Librăria pierdută este cel mai recent titlu apărut la Storia Books, editură care a adunat deja în portofoliul său o sută de cărți publicate. Felicitări, zâne minunate! Vă mulțumim pentru toate poveștile, universurile, personajele, istoriile pline de viață!

Librăria pierdută
Librăria pierdută

Librăria pierdută a fost o călătorie uimitoare, plină de romantism și secrete, de cărți și personaje pe care le-am iubit, de magie și întâmplări pe care le-aș fi ratat dacă aș fi clipit mai des.

Mi-am pierdut pașii în librăria micuță, în destinele pe care abia am așteptat să le decodez, în locurile pe care le-am lăsat să-mi înflorească în minte și în suflet. Le-am permis întâmplărilor să îmi devină a doua piele, să prindă rădăcini în inima mea și să cuprindă cu ramurile lor fiecare spațiu, fiecare zid, fiecare crăpătură. Le-am lăsat să-și strecoare durerile, să-și scrie rândurile și să își adune cuvintele.

„Simpla atingere a cărții m-a calmat. Nu puteam să-mi explic de ce, nici măcar mie însămi, dar cărțile îmi dădeau o senzație neclintită de stabilitate și echilibru. Dacă toate acele cuvinte reușeau să supraviețuiască, voi reuși și eu cumva.”

Librăria pierdută – când cărțile unesc oamenii

M-am îndrăgostit mai întâi de coperta superbă. Apoi, pe măsură ce paginile s-au derulat, m-am îndrăgostit de poveste, de oameni, de locuri, de cărți. M-am simțit acasă încă de la început, am mers pe urme pe care le simțeam familiare, am adunat bucăți din ei și din mine, așteptând să le așez în lăcașul potrivit, la timpul potrivit.

Evie Woods a reușit să așeze într-o poveste muchii ascuțite și laturi curbate, acoperite de catifea și mătase. În colțurile poveștii, dar și pe toate laturile, am găsit oameni făcuți bucăți, sfâșiați de cei care ar fi trebuit să îi protejeze. M-am trezit fie spulberată de mărturisirile dureroase, fie prinsă în zbaterea unui suflet de a fi liber, de a răzbi prin viață și de a-și trasa propriul drum. Iar între toate aceste momente, fiecare cu încărcătura lor emoțională, cărțile au devenit și au rămas ancore, borne de care destinele s-au legat pentru a-și găsi sau a-și păstra echilibrul.

„Cu nenumărate trimiteri la opere de literatură, Librăria pierdută va fi cu siguranță o carte apreciată de bibliofili. Are elementele unei povești de dragoste, ale unui roman de ficțiune istorică, o notă de mister și o scânteie de realism magic.” — Fictionophile

Destine frânte și alegeri dificile

Așa cum v-am spus mai sus, m-am simțit acasă în acest roman. Și nu doar pentru că am găsit cărți vechi, ediții prețioase, rafturi încărcate cu povești care au rezistat trecerii timpului. Ci pentru că m-am reîntors în librăria Shakespeare and Company, acolo unde minunata Sylvia Beach aduna cărți și scriitori, oameni și iubitori de lectură. Acum, după ce am citit un roman bazat pe povestea ei de viață, am regăsit-o ca pe o prietenă veche și am știut că îi va întinde o mână de ajutor lui Opaline.

În 1921, Opaline fuge din Anglia înainte ca fratele mai mare să o forțeze să se mărite cu un bărbat pe care nu-l iubește. Tânără și fără niciun sprijin, Opaline este nevoită să accepte compromisuri doar pentru a fugi departe de locul care i-ar fi devenit închisoare. Astfel, deși nu-și dorește deloc asta, Opaline este nevoită să se despartă de cea mai prețioasă carte. Habar nu avea că această capacitate, de a negocia și de a vinde lucruri, va fi cea care îi va guverna destinul, îi va deschide drumuri și uși.

Însă, după cum avem să descoperim de-a lungul lecturii, viața lui Opaline va fi doar un șir lung de nefericire, punctat de crâmpeie de speranță și iluzii amețitoare. Cu familia pe urmele sale, cu războiul nemilos care amenință siguranța tuturor, lui Opaline îi va fi tot mai greu să-și găsească plase de siguranță. Vremurile erau tulburi, mai ales pentru o femeie singură, care încerca să-și scrie propriul destin. Iar Opaline, în ciuda dârzeniei sale, își va lăsa de multe ori naivitatea să se amestece în afacerile sale, fie că sunt reale, fie că sunt de dragoste. Și pentru asta, știm deja, se poate percepe un preț prea mare și prea greu de plătit.

Prezent și trecut – tulpini și rădăcini

Povestea din prezent îi urmărește pe Martha și Henry, doi oameni care sunt conduși unul spre celălalt de forțe pe care nici măcar nu știu să le descifreze corect. În timp ce Henry caută un manuscris care să-i asigure în continuare o bursă pentru studii, Martha își caută locul într-o lume pe care nu știe de unde să o apuce.

Henry este stângaci, prins între căutări și adevăruri personale. Aparițiile lui au fost momentele mele de respiro, mai ales pentru că l-am simțit permanent emoționant și speriat de ceea ce ar fi putut să se întâmple. A fost personajul burete, care parcă a absorbit greul și frumosul lumii, care a întrerupt lanțul tristeții și a legat de el alte zale, noi și strălucitoare.

„O nouă persoană tocmai intrase în familia noastră și, fără s-o spunem, păream cu toții uniți în convingerea că experiența ei va fi mai frumoasă decât a noastră. Aveam să devenim mai buni pentru ea. Procesul deja începuse. Poate la asta se referă oamenii când spun că o nouă viață e un miracol, pentru că are puterea de a schimba totul.”

Martha a fost personajul cel mai acoperit de cicatrici. Povestea ei este cea care răscolește cel mai adânc în suflet, cea care îl întoarce pe dos și-l înduioșează cu momente de vulnerabilitate. M-am bucurat tare mult să o văd înflorind, învățând să se încreadă în oameni, acceptând dovezile de prietenie,  regăsindu-se și iertându-se.

Nu i-a fost ușor, dar și-a găsit locul acolo unde spera mai puțin. Și, da, cărțile și jucat și-aici un rol important. Iar madame Bowden, bătrâna angajatoate excentrică, a fost cireașa de pe tort. Mi-a plăcut mult, mult de tot de ea!

Librăria pierdută – dragoste și regăsire

Librăria pierdută este un roman plin de viață, fix așa cum este ea: cu muchii și iubire, cu prietenie și trădare, cu îmbrățișări și lovituri care nu se mai termină. Evie Woods a abordat o mulțime de teme, le-a înghesuit pe toate între corzile unui ring neprietenos, care învață să așeze saltele abia după ce viața, boxerul profesionist, dă de pământ cu toate personajele sale.

Suntem, așa cum ne arată și cărțile, personaje principale și secundare în propriile noastre vieți. Poate de asta ne este atât de ușor să ne transpunem în alte lumi, în mijlocul altor locuri și altor istorii. Iar autorii precum Evie Woods, talentați și atenți, ne oferă pârghiile potrivite pentru a aluneca în librării acoperite de realism magic, praf și amintiri.

Librăria pierdută a apărut la Storia Books și este disponibilă aici.

Titlul original: The Lost Bookshop

Traducere: Irina Stoica

Suport: 400 pagini, paperback

 

Lasă un răspuns