Loveboat, Taipei a fost o călătorie incitantă, plină de lucruri noi și interesante. Abigail Hing Wen mi-a arătat o altă față a culturii asiatice. Deși știu că sunt colțuri de lume în care etichetele și tradiția continuă să fie respectate, îmi place să urmăresc schimbarea și oamenii care reușesc să se rupă de tradiție.
Abigail Hing Wen ne arată două generații: generația adultă – cei care au emigrat și au luat cu ei o parte din învățăturile primite – și generația nouă – cei prinși între cultura impusă acasă și lumea nouă, oferită de țara adoptivă.
„Surprinzătoare, originală și inteligentă. O avalanșă de rebeliune si romantism.” — Stephanie Garber, autoarea seriei Caraval
Deși este o carte pentru adolescenți și am catalogat-o de la început a fi una ușoară și ușor superficială, Loveboat, Taipei a fost o surpriză frumoasă. Ce înseamnă cu adevărat acasă? Cum să lupți pentru visurile tale? Ce te definește – rădăcina sau tulpina care se înalță liberă spre cer? Te ancorezi în propria viață sau te lași purtat de vânt?
Loveboat, Taipei – în pași de dans spre maturizare
Nu sunt întotdeauna de acord cu „părinții știu mai bine”. Nu experiența este un factor decisiv și nici vârsta nu este cel mai important atu. Sunt de acord cu faptul că pruncii noștri au dreptul să-și aleagă propriul drum, oricât de diferit ar fi de așteptările noastre. Dar părinții lui Ever sunt de altă părere. Ea voia să danseze, dansul îi curgea prin vene, îi antrena și-i elibera spiritul.
Dar ei o voiau studentă la medicină, doreau să aibă o profesie nobilă, sigură și de viitor. Crescuți într-un mediu mult mai strict și mai tradiționalist, părinții lui Ever urmau aceleași reguli cu care ei fuseseră crescuți. Lui Ever, crescută în SUA, departe de norme, cultură și așteptări stricte, îi este greu să accepte întotdeauna, dar se supune dorințelor părinților săi. Îi respecta și încerca să îi înțeleagă.
Într-o încercare de a-i oferi o ultimă vară de libertate, dar și din dorința de a-i înlesni fiicei lor legătura cu pământul natal, părinții îi oferă lui Ever o excursie în Taiwan. Aici, fiica lor urma să învețe mandarina, să cunoască obiceiurile locale și să relaționeze cu cei asemeni ei: tineri prinși între culturi. Prea americanizați pentru a înțelege adevăratul Taiwan și prea diferiți pentru a se integra complet în SUA.
O ultimă vară de libertate. Sau de iubire?
Ever nu e încântată de planul părinților săi, dar e complet fascinată când descoperă că programul educațional strict se transformă în distracție și seri în oraș. Loveboat este în care adolescenții preferă să danseze în club în loc să studieze caligrafia. Ținute exotice, dansuri interzise, sake îndoit cu sânge de șarpe, o listă cu „păcate” și dragoste.
„Loveboat, Taipei este o radiografie sinceră și explicită a primei iubiri, a obligațiilor familiale și a acelui limbo straniu dintre liceu și facultate, în care nu prea știm cine suntem și deci ni se poate întâmpla orice. O poveste unică, spusă de o voce încântătoare și autentică.” – Sabaa Tahir, autoarea seriei Elias și spioana Cărturarilor
E drept, exista un ”Dragon” – o profesoară care trebuia să-i supravegheze, dar existau atâtea modalități de a-i păcăli vigilența. În plus, nu mai primea o altă șansă pentru distracție, nu?
Ever, cea care era departe de supravegherea părinților, se trezește prinsă între ce are voie să facă și ceea ce își dorea cu adevărat. Ținute provocatoare, dansuri cu băieții, întâlniri și săruturi? Toate îi fuseseră interzise în America. Dar acum era departe de America, avea o colegă de cameră pusă pe distracție și colegi extrem de atrăgători.
„Vara lui Ever [devine] o vară de iubire, năzbâtii și conștientizare, pe care nu o va uita curând… [dar] Dezvoltarea lui Ever, sub presiunea așteptărilor familiei și în ciuda inimii frânte, este cea cu care vor rezona cititorii de pretutindeni.” — Booklist
Loveboat, Taipei – drumul spre maturizare
Experiența lui Ever este interesantă, mai ales prin prisma locului ales pentru plasarea acțiunii. Taiwanul din Loveboat, Taipei este un loc al contrastelor, al virtuților și al viciilor, al libertăților și obligațiilor. O împletire între modern și tradițional, Taiwan oferă posibilitatea fiecărui individ de a-și găsi propria cale.
Amețită de libertate si obligată să plătească scump pentru un gest grăbit, făcut din rebeliune și nechibzuință, Ever primește curând cea mai prețioasă lecție. Nu pusese limite și gustase prea repede din prea multe lucruri. Cu prietenia și dragostea nu te poți juca și ea ar putea pierde pe toate planurile.
Călătoria lui Ever nu este doar una plină de distracție, este un drum al cunoașterii de sine, al acceptării și al conștientizării. Ever nu era singura prinsă între propriile dorințe și așteptările părinților. Există multe mărturii pe Loveboat și multe decizii de luat. Cum vor reuși să aleagă calea cea bună?
Personajele sunt foarte bine alcătuite, au povești foarte interesante și își joacă cu atenție rolul în această poveste. Fiecare contribuie cu ceva la povestea lui Ever și cred că adolescenții ar empatiza și mai bine cu această poveste.
Mi-a plăcut cartea. Este dulce, potrivită, catifelată și mătăsoasă. Plină de lumini și umbre, de bine și rău, de alegeri și greșeli, Loveboat, Taipei vă va oferi câteva ore relaxante de lectură. O recomand adolescenților, dar și celor care vor să-și lărgească orizonturile.
Loveboat, Taipei este o adaptare ușoară a subiectelor grele: condiția imigrantului, identitate, sex, maturizare, încercări, dragoste.
Loveboat, Taipei a apărut la Storia Books și poate fi cumpărată de aici.
Titlul original: Loveboat, Taipei
Traducător: Iulia Dromereschi
Suport: 376 pagini, paperback
Am și eu cartea.