” Curajul nu este decât un sentiment mai puternic decât frica. ” Iar în acest roman am întâlnit din plin curaj îmbrăcat în toate formele.
Când cei de la targulcartii.ro au reduceri nu ai cum să nu profiți din plin! Iar dacă mai găsesc și un titlu ce aparține lui Marc Levy…eu mă declar mai mult decât mulțumită. ”Mai puternic decât frica” este în top, este un roman care te cucerește, care te ajută să te întâlnești cu personaje îndrăgite din alte romane ( Și dacă aș mai trăi o dată – recenzia aici), un roman a cărui lectură te determină să faci slalom printre trăiri, printre emoții și sentimente. Iar curajul, după cum vă spuneam, este la el acasă.
Deși mai am de recuperat la romanele ce poartă semnătura lui Marc Levy, pot să spun că acesta de față este cel mai antrenant și mai plin de acțiune și de suspans. De la incipit am fost convinsă că voi avea parte de o lectură captivantă, apoi introducerea în scenă a lui Andrew Stillman, un ziarist renumit, m-a bulversat și m-a făcut să fiu melancolică și tristă, ca mai apoi, la câteva pagini distanță să izbucnesc în râs.
Levy nu se dezminte și își păstreaza amprenta, umorul, romantismul și măiestria cu care își așează cuvintele pe pagină. Personajele sale sunt construite atât de bine încât ai impresia că ele trăiesc aievea și că dacă s-ar desprinde din paginile cărții, ți-ar putea fi prieteni. Eu una nu m-am hotărât încă pe care îl îndrăgesc mai tare.
De data aceasta facem cunoștință cu Suzie Baker, o tânără hotărâtă și plină de curaj. Deși se ascundea foarte bine în spatele aparențelor, Suzie purta o bătălie care era catalizatorul întregii sale existențe. Dorea să facă dreptate, să apere numele bunicii sale și să își redobândească numele de familie. Documentul care ar fi putut să o ajute dispăruse în urmă cu 46 de ani, când un accident aviatic împiedicase actul și mesagerul să ajungă la destinație. Muntele în toată măreția lui, ”aruncase” constant afară bucăți din avion, dar partea principală dispăruse pe fundul unei crevase, nefiind descoperită vreodată.
La 46 de ani de la dispariția avionului, Suzie e mai convinsă ca niciodată să facă dreptate. Mama ei, cea care ar fi trebuit să poarte de fapt acestă luptă, căzuse victima alcoolului, până când decedase. Suzie voia să escaladeze singură muntele Mont Blanc, așa că timp de un an de zile va lua lecții de la Shamir, cel mai bun profesor de alpinism din oraș. Deși cei doi ajung să formeze un cuplu, Suzie nu îi destăinuie adevăratul motiv al hotărârii sale de a escalada muntele chiar în ianuarie. El nu o credea pregătită, iar ea nu credea că există ceva pe lume care să o facă să renunțe.
În plină furtună de zăpadă și în întunericul de pe munte, cei doi se prăbușesc în crevasă, iar muntele își cere tributul. Shamir taie coarda ce îl lega de ea și se prăbușește în gol. Suzie va fi de acum și mai ambițioasă, dacă mai era posibil să fie mai mult, și mai hotărâtă să afle adevărul. I-o datora lui Shamir. Găsește corpul avionului și valiza diplomatului indian care conținea mult doritul document, dar misterul se adâncește și mai tare. Nu înțelegea ordinea pieselor din acest puzzle complicat.
Bunica ei, Liliane, fusese acuzată de înaltă trădare și mai apoi presa scria despre sinuciderea acesteia. Suzie nu credea că se omorâse ci că fusese omorâtă. Îi era greu să creadă că femeia care copia rapoartele din sertarul biroului său și care fusese acuzată de fraternizare cu inamicul, ar fi putut să își încheie de una singură socotelile cu viața. Suzie voia să primească numele ei real de familie, dar nu știa ce cutie a Pandorei avea să deschidă.
Pentru că avea prea puține detalii și nu știa pe ce pistă să apuce, Suzie își caută un partener, unul cu acces la informații și cu o minte lucidă și deschisă. Andrew Stillman fusese candidatul perfect. Dar cercetările ei îi dezvăluiseră că Stillman nu făcea nimic obligat, așa că viața ei va trebui să i se dezvăluie acestuia absolut accidental.
Lui Andrew nici nu îi fusese greu să o remarce la bibliotecă. El avea fler la oameni și i s-a părut că tânăra ce studia cărțile de istorie are un trecut interesant. O spargere la ea acasă și oameni care par să o urmărească, este de-ajuns pentru el ca să înceapă să ”își bage nasul”. Avea nevoie de un subiect tare după perioada de trei luni în care se refăcuse în urma atentatului asupra vieții sale.
Faptul că documentul ce ar fi putut anula vinovăția bunicii lui Suzie, avea legătură cu oameni influenți din politică, ba chiar cu fostul vice-președinte al Americii, aruncă ancheta lor în aer, dar le pune și viața în pericol. Nu știau cine este pe urmele lor, dar se vedea profesionalismul și determinarea cu care luptau pentru a păstra secretele trecutului bine ascunse. Ancheta pare să se adâncească și mai mult, ba chiar ajunge și pe alte continente.
Aveau nevoie unul de altul, dar oare puteau ei ține piept unei anchete ce amenința siguranța națională? Cine o eliminase pe Liliane și de ce? Asta o să descoperiți voi!
Eu vă recomand cartea. Vă garantez că vă rupe din cotidian, că vă menține curiozitatea și că va binedispune în ciuda subiectului extrem de serios și de bine precizat. Dialogul dintre Andrew și Simon, cel mai bun prieten al său, a fost de-a dreptul delicios și a avut rolul de a mă binedispune și de a decongestiona toată încordarea anchetei celor doi protagoniști.
Dacă vă e dor de o lectură bună, de un roman în care trecutul trebuie să fie elucidat, de o carte în care sunt combinate micile drame existențiale și slăbiciunile firii umane, atunci să îi dați o șansă lui Levy. Nu veți regreta!
Mulțumesc mult, targulcartii.ro pentru exemplarul oferit! Dacă v-am făcut curioși, puteți achiziționa cartea de aici, unde dacă tot ajungeți profitați și de reducerile de vară, apoi vă aștept să îmi spuneți părerea voastră!
[…] citit până acum ”Și dacă e adevărat”, ”Te voi revedea”, ”Mai puternic decât frica”, ”Și dacă aș mai trăi o dată”, dar Marc Levy reușește încă să mă uluiască, să mă […]
[…] 12. Mai puternic decât frica – Marc Levy […]
nu am cartea,dar imi place cum scrie autorul.Sper ca in timp sa imi procur si eu toate cartile lui.Felicitari pentru recenzie!
Multumesc tare mult! Levy este unul din autorii mei de suflet!
Suna tare bune! Felicitări, Anca!
Multumesc! A fost o carte buna!