Lorene, romanul de debut al scriitorului Allex V. Miller este o saga de familie. Așa am perceput-o eu. A depășit romanul de dragoste care se anunța a fi. Autorul a pus laolaltă câteva povești de viață, istorii alambicate și stropite cu tristete, despărțiri, pierderi și dragoste.

Am stat mult și m-am gândit dacă să scriu sau nu această recenzie. Ceea ce m-a determinat a fost reacția autorului. I-am spus părerea mea despre roman și a acceptat-o, chiar și-a recunoscut greșelile și am discutat pe marginea lor. Fiind un roman de debut și autorul nefiind un cititor dedicat, este normal să găsim stângăcii pe alocuri (fie că e vorba de tehnică, fie că e vorba de dialog sau repetarea numelor proprii), dar am apreciat povestea. Aceasta nu urmează un singur fir narativ. La un moment dat, se propagă în atât de multe direcții încât mie mi-a trebuit ceva timp să așez evenimentele și să mă despart de personaje. Mă motiva curiozitatea și dorința de a afla rolul fiecărui personaj. Stilul de scriere este încărcat de emoții, pasiune și sensibilitate. A jonglat cu dragostea, cu sacrificiile pe care oamenii sunt capabili să le facă în numele ei și s-a inspirat din viață, lucru care a dat o tentă dulce-amaruie întregului conținut.

Nu este o carte pe care sa o citești fără să te implici. Ești parte din poveste și autorul te poartă din SUA în Paris pe urmele personajelor, te trece prin emoții și îți face cunoștință cu poveștile lor de viață.
Karine este o tânără de 19 ani care nu și-a cunoscut tatăl. Crescuse cu multe întrebări și cu convingerea că părinții ei se iubiseră, dar viața se încăpățânase să îi despartă.
Viața ei se schimbă radical când primește o invitație la o petrecere găzduită chiar de tatăl ei. Se pare că toate întrebările sunt pe cale să își afle răspunsul!
Convinsă fiind că mama ei nu își va da acceptul pentru această călătorie, Karine muncește la un restaurant și strânge banii necesari. Avea să îi spună mamei că pleacă într-o excursie cu prietenele ei. Nimeni și nimic nu o poate împiedica să își cunoască tatăl!
În seara petrecerii, Karine este primită cu brațele deschise de tatăl ei, chiar dacă nu el o invitase acolo. El nici măcar nu știa de existența ei. Altcineva era răspunzător de prezența Karinei acolo. Un lucru este sigur. Fata nu este singura care are niște răspunsuri de aflat.
In cea de-a doua zi petrecută pe insulă, Karine suferă un accident și intră în comă. Este dusă la timp de Ludovic la spital și este supusă unor operații pe creier. Nimeni nu știa unde era Karine. Tatăl ei nici nu îi știa numele adevărat, el îi spusese Lorene, dar acesta era numele singurei femei pe care el o iubise – mama ei.
Povestea lui Karine trece pe plan secundar. Piesele trecutului încep să fie aduse la lumină și reconstituim, pas cu pas, povestea promițătoare a unei iubiri condamnate de ambiție și de diferența de clase sociale.
Fiecare personaj introdus în roman își dezvăluie pe rând povestea și își aduce contribuția în dansul pieselor de domino din care este alcătuit totul.
Dacă nu aș fi știut meseria autorului, aș fi intuit-o. Îi plac numerele și asta am simțit-o. Le-am regăsit deseori pe parcursul lecturii. Am înțeles că s-au utilizat din dorința de a oferi detalii cât mai exacte. Nu am înțeles prezenta ultimului final și aș dori ca autorul să fie mult mai atent pe viitor la construirea personajelor și la timpii folosiți.
Aș dori să subliniez lipsa editării din acest roman. Aș fi vrut mai multă atenție din partea editurii în ceea ce privește așezarea în pagină și delimitarea capitolelor.
Sunt sigură că autorul va ține cont de sfaturile noastre și că următorul roman va fi construit cu mai multă atenție!
Mulțumesc autorului pentru romanul oferit!

1 COMENTARIU

  1. Abia aștept și eu să citesc cartea! Văd eu cum fac rost de ea, dar tot o citesc! Am apreciat mereu la tine sinceritatea în privința cărților, chiar dacă autorii au acceptat sau dimpotrivă, au contestat părerea ta! Felicitări! :*

  2. Imi place cum ai prezentat-o și pentru că ti-ai spus parerea sinceră și ma bucur ca autorul ti-a acceptat-o.Asta,Cred ca inseamna ca nu e o persoană superficială.

Lasă un răspuns