16901908_1432227490173536_2147270432_n

LAURA DAVE    S- a născut în New York, în 1977. Scrierile ei au apărut în Self, Glamour și ESPN the Magazine. Absolventă a universității din Pennsylvania, este beneficiara unei burse de studii Hrnry Hoyns, a unei burse Tennessee Williams și a fost distinsă cu un premiu AWP Intro pentru proză scurtă. Acesta este primul ei roman.

***

La o anumită vârstă ni se declanșează ”instinctul de cuib”, ceasul biologic ticăie și noi știm că trebuie să ne stabilim undeva, alături de cineva, acel cineva care ne-ar iubi în fiecare zi, acel cineva lângă care compromisurile se află pe talerele în echilibru ale aceleiași balanțe. Dar, ce ne facem dacă acel cineva este doar suma așteptărilor noastre și nu reflectă neapărat realitatea? Ce ne facem dacă într-o zi realizăm că priveam persoană greșită cu lentile roz care îl făceau potrivit altcândva?
Facem ceea ce trebuie sau ceea ce sim?im? Ne lăsăm purtați de obișnuință și de speranța că totul va fi bine? Sau acționăm ? Dăm la schimb nefericirea de astăzi pe posibila fericire de mâine?

Mmmm ați spune. Prea multe întrebări existențiale cu tentă psihologică și filozofică din zorii zilei. Vă asigur că lecturarea acestei cărți a fost una plăcută, captivantă și interesantă. Nu neapărat prin subiectul ales, ci prin lecțiile și sfaturile pe care le primești pe parcurs. Cartea pare un spațiu intim, unde s-au adunat cele mai insolite trăiri care au pictat spațiul unde totul este posibil, unde fiecare decizie luată duce implicit la un alt drum, la un alt pas și unde un sfârșit nu înseamnă un capăt de drum ci un început.
Pentru că este vorba despre relații, ați observat vreodată ironia din spatele unui sfârșit de relație? Poate ca este sfârșitul uneia, dar este cu siguranță începutul altor două. Hilar, nu?

” Acesta este sfârșitul? Bineînțeles că nu. Acesta este începutul.” – Sadie Everett

Emmie crezuse că avea totul. Îl întâlnise pe El, acel El lângă care se vedea fericită pentru totdeauna. Aveau o relație fericită, se simțeau împliniți, dar până la un moment dat când nici unul nici celălalt nu își mai găseau mulțumirea. Erau logodiți, planificau nunta, dar fiecare era prizonierul temerilor și nesiguranței proprii.
Pe drumul spre părinții lui, când au oprit la un motel pentru a-și petrece noaptea, Emmy știe că nu poate să meargă mai departe, așa că îl părăsește la 6 dimineața fără nici un cuvânt.
Singură și debusolată, rămâne în micuțul orășel din Rhode Island, de parcă toate răspunsurile se aflau în partea opusa a casei sale, în partea opusă a locului în care totul părea sa nu se schimbe.
Lucra la un magazin cu unelte de pescuit și abandonase toate visele sale. Se mintea singură. Făcea un documentar despre nevestele pescarilor, femei care așteptau multe luni ca soții lor să vină acasă de pe mare. Oare o interesa sentimentele lor, sau chiar și ea aștepta? Aștepta ca Matt să vină după ea? Se aștepta ca după trei ani de la plecarea ei, el să îi mai ofere răspunsuri?
Singura siguranță din viata ei era un sac plin cu casetele care conțineau mărturiile nevestelor de pescari.

Nunta de weekend a fratelui său este motivul pentru care trebuie sa revină acasă, locul acela plin de amintiri și de locuri dragi. Ce nu știe ea este faptul că acesta va fi cel mai lung weekend din viata ei și cel mai plin de lecții.

Josh și Meryl erau împreună de prea mult timp. El era tipul de neclintit, tipul care era întotdeauna gata să ia decizii, tipul cerebral. Însă Emmy are parte de un șoc atunci când află că există o parte din fratele ei pe care nu o descoperise încă. Josh îi mărturisește că nu e gata să se căsătorească, nu știe dacă poate. Întâlnise pe altcineva, pe Elizabeth, o tipa atât de diferita față de Meryl. Elizabeth însă îi permitea sa fie un altfel de Josh, unul care nu era considerat un copil mare, un adult iresponsabil.

Cum ajunsese fratele ei să fie prins între două femei? De ce se simțea ea atât de obligată să îl determine să îşi înțeleaga sentimentele? De care Josh îi plăcea mai mult? Cel care părea forțat sa participe la pregătirile de nuntă sau cel care părea liber și îndrăgostit în preajma lui Elizabeth?

Dar oare ea era în măsură să dea sfaturi? Învățase ea lecția ei? Renunțase la trecut sau refuza sa accepte sfârșitul?
Pe cine va alege Josh?

Mi-a plăcut mult felul în care autoarea a început capitolele cărții. Pentru că ne aflăm la o nuntă, unele capitole debutează cu superstiții, studii și tradiții pe aceasta temă.
Iar titlul cărții reflecta atât de bine ideea mea despre conținutul acestui roman: nimic nu e ceea ce pare, cel puțin nu la prima vedere.

Decizii, alegeri, sfârșit și început și adevărul aflat intre ele. Depinde de noi ce drum alegem, și de cel de lângă noi persoana care suntem.

Lasă un răspuns