Lista de invitați este un roman cu un meniu complet: secrete, minciuni convenabile, adevăruri dureroase, trădări, frustrări și răzbunare. Vă întrebați dacă există și un tort la petrecere? Există. Numai că nu-i mai arde nimănui de el. O mână de invitați, o insulă pustie, un castel, un peisaj fantomatic și un cadavru. Cineva nu mai pleacă viu de la nuntă și criminalul este unul dintre invitați. Cine și de ce? Sunteți invitați și voi în culisele nunții care va rămâne vie în amintirile participanților…

„La despărțire, mi-a zis că mă va iubi pentru totdeauna. Dar astea-s gogoși. Dacă iubești cu adevărat pe cineva, nu faci nimic care să-l rănească.” 

Lista de invitați
Lista de invitați

Lista de invitați – o invitație pentru care ești gata să mori

Mă știți deja, nu pot rezista în fata unui thriller sau a unui roman polițist. Și cine ar rezista în fața unui roman a cărui descriere îl duce cu gândul la 10 negri mititei, roman scris de minunata Agatha Christie?

Iubesc să văd cum acțiunea înflorește sub ochii mei, îmi place la nebunie să inițiez propria anchetă, să caut singură un vinovat și să aflu motivele care au dus la acest gest nebunesc. Nu eram gata să mor pentru invitația la nunta anului, dar aș fi renunțat la câteva cărți din biblioteca mea pentru a fi martorul acestor evenimente, pentru a asculta pe după draperii secrete și bârfe de budoar. Eram sigură că invitații ascund multe lucruri și nici mireasa nu era mai prejos. Straturi de perfecțiune și rafinament, atent plasate și minuțios studiate. Era loc de ceva putred și acolo, nu credeți?

„Trebuie să fiu atentă la toate detaliile, chiar și la cele mai mărunte vârtejuri contra curentului. Dacă n-aș face-o, unul dintre aceste vârtejuri s-ar putea transforma într-o maree care mi-ar distruge toate planurile atent gân-dite. Și am mai învățat un lucru: câteodată, curenții cei mai mici sunt și cei mai puternici.”

Prietenii sau dușmanii mai aproape?

Se spune că trebuie să îți ții aproape prietenii. Dar și mai aproape dușmanii. Deși ar fi trebuit să fie înconjurați de prieteni (sau măcar asta credeau ei), Jules și Will, fericitul nostru cuplu, par să îi fi adus lângă ei pe cei care nu le mai ofereau credit aproape deloc.

Jules este o apariție fermecătoare, dar sub scutul succesului și sub protecția aparențelor, Jules este o femeie plină de temeri, măcinată de traume și de dorințe ascunse. Își iubea sora, dar se săturase să fie pe locul doi. Își iubea mamă, dar nu era de acord deloc cu felul acesteia de a fi. Își adora tatăl, dar acesta avea o altă familie și alți doi copii. Îl găsise pe Will, bărbatul care părea să sărute pământul pe care ea călca, dar el nu îi cunoștea firea și sufletul. Oare ar mai fi iubit-o dacă ar fi știut?

Dar ăsta e efectul nostalgiei, tirania acelor amintiri din copilărie care par de aur, perfecte.”

Nici imaginea lui Will nu era mai prejos, dar era oare sincer în legătură cu intențiile sale? Foștii săi colegi de școală îi cunoșteau mai bine caracterul și cavalerul de onoare părea să aibă câteva reproșuri la adresa mirelui. Polițe din trecut rămăseseră deschise și adevărul își cerea prețul. Johnno nu trecuse peste un episod dramatic și nu se putea lăuda că reușise în viață. Will îi răpise orice șansă. Să fi sosit oare momentul propice pentru a-și încheia socotelile?

Lista de invitați – nuntă sau înmormântare?

„Furia crește în mine, depășește în intensitate șocul și durerea. O simt cum îmi înflorește în piept. Este aproape o ușurare, măturând mai toate celelalte sentimente în calea sa.” 

Nu mi-a plăcut niciun personaj. De la început am simțit fiori reci prin tot corpul și nu era vina locației, a ruinelor sau a cimitirului de pe insulă. Era vina lor. Poate și pentru că știam deznodământul de la început și știam că cineva are gânduri ascunse. Știam că cineva venise cu un plan bine pus la punct pentru a se răzbuna sau pentru a arunca viața cuiva în aer.

Dar nici cu personajele nu a fost ușor. Era un cerc al frustrărilor, al gândurilor întunecate, atent păzite, tăioase și bine ascunse în spatele zâmbetelor amabile. Fiecare dintre invitați avea ceva de ascuns și momentele de slăbiciune nu vor mai putea fi mult amânate. Zâmbetele amabile pot fi cele mai tăioase arme și gelozia poate naște monștri.

“Din experiența mea, cei care au cel mai mare respect pentru reguli sunt și cei cărora le face cea mai mare plăcere să le încalce.”

Cursă amețitoare, final tragic

Lista de invitați este un roman care crește în intensitate pe măsură ce programul nunții se desfășoară. Secretele par să amenințe tot mai mult liniștea petrecerii intime dorite de cei doi soți și dezvăluirile explozive pot da tuturor viețile peste cap. Dar era oare timp pentru ele? Ar putea adevărul să își găsească drumul către suprafață?

Mi-a plăcut romanul, deși a avut câteva lipsuri, din punctul meu de vedere. Aș fi complicat un pic mai mult lucrurile și aș fi adăugat un pic mai multă adrenalină. Motivația din spatele crimei mi s-a părut un pic greu de digerat, deși nu pot să îmi dau cu părerea atunci când vine vorba de răzbunare. Nu sunt capabilă să ticluiesc asemenea planuri. Bine, în acest roman un rol decisiv l-a jucat și destinul. Niște coincidențe convenabile și locația perfectă. Un criminal nu ar pierde această oportunitate…

Lista de invitați este un roman numai bun de savurat în weekend sau în perioadele voastre lipsite de adrenalină și tensiune.

A apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici. 

Autor: Lucy Foley

Nr. de pagini: 384

Titlul original: The Guest List

Limba originală: engleză
Traducere de: Bogdan Ghiurco
Anul apariţiei: 2021

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns