Lucia este unul dintre puținele titluri pe care le-aș fi văzut prinse într-o serie. Eu, cea care nu iubesc atât de mult seriile (și aici mă refer strict la perioada de așteptare dintre volume), spun asta. Lucia are potențial de personaj preferat și traume cât pentru câteva volume. Parcă și autorul creionează vag anumite piste, parcă și el simte că unele drumuri pot fi desfundate, lărgite și explorate.

„Cred că, odată ce cititorii o vor cunoaște, o vor iubi pe Lucia la fel cum îl iubesc pe Martin Servaz. Nu se preface nici în acțiuni, nici cu emoțiile ei. Le trăiește pur și simplu, este autentică.” – Bernard Minier

Toată lumea din jurul meu s-a arătat fascinată de Lucia. Nici nu știam dacă să deschid această nouă anchetă sau să aștept ca timpul să mi-o scoată din minte și din feed. Pentru că vara este perfectă pentru romanele polițiste/thriller (și spun asta în fiecare anotimp, da), am dat iama în titlurile de la Editura Trei. Știu că mereu găsesc acolo ceva bun de citit și simt instant cum adrenalina așteaptă să tureze motoarele și să mă amețească de cap (vezi, Helen Grace? Mi-e gândul la tine).

Lucia
Lucia

Lucia – între anchetator și victimă

Bernard Minier este apreciat pentru altă serie, apărută tot la Editura Trei. Dacă pe Martin Servaz, protagonistul celorlalte volume, l-am primit diferit, pe Lucia Guerrero am primit-o cu brațele deschise și cu sufletul pregătit. Cazurile lui Servaz sunt puțin mai complicate, firea lui puțin mai rece și atmosfera mult mai sumbră. Desigur, asta poate fi doar impresia mea și eu să fiu un pic influențată de faptul că avem de-a face cu o femeie inteligentă, puternică și extrem de agilă. Dar asta am simțit și știți că vă transmit întotdeauna gândurile mele, la prima mână.

„Legende tulburătoare, picture baroce, Metamorfozele lui Ovidiu, spirite tulburate: toate se aliniază într-o poveste complexă… și absolut terifiantă.” – Le Journal de Quebec

Deși Bernard Minier a știut cum să folosească tonurile, luminile și umbrele, nu mi-a fost greu să deslușesc imaginea de ansamblu. Nu degeaba am folosit acești termeni și aceste trimiteri subtile către pictură. Dar nu veți obține mai mult, nici dacă mă trimiteți în camera de interogatorii. De data asta, și nu știți cât de mândră sunt de mine, am identificat de la început câțiva suspecți. Și, în capul listei, am avut de la început un nume. Acel nume. Și am avut dreptate! Nu știam cauzele, nu cunoșteam detaliile. Dar îl simțeam mirosind a posibilitate, a minciună și a prefăcătorie.

Chiar dacă îmi deschid propriile anchete și caut indiciile acolo unde ar putea fi trecute ușor cu vederea, plăcerea lecturii nu mi-a fost deloc alterată. Nu am simțit decât pericolul vâjâindu-mi pe lângă urechi, semnele de întrebare rotindu-se tot mai mult și speculațiile înflorind peste tot. Eram pregătită și să înscriu un eșec pe tabla mea alba, și să mă alătur anchetatorilor care ies în față și declară victoria.

Lucia – mitologie, pictură, asasini

Nu știu dacă ați citit Condamnarea celor vii, roman apărut pe la Editura Litera, dar vă rog insistent să o faceți! Cu aproape aceleași idei la bază, cu aceleași trimiteri către pictori și lumea artelor frumoase, cu aceeași încărcătură sumbră și apăsătoare, cu aceleași personaje capabile de rău în cea mai dură formă a sa. Puteți sta liniștiți, nu comparăm cărțile astea și nici nu le judecăm în funcție de ce ne-au oferit. Nu avem un barometru al răului, al emoțiilor și al capacității de a ne înfricoșa și de a ne îngrețoșa. Până la urmă, cărțile oricum ne induc stări și păreri diferite.

„Cititorii se vor bucura de noua călătorie oferită de acest maestru al thrillerului și cu siguranță se vor atașa de Lucia, puțina lumina dintr-o lume tenebroasă.” – Le Figaro

V-am recomandat și romanul de mai sus pentru că am fost fascinată de ideile acestor doi autori. Pentru că am rămas, acum și altă dată, fără cuvinte în fața mărimii și adâncimii spectrului răului. Pentru că am întâlnit un alt modus operandi, alt mod de anchetare și alte motive pentru care cineva alege să omoare și altcineva alege să imite.

Criminaliști și criminologi

Lucia cunoaște multe dintre fațetele răului. Asta nu înseamnă că este mai puțin afectată atunci când își găsește colegul ucis, răstignit pe o cruce. Modul barbar în care fusese acesta ucis este amplificat și de faptul că, pentru a fi fixat într-o poziție anume, bărbatul fusese lipit cu un adeziv extrem de puternic.

Pentru că acțiunea este plasată într-o perioadă în care programele speciale nu fuseseră încă introduse în anchetele polițiștilor, autorul poate profita de prezența unui criminolog renumit și a descoperirii sale. Alături de o mână de studenți talentați, profesorul Salomon, cel care îi va fi ghid Luciei în această cursă mortală, creează un program de identificare a legăturilor dintre cazurile cercetate de poliție de-a lungul timpului: DIMAS.

Așa descoperă Lucia că „ucigașul cu lipici” nu era la prima victimă și că plaja cercetărilor sale va trebui să fie mărită și anchetată cu maximă atenție. Datora asta colegului său, dar și cuplurilor ucise cu atât de mult sânge rece. Cazul „ucigașului cu lipici” devine tot mai complicat și ancheta se lovește de puținele lor cunoștințe despre pictură, mitologie și cărți vechi. Însă, pentru că este o polițistă inteligentă și atentă la detalii, Lucia va folosi oamenii potriviți pentru a desface acest nod al răului și pentru a-l aduce în fața legii pe cel care se face vinovat de atâta durere.

Lucia – pictura răului

Mi-a plăcut mult romanul și m-am pierdut pe urmele polițiștilor, tot încercând să rămân în spatele lor sau să fiu măcar cu un singur pas înainte. Adrenalina și curiozitatea au atins praguri alarmante și m-am bucurat de fiecare răsturnare de situație. Așa cum am spus mai sus, am avut numele vinovatului de la început în capul listei, dar mai aveam nevoie de câteva certitudini.

Lucia este un roman plin de adevăruri abominabile, de caractere infecte și de rău. Toate strânse într-o pictură complicată, plină de detalii și tonuri întunecate. Sunteți gata pentru ea?

Lucia a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Bernard Minier

Nr. de pagini: 384

Titlul original: Lucia

Limba originală: franceză

Traducere de: Alunița Voiculescu

Anul apariţiei: 2023

Lasă un răspuns