„Madame Picasso” este un mod prin care putem cunoaște un alt Picasso. Pablo Ruiz y Picasso (n. 25 octombrie 1881 – d. 8 aprilie 1973) nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare. Este recunoscut ca fiind unul dintre marii maeștrii ai penelului. Considerat a fi cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, Picasso rupe convenții, stabilește curente artistice și îi cucerește pe toți cu tablourile sale unice.
Am citit acum doi ani, cred, Cină cu Picasso. După ce am terminat cartea, am căutat fotografii, biografii și tablouri semnate de el. Cele din perioada albastră (tonuri albastre care exprimau suferința și sărăcia) sunt cele pe care le-am înțeles și apreciat. Pe cele din perioada cubismului (curent care reducea totul la forme geometrice) le las în grija specialiștilor. Eu nu le-am înțeles și nici nu am fost capabilă să le apreciez la justa lor valoare.
„Madame Picasso” – o frumoasă poveste de dragoste
Despre Picasso, omul de geniu, se pot spune multe lucruri. Și-a pierdut muza, a iubit să picteze gol, a pictat scene vulgare, a căutat inspirație în nenumărate locuri. Lucruri generale care se pot aplica tuturor artiștilor aflați în căutarea muzei creatoare.
Despre omul Picasso am căutat informații. Am vrut să aflu cum era el cu adevărat atunci când nu picta. În cartea menționată mai sus, am întâlnit un Picasso cuceritor. Amant pasional, Picasso este cunoscut pentru lunga sa listă de cuceriri și pentru farmecul pe care îl avea asupra femeilor. Alături de el păsim în Paris, oraș al libertăților și al posibilităților.
Eva Gouel a existat și a făcut parte din viața lui Picasso. Anne Girard a scotocit în istorie, a făcut cercetări și a descoperit-o pe enigmatica Gouel, cea care a rămas mereu (chiar dacă doar printr-o schiță neterminată) în viața marelui artist.
Pierre Daix: „Când am vorbit despre ea, două treimi de secol mai târziu, i s-au umplut ochii de lacrimi. Chiar au locuit împreună și Pablo, când a început să aibă succes, avea nevoie de ea.”
„Madame Picasso” – enigmatica Eva Gouel
Eva Gouel era o apariție ravisantă. Frumusețea ei putea naște iubiri sau inspira artiști. Eva este redată ca fiind o femeie extrem de puternică și de hotărâtă. Dorind să scape de o căsătorie aranjată de părinții săi, Eva fuge la Paris. Ia cu ea doar un chimono dăruit de mama ei și câteva fire de tutun pentru a-și aduce aminte de mirosul tatălui său. Viața la Paris era una încărcată de serate pline de grandoare și eleganță, figuri ilustre și iubiri clandestine. Numai că, Eva nu are acces în lumea bună.
Viața ei este una săracă, dar ambiția ei o poate ajuta să își depășească situația materială. Cu ajutorul prietenei ei Sylvette, Eva ajunge să fie angajată drept cusătoreasă la Moulin Rouge. Nu era o viață ușoară. Artistele de aici o tratau cu superioritate, dar au fost cucerite în scurtă vreme de talentul ei.
La Paris, toată lumea se reinventează și își schimbă numele cu unul mai franțuzesc. Eva devine Marcelle și asta o ajută să își depășească temerile. Eva rămânea în sufletul ei o fată de la țară. Marcelle era liberă să fie cine voia ea să fie, nu existau limite pentru ea.
„Madame Picasso” – un roman cuceritor
Louis, un tânăr polonez cu aspirații înalte, era cel mai bun prieten al ei și singurul sprijin în anumite situații. El tânjea după o relație de dragoste cu Eva, dar ea nu simțea atracția dintre ei. Voia să iubească, să se dăruiască total, să capete aripi. Ori Louis nu îi putea oferi toate astea.
Apare domnul Picasso și viața Evei se întoarce pe dos. El remarcă frumusețea ei și atracția dintre cei doi este aproape tangibilă. Nefiind activă în cercurile din lumea bună, Eva nu știe că Picasso are o relație tumultuoasă cu Fernandine. Trăiește alături de el o noapte pasională, una pe care ajunge să o regrete atunci când află cine era cu adevărat Picasso.
Deși Eva îl alungă din viața ei, nedorind să facă parte dintr-un triunghi amoros complicat, se pare că viața îl tot aduce pe Picasso în calea ei.
„Madame Picasso” – dragoste și compromisuri
Fernandine nu era soția lui Picasso. Era doar o femeie divorțată, dornică de atenție și dragoste. Îi fusese alături lui Picasso în anii lui plini de sărăcie, prin apartamente sărăcăcioase. Deși era conștient că nu Fernandine era femeia potrivită pentru a-i fi soție, Picasso nu se putea elibera de povestea lor. Îi ierta acesteia crizele de nervi și amantlâcurile, se despărțeau cu scântei și se împăcau brusc. Asta până își dă seama de adevăratele lui sentimente pentru frumoasa Eva.
Povestea lor este una frumoasă și tristă în același timp. Nu va fi ușor pentru ei. Mi-a plăcut tare mult să îi însoțesc în călătoriile lor prin Franța. Aș fi vrut tare mult să vizitez Franța rurală sau atelierul lui Picasso de la Bateau Lavoir.
Madame Picasso – influența unei femei deosebite
Am apreciat tare mult accentul care s-a pus pe omul Picasso. A avut o existență presărată cu superstiții și lupte interioare. I-a fost teamă, a fugit de oameni bolnavi și nu voia să audă despre moarte în jurul lui. A trăit cu pasiune fiecare zi, a iubit și s-a dedicat femeilor din viața sa.
Autoarea menționează în nota de mulțumire corespondența dintre Eva și Picasso. Mi-ar fi plăcut să dau peste astfel de note și în carte. Aș fi vrut să simt și mai mult legătura lor, legătură care s-a dovedit a fi una foarte specială.
Indiferent dacă vă place sau nu Picasso, citiți această carte. Uitați că Picasso este celebru. Descoperiți povestea asta de viață, descoperiți povestea de dragoste din ea. O dragoste cum rar se mai găsește…
Romanul a apărut la Editura Nemira, colecția Damen tango. Îl puteți achiziționa de aici. Merită!
An aparitie: 2019
Autor: Anne Girard
Colectie: Damen Tango
Nr. pagini: 408
Traducator: Ionela Chirila
M-ai tentat cu „Cină cu Picasso”, acum o faci și cu „Madame Picasso”. Uite așa se modifică planurile mele de lectură…
O recenzie minunată la o carte, cred eu, foarte interesantă!
Toate femeile din viata lui Picasso au fost deosebite. Mie imi place mult Picasso, personalitatea, geniul lui.