Lucruri prețioase este romanul care mi-a ținut companie zilele trecute. Nu se afla tocmai pe lista de lectură, dar primele pagini mi-au stârnit interesul și am știut că va fi o poveste pe placul meu. Mi-am ascultat instinctul și m-am pierdut printre paginile ei.

Janelle Brown ne propune o dramă cu miză mare, plină de strălucire, opunând nostalgia copilăriei puterii de a ne reinventa în epoca rețelelor de socializare… O carte plină de răsturnări de situație.“ BOOKLIST

Mi-a plăcut tare mult stilul de scriere: transparent, clar, curat, concis. Fără pierderi în decor, fără detalii inutile. Cu adrenalina pompată la maxim și fără unghiuri moarte, povestea lui Janelle Brown m-a ajutat să mă deconectez total de la realitatea zilelor noastre.

Vorbeam zilele trecute cu un prieten și ne plângeam amândoi de faptul că nu mai găsim thrillere bune. Parcă nu primim nimic nou, parcă citim la nesfârșit aceeași carte, cu personaje și locații diferite. Cadre restrânse, zăpadă, personaje ținute captive și criminali. Îmi plac și astea, am nevoie de ele din când în când, dar mai vreau și altceva.

Lucruri prețioase
Lucruri prețioase

Lucruri prețioase – lumini și umbre

Janelle Brown nu mi-a oferit o carte desăvârșită, dar mi-a oferit o carte cu o poveste diferită. Ancorată în lumea asta a rețelelor de socializare, pândind și evidențiind pericole și minciuni, povestea asta s-a jucat cu luminile, umbrele și culorile dintre ele. Nimic nu a fost curat de la început. Au existat traume, minciuni, secrete, duplicitate și drame; am avut personaje cu experiențe dureroase de viață, păcălite de alții și de propriile așteptări.

Sinceră să fiu, întotdeauna când văd că am de-a face cu un număr redus de personaje – ca și în cazul de față – dau un pas în spate și privesc totul cu scepticism. Mă gândesc că nu pot fi atâtea răsturnări de situație, că nu mă pot surprinde situațiile și că pot anticipa pericolele. Că nu voi ridica pumnii pentru a rămâne în gardă, că voi fi atentă la fiecare încercare de a distorsiona adevărul.

Le-am anticipat cumva și aici. Dar nu am fost pregătită pentru tot ce a urmat. Au fost niște momente pe care nu le-aș fi crezut posibile având în vedere circumstanțele. Dar Janelle Brown s-a jucat frumos cu situațiile, cu personajele și cu nervii mei.

Nina – escroacă de profesie sau Robin Hood undercover?

Dacă ești bogat, faimos și mare iubitor de viață bună, trebuie să te ferești de Nina. Te asigur! Nina îți zâmbește frumos, te amețește de cap, de seduce și te însoțește acasă. Dar Nina nu vine să discute despre piesele de artă, nici despre mobila veche și valoroasă. Nina vine să observe, să noteze și să își țeasă planul. O să dea lovitura. Și tu vei fi victima. Nu va fura lucruri de valoare. Va fura lucruri de care te poți lipsi, lucruri pe care ai uitat deja că le ai.

Iubește și ea viața bună. Dar are nevoie de bani pentru tratamentul costisitor al mamei ei. Și mai ajută și o fundație caritabilă. Da, știu, scopul nu scuză întotdeauna mijloacele. Dar mie mi-a fost dragă Nina. Are ea un lipici al ei. Și la obiecte, și la oameni. 🙂

Nina nu a ales viața asta de bunăvoie. Mama ei fusese nevoită să apeleze la diferite escrocherii pentru a rămâne amândouă pe linia de plutire. Nu voia să își vadă singurul copil obligat să suporte mojicii, atingeri și bărbați libidinoși.

Nina are în toate astea un aliat de nădejde. Dar putem vorbi de încredere într-o lume a minciunilor și a oamenilor prefăcuți? Este Nina o unealtă sau este un partener cu drepturi egale?

Săraca fată bogată

Nina are nevoie să dispară pentru o vreme din oraș. Dar mama ei are nevoie urgentă de un tratament scump și loviturile nu pot lua pauză. Așa ajunge să identifice o nouă victimă: Vanessa, moștenitoarea conacului Stonehaven.

Victima nu este aleasă la întâmplare. Este bogată și iubește să afișeze asta pe conturile sale de pe rețelele de socializare. Locuiește singură într-o casă foarte mare și cândva, în epoca în care Nina nu făcuse cunoștință cu partea urâtă a lumii, drumurile li se intersectaseră.

„Cu un suspans desăvârșit, cu o narațiune ingenioasă și o intrigă care nu ratează nimic din lumea noastră de pe Instagram, acest roman este o lectură de neratat.“ LIBRARY JOURNAL

Lucruri prețioase – lovituri sub centură

Nina pregătește minuțios lovitura pentru Vanessa. Are în Lachlan, partenerul ei, un aliat de nădejde, la fel de atent la detalii și minciuni. Numai că, atunci când pericolul începe să îți amenințe propria siguranță, nu mai ești dispus să îți asumi riscuri.

Schema organizată acum este una tentantă, dar foarte periculoasă. Pe lângă pedepsele impuse de brațul lung al legii, în caz că planul se dărâmă precum un castel din joc de cărți, avem de-a face și cu răzbunarea personală: un joc periculos, plin de orgolii și momente de vulnerabilitate, de atacuri și de săgeți otrăvite.

Deși Vanessa poate trece drept o persoană superficială, eu zic că merită să o țineți sub lupa voastră. M-am gândit și eu că este prea ancorată în realitatea pe care învățase să și-o construiască în lumea virtuală. Dar mi-a dovedit că poate fi răzbunătoare, dură, implacabilă și de nestăpânit.

Dacă sunteți în căutare de o carte care să vă scoată din starea de amorțeală, Lucruri prețioase poate fi o alegere inspirată. Mie mi-a plăcut și m-am bucurat de fiecare moment petrecut în compania ei!

A apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.

Data Apariției : 27 ian. 2022

Numar Pagini : 560

Tip Coperta : Broșată

Colectie : Buzz Books

Categorie : Thriller& Suspans & Detectiv

Traducator(I) : Mihaela Serea

Lasă un răspuns