Mâine începe o nouă viață. Cea pe care o știam până acum, așa plină de stângăcii și alegeri, o pot lăsa în urmă. Ar fi frumos să se întâmple pocnind din degete, nu-i așa? Nu se întâmplă mereu. Victoriile mari vin cu bătălii micuțe și cu pași făcuți unul câte unul, mai siguri sau mai dezechilibrați. Punctele de cotitură, momentele în care putem spune că ne întoarcem existența pe dos, vin ca un tsunami, ne lovesc dintr-o dată și ne fac să devenim conștienți de faptul că puterea, adevărata putere, se află chiar în interiorul nostru.

Deși ne-ar fi cel mai la îndemână să ajungem la sursa puterii noastre, uneori, se întâmplă să avem nevoie de alți oameni pentru a găsi calea spre ea. Oameni îmbrățișare, oameni vindecare, oameni sprijin, oameni dor, oameni dragoste, oameni înțelegere, oameni răbdare, oameni noi. Oameni care pot aprinde în interiorul nostru făclii, oameni care pot aduna crâmpeie de speranță și oameni care pot întinde mâinile în cele mai dificile momente.

Mâine începe o nouă viață
Mâine începe o nouă viață

Virginie Grimaldi, așa cum v-am spus și altă dată, știe să scrie despre oameni și despre bucățelele alea mici din normalitatea lor care îi pot face să devină extraordinari. Nu toți avem vieți de film, de scenarii sau de piese de teatru. Dar fiecare dintre noi avem clipe extraordinare, clipe în care am zâmbit cuiva, i-am schimbat cuiva starea sau ziua, clipe în care, fără să fim pe deplin conștienți, am spus cuvintele potrivite.

În centrul poveștilor lui Virginie Grimaldi stau oamenii ca noi. Cei cu existențe liniare, întrerupte doar de mici cutremure personale, de oameni care vin și poposesc în gara sufletului nostru până ce trenul vieții lor se pregătește să schimbe macazul.

Mâine începe o nouă viață – trei destine, o singură casă

Nu am cum să las vreodată o carte scrisă de Virginie Grimaldi să mă aștepte pe noptieră. Nu am cum. Știu că-mi va face disecție pe suflet deschis. Că îmi va întoarce emoțiile pe dos, le va răstălmăci și le va lăsa să danseze pe ritmul pe care numai ea știe să-l nască și să-l cânte. Știu că voi râde în timp ce ochii și inima vor plânge lacrimi amestecate cu dor, dragoste, tristețe și eliberare. Știu la ce să mă aștept și, totuși, nu știu nimic. Mă arunc de fiecare dată în fața poveștilor ei cu pieptul dezgolit și cu sufletul plin de goluri în care ea să-și cuibărească poveștile, dorurile, cuvintele, oamenii.

Virginie Grimaldi este autoarea sufletului meu. Are un loc special, loc pe care-l păstrează pentru că doar ea știe să-l facă să vibreze, să-și dorească, să anticipeze, să se îngrijoreze și să iubească personajele-oameni cu toate calitățile și defectele lor.

Aaa, am uitat. Pe aceeași latură, la același nivel, stau Grimaldi și Backman – cuplul de aur al poveștilor care-mi sapă în suflet. Dar nu scot nimic din el..îmi lasă povești pe care ajung să le trăiesc, să le simt și să le păstrez. Îmi lasă speranță, încredere și iubire. Îmi lasă prieteni și drumuri pe care știu că aș apuca la nesfârșit.

Mă gândesc mereu că știu la ce să mă aștept și sfârșesc prin a mă simți ciuruită de toate emoțiile pe care ei ajung să le „tragă” spre mine

Mâine începe o nouă viață – singurătăți împletite

„Însuflețit de scriitură, de umor și mai ales de sinceritatea autoarei, acest minunat text, care abordează fără tabuuri sau clișee precaritatea, izolarea, bătrânețea sau chiar pierderea unei ființe dragi, este o formidabilă lecție de viață. Și da, sigur că plângi citind, râzi. Se încheie cu bine, iar asta ne face bine.” – LE PARISIEN

Mi-a plăcut povestea asta. A fost simplă, directă, delicioasă ca un masaj sau un ecler glazurat cu ness (și nu degeaba am făcut eu paralela asta). Abia așteptam să se facă seară și apartamentul lui Jeanne să se umple iar de lumină, de căldură și dragoste. Jeanne are 74 de ani și asta echivalează cu faptul că nu mai poate privi înainte. Își duce existența retrăind amintirile cele mai prețioase și prezentul îi este amenințat permanent de umbra trecutului.

Întâmpinând dificultăți financiare, Jeanne oferă spre închiriere o cameră din apartamentul său. Soarta însă, iubitoare de jocuri cum o știm, îi aduce în cale lui Jeanne doi tineri la fel de singuri, cu bagaje emoționale diferite, dar cu aceleași nevoi. Iris este o tânără misterioasă, care ascunde în spatele zâmbetului său o poveste dureroasă. Are toată viața împachetată într-o valiză și nu este gata să dea drumul baierelor în care și-a strâns sufletul. Le ține strâns legate, ferecate laolaltă cu sentimentele ce o tot apasă: vinovăție, neputință, teamă, nesiguranță, vulnerabilitate.

Theo are 18 ani și teribilismul vârstei sale. Obligat de situația din familia sa să își ia propria viață în mâini, Theo muncește la o băcănie, iubește să facă prăjituri și nu mai poate rezista lacrimilor celor două colocatare ale sale – da, ați ghicit, Jeanne îi primește pe amândoi în casa sa. Deși încearcă el să fie un dur, Theo este un ghem de emoții și de bunătate. Visează la o casă a lui, eventual una cu obloane albastre (și nici asta nu-i întâmplător spus).

Mâine începe o nouă viață – așa cum ne este scris

Trei singurătăți se împletesc și trei scuturi se coboară. Învață cei trei oameni să se apropie unul de altul, să mănânce împreună și să-și deschidă sufletul. Nu este ușor. Stângăcia lor și umorul autoarei fac deliciul poveștii și emoțiile încep deja să-și bubuie focurile de artificii. Apropo de emoții, aceste mici chestiuțe dătătoare de fiori. Uneori, am impresia că banditele astea stau și râd de mine. Clocotesc, se amuză, se pregătesc intens. Știu ele că vor exploda și vor declanșa cutremur pe dinlăuntrul meu. Ce și-or mai râde de mine după aia…

Nu o să mă satur vreodată de poveștile ei. Fie că sunt mai simple sau mai lungi, cu personaje mai multe sau mai puține, au ceva al lor, un ceva pe care eu l-aș devora în fiecare zi. Straturi de căldură, de amar, de balsam, de speranță, de dragoste, de dor. Și mix de oameni. De visuri. Și de planuri. Și Mâine începe o nouă viață. Zâmbiți. ❤️

Mâine începe o nouă viață este disponibilă pe siteul editurii Univers, chiar aici. Eu vă recomand toate cărțile sale.

Autor: Virginie Grimaldi

Traducator: Alexandra Ionel

Tip copertă: Broșată

Pagini: 288

Colecție: Trend Universul Cartilor

 

 

Lasă un răspuns