Lucky enough to read this book. Exact așa m-am simțit eu: norocoasă. Deși chestiunile din romanul scris de Marissa Stapley sunt destul de serioase, vreau să vă spun că m-am distrat teribil citind această carte. Și nu spun asta pentru că este umorul la el acasă, nici pentru că nu i-am înțeles suferințele lui Lucky. Ci pentru că autoarea mi-a adus un suflu nou, o poveste diferită, episoade care s-au completat perfect și s-au perindat, întocmai ca un carusel al trecutului, prin fața ochilor mei.

Lucky
Lucky

„În cine mai poți avea încredere când tot ceea ce știi se dovedește a fi o minciună? Iată întrebarea fundamentală a celei de-a patra cărți a Marissei Stapley, o combinație între Bonnie și Clyde și Fata dispărută despre istoria unei familii și găsirea echilibrului interior.“ – Booklist

E ceva ce vine la pachet cu romanul ăsta, o stare de adrenalină pe care o simți insinuându-se prin toți porii ființei tale. De parcă ai păși pe o creastă ascuțită și te-ai putea prăbuși fie în prăpastia fără fund, fie pe o plasa de siguranță de vreo trei sute patruzeci de milioane de dolari. Da, ați citit bine! Nu știu cum o veți percepe voi, dar cartea asta îți face o poftă teribilă de viață. Liniștiți-vă, nu ne apucăm de escrocherii financiare! Dar la Lotto s-ar putea să joc! 🙂

Lucky – până unde merge norocul?

Sper să fie ecranizat romanul ăsta! Are ceva catchy, aproape imposibil de redat în cuvinte. Este o combinație între momente de tandrețe, nevoi sincere și curate, escrocherii, minciuni, înșelătorii, trădări, căutări. Sincer, când am ajuns la finalul cărții am oftat adânc. Nu voiam să îmi iau la revedere, voiam să mai stau un pic alături de Lucky. Viața ei a fost palpitantă, stropită din belșug cu pericol, fugă și identități secrete. O cursă contracronometru permanentă, o reinventare continuă, o atenție sporită pentru fiecare detaliu, pentru fiecare istorie de viață creionată între două destinații.

„O poveste electrizantă despre o eroină neconvențională, care fuge de propriul trecut cu un bilet de loterie câștigător ce i-ar putea schimba viitorul pentru totdeauna. Doar că există o mica problemă… nu îl poate încasa! Am savurat toate întorsăturile de situație ale acestei aventuri, fără a realiza ce avea să se întâmple cu Lucky.“ – Reese Whitherspoon

Lucky este o cursă nebună, nebună! I te alături fără să stai pe gânduri, fără să conștientizezi că următorul pas ar putea fi ultimul. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla, mai ales când ai de-a face cu impostorii și mincinoșii. Dar nu te poți împotrivi. Simți deja adrenalina dictată de pericol și vrei să te bucuri de toate emoțiile.

Lucky – un destin fabricat

Lucky este escroacă. Una de excepție. Nu fusese alegerea ei. Și nu vrea să facă asta la nesfârșit. Dar nu știe altă realitate. Ori de câte ori a vrut să aibă o viață normală, tatăl ei – omul care o învățase tot ce știa despre arta înșelătoriei – îi dărâma toate visurile despre normalitate și familie.

A pierdut la loteria vieții. Abandonată și recuperată de pe treptele unei mănăstiri, Lucky este obligată să trăiască lângă un tată focusat pe îmbogățire rapidă, prin orice mijloace. Am simțit că, în ciuda înclinațiilor sale către escrocherii, John Armstrong chiar o iubea pe Lucky. Da, era nedrept că făcuse din ea o unealtă perfectă pentru a păcăli încrederea oamenilor. Însă i-a rămas alături și a avut mereu grijă de ea.

Crescută în sânul fărădelegilor, Lucky nu cunoaște altă lume. Se îndrăgostește de un escroc mai mare decât ea. Amândoi plănuiesc (și reușesc) cea mai mare lovitură a vieții lor. Însă, nu poți avea încredere în mincinoși. Lucky se trezește singură în fața legii, urmărită pentru fapte pe care nu le bănuise. În cine mai poate avea încredere acum? Grație loviturilor tatălui său, Lucky nu prinsese rădăcini nicăieri. Nu avea prieteni, nici oameni la care să apeleze. Sau era cineva?

Un bilet norocos sau o condamnare sigură?

Înainte să plece spre viața la care visase alături de omul iubit, Lucky cumpără un bilet la loterie și joacă numetele preferate ale ei și ale tatălui său. John era arestat acum, dar Lucky îi era recunoscătoare că o crescuse în stilul ăsta Robin Hood. Fura, dar avea grija să dea și înapoi, mai ales celor care aveau nevoie. Bine, asta nu e o scuză. Și e convinsă și că biletul de loterie cu numele ei pe el este doar o amintire drăguță, pe care o poate păstra alături de cele cu tatăl său.

Cum viața are un stil aparte de umor, biletul lui Lucky este câștigător. Mda, unul dintre cele mai mari premii din istoria loteriei are numele ei pe el. Numai că, dacă s-ar prezenta să-l încaseze, Lucky ar putea ajunge în arest. Știe că trebuie să plătească pentru tot ce a făcut. Ar putea chiar să înapoieze banii celor păgubiți. Dar era drept să plătească doar ea? Până la urmă, într-un fel sau altul, Lucky a fost și ea o victimă în jocul altora, sau al destinului.

Lucky – un roman despre eliberare

Lucky nu este doar o escroacă. Lucky este om. Are propriile puncte slabe, propriile vulnerabilități și traume. Toată viața trăise cu un gol în piept, cu o nevoie pe care tatăl ei nu i-o putea satisface. El îi readusese aminte întotdeauna că ea era norocoasă, cea mai norocoasă fată din lume. Și o vreme se simțise așa. Dar oare până unde merge norocul și cât mai avea Lucky din rezerva personală?

Așa cum v-am spus mai sus, am citit cartea asta cu bucurie, cu o poftă nebună și cu o curiozitate vecină cu bucuria lui Lucky când a aflat că a câștigat. Este o poveste diferită, punctată de emoții, adrenalină și dezvăluri.

Lucky a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Marissa Stapley

Nr. de pagini: 288

Titlu original: Lucky

Limba originală: engleză

Traducere de Diana-Alina Ene

Anul apariției: 2023

Lasă un răspuns