între cazuri? Sau Monica se leagă de propriile sentimente pentru a găsi un vinovat? Avea nevoie de un vinovat, ar fi ajutat-o să accepte adevărul.

Majoretele – vinovați sau blestemați de soartă?

Nu mai sunt majorete în orașul Sunnybrook, dar asta nu înseamnă că locuitorii sunt în siguranță.

Thrillerul este genul meu preferat. Am citit cărți bune de-a lungul vremii (din punctul meu de vedere). Unele se axează mai mult pe cauze, altele pe motivația criminalului, unele exploatează toate laturile anchetei polițienești, iar altele evidențiază efectele unui infracțiuni. Mie îmi place să le descopăr pe rând. Mă vor ajuta toate, mai târziu, în cariera mea de „detectiv” literar. De parcă voi nu faceți la fel! Nu căutați cu lupa personală toate indiciile? Nu legați pistele?

Majoretele, fără a fi un roman complex, s-a jucat foarte frumos cu mintea mea. Da, veți spune că o adolescentă nu poate fi mai îndemânatică decât un om al legii. Și că nu ar putea să găsească un vinovat, asta dacă ar exista unul. Doar că autoarea Kara Thomas a construit totul foarte bine, a luat fiecare pas și l-a dezvoltat frumos și l-a făcut să pară veridic. Plus că, adolescenții sunt la curent cu micile bârfe de pe holurile liceelor. Ei știu de minciunile „de culise” și le este mereu mai ușor să vorbească între ei decât cu adulții.

Majorete moarte. Crimă sau destin?

„Uneori bizar, palpitant și chiar înspăimântător […], acest thriller plin cu delicioase amăgiri este o lectură obligatorie.” SLJ

Cinci fete în fosta echipă de majorete din Sunnybrooks. Două mor în accident de mașină, două sunt omorâte în casa uneia dintre ele de către un vecin. Jen, sora Monicăi, se sinucide. Unii spun că a recurs la acest gest pentru că o apăsa durerea și disperarea. În seara în care fetele au fost omorâte, Jen trebuia să fie cu ele, dar a rămas acasă pentru că era bolnavă. Monica nu poate accepta adevărul. Era sigură că sora ei nu ar fi recurs la acest gest. Și totul ia o și mai mare amploare când Monica găsește în sertarul tatălui ei vitreg câteva poze cu majoretele și un telefon mobil vechi. Pe poze era inscripționat un mesaj și în telefon existau detalii care ar putea arunca în aer dezvăluirile polițiștilor.

Convinsă că există alți vinovați în spatele morților fetelor, Monica începe propria anchetă. Doar că nu îi este ușor. Părinții ei nu o vor implicată în astfel de probleme și cei care le cunoscuseră pe fete nu sunt gata să dezvăluie ceea ce știu.

În demersul ei, Monica o va avea alături pe Ginny, o tânăra care avea probleme de integrare în colectivitate. Ginny pare să fie foarte pricepută în anchete și ajutorul ei este binevenit.

Majoretele – o combinație reușită

O combinație între un thriller și un young adult, Majoretele a însemnat pentru mine câteva ore de lectură bună. Au existat momente pe care le-am anticipat, dar și răsturnări de situație care nu mi-au trecut o clipă prin minte. După cum am spus, autoarea a îngrijit foarte mult povestea. Totul a căpătat sens și nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Personajele au voci puternice, sunt foarte bine construite și le-am simțit capabile de la bun început.

Lectura a fost una plină de tensiune și momente pline de adrenalină pură. Am decis să păstrez cartea pentru Maria mea. Sunt sigură că îi va fi pe plac! Este un roman despre iubire și importanța adevărului, despre consecințele minciunii și despre cum, uneori, e bine să ne facem dreptate singuri.

Majoretele nu este o carte plină de umbre. Dar are unghiuri ascuțite și momente tensionate, fapt ce o face perfectă pentru iubitorii de suspans.

„Te ține cu sufletul la gură până în ultima clipă.” KIRKUS REVIEWS

Romanul a apărut la Lede Edge/ Grupul Editorial Corint și poate fi cumpărat de aici. 

Autor: Kara Thomas

Colectie: Leda Edge

Editie: Necartonata

Nr. pagini: 368

Titlu Original: The Cheerleaders

Traducator: Daniel-Silviu Bivol

 

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns