Madame Piaf și cântecul iubirii a fost cartea de care avea sufletul meu nevoie zilele trecute. Cum primăvara vine la pachet cu mai multe treburi și ore întregi petrecute pe afară, timpul pentru lectură este tot mai scurt și fug spre lecturile mai puțin solicitante.
Dar să nu credeți că am ales cartea asta numai pentru că simțeam eu că îmi va oferi o lectură ușoară sau câteva ore de liniște și relaxare. Editura Nemira a început această colecție și abia aștept să aflu ce mai au pregătit pentru noi! Aduc în fața noastră poveștile unor femei celebre, povești care le „dezbracă” de secrete și le expun în toată splendoarea și vulnerabilitatea lor.
Mi se pare mie că prietenii de la Nemira au păstrat până și o linie a culorilor și eu nu mă satur să admir coperțile romanelor apărute până acum.
Madame Piaf și cântecul iubirii
Madame Piaf poate fi o poveste înduioșătoare chiar și privită fix ca operă de ficțiune. Forța lui Edith Piaf, această „vrăbiuță” cântătoare, răzbate dincolo de pagini și cucerește inimi.
Acum, la ani distanță de momentul în care s-a lansat, a scris și a iubit Edith Piaf, este de-a dreptul impresionant să tragi cu ochiul în culisele vieții sale, să îi descoperi secretele, să afli istoria cântecului pe care, măcar o singură dată, l-am fredonat cu toții.
Edith Piaf face parte din categoria oamenilor torță – oameni care se consumă, care ard până la ultima celulă, care se dăruiesc și trăiesc pentru fiecare cauză în care cred. Edith a cântat, a sperat, s-a reinventat și i-a ajutat pe alții să se descopere. A iubit și s-a lăsat iubită, a profitat de fiecare șansă aruncată de viață și l-a ajutat pe Yves Montand să se cizeleze și să se descopere.
„Până acum, mai devreme sau mai târziu, se despărțise de fiecare bărbat care fusese bun cu ea și pe care-l iubise. De fiecare dată fusese ca o evadare. Uneori, nu credea că merită să fie iubită.
Nu credea în noroc – și totuși nu-și dorea nimic în plus. Poate că, pur și simplu, nu credea în traiul mic-burghez care mergea mână în mână cu conceptul de iubire pe viață. Acea viață tihnită nu părea compatibilă cu meseria sa, cu felul în care încerca să exprime prin interpretare sentimentele care uneau un bărbat și o femeie. Dar, când se îndrăgostea, se simțea mult mai bine pe scenă, putea întrupa arta cu mai multă pasiune.“
Edith Piaf – la vie en rose?
Te-ai îndrăgostit pe melodia asta? Ai ascultat-o și ai simțit că îți revine starea de bine? Ai înțeles mai bine ce e dragostea și ce înseamnă compromisurile în iubire? Atunci ar trebui să citești cartea asta. Vei afla istoria unui cântec și vei fi și mai vrăjit de versuri, de linia melodică sau de interpretare.
O iubești deja pe Edith Piaf și vrei să fii martorul unor întâmplări din viața sa? Cartea asta este potrivită.
Nu știi cine a fost Edith Piaf și vrei doar să citești o carte cu o poveste frumoasă de dragoste? Cartea asta este potrivită. Sacrificii în numele iubirii, oameni care sunt dispuși să se stingă pentru a lăsa persoana iubită să strălucească.
Istoria unui cântec, istoria unei iubiri
Pe alocuri previzibilă, pe o parte ternă și pe de alta plină de strălucire. Așa a fost viața ei și așa este și cartea asta. Un amestec dulce amar, o luptă continuă cu greutățile vieții, o zbatere intensă între ce îți poate viața da și ce vrei tu să iei de la ea.
Am citit-o cu bucurie, am sperat la bine și la tonuri de roz, dar am aflat că viața poate fi roz acum doar pentru a împrumuta tonuri de gri mai încolo.
Mi-a plăcut tare mult și m-am bucurat de momentele petrecute în compania personajelor. Am apreciat că autoarea a cercetat foarte mult înainte de a lansa această poveste, că a păstrat un număr redus de personaje și că nu a uitat să lase luminile aprinse peste Edith Piaf.
Eu am descoperit o femeie puternică, dispusă să iubească până dincolo de limite, gata oricând să se jertfească în numele iubirii și pentru persoana iubită. Mă bucur că autoarea i-a redat fidel personalitatea și nu a șlefuit-o inutil.
Un munte de ambiție –
Yves Montand a fost lumina vieții ei pentru o vreme, catalizatorul atâtor emoții puternice și lui îi datorăm apariția melodiei celebre. Cred că am ascultat-o de câteva ori de când am terminat de citit cartea și pot să spun că acum o privesc diferit. Nu pot să ascult melodia fără să am în gând privirea lui Yves Montand atunci când vorbea despre Edith și nici nu îmi pot opri gândurile legate de povestea lor de dragoste.
Edith Piaf este dovada că zicala „esențele tari sunt păstrate în sticluțele mici” este total adevărată! De la abuz la neglijență, de la o viață pe stradă la una plină de bucurie și faimă! De neratat!
Concluzia: mi-a plăcut, mai vreau!
Madame Piaf și cântecul iubirii a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărată de aici.
Număr pagini: 352
An apariție: februarie, 2022
Traducere: Cora Radulian