Leii de pe Fifth Avenue este „Un roman scris pentru iubitorii de cărți.”. Așa spune O, The Oprah Magazine. Și cum să reziști tentației de a o cumpăra? Am văzut-o pe Libris și am știut că trebuie să ajungă și la mine.

Cărțile din colecția Raftul Denisei se numără printre cărțile mele preferate și le aleg atunci când am nevoie de povești solicitante, complexe și complete. Am găsit în această colecție cărți pline de suspans, povești pline de secrete și de traume. Fiona Davis ne oferă și ea o poveste incisivă, plină de tensiune și de adevăruri istorice.

Leii de pe Fifth Avenue
Leii de pe Fifth Avenue

Leii de pe Fifth Avenue – între dorințe și așteptări

Îmi plac foarte mult poveștile care alternează planurile temporale. Îmi place să citesc și despre prezent, chiar sunt în căutare de cărți încărcate de emoție, dramă și trăiri specifice ultimilor ani. Dar îmi place tare mult să caut printre amintiri, să suflu praful de pe cufere doldora de poze, ținute și secrete.

Fiona Davis ar putea să întărească expresia: istoria se repetă. Și, din păcate, rețeta asta a repetiției a făcut ca încântarea mea să scadă. M-am simțit prinsă într-o buclă a timpului, ba chiar am ajuns să confund un pic poveștile.

Personal, mi-ar fi plăcut ca viețile celor două protagoniste să nu semene atât de mult. Deși pe plan personal există diferențe notabile, legăturile lor cu cu biblioteca par trase la indigo și asta m-a debusolat un pic.

Istoria se repetă?

Îmi place să citesc despre schimbările majore din istorie. Îmi place să fiu chiar acolo, lângă scânteia care a declanșat totul. Dar iubesc să descopăr toate aceste lucruri prin ochii personajelor, prin romanele de ficțiune. Îmi este mult mai ușor așa, mai plăcut și mai confortabil.

Fiona Davis ne poartă înapoi în timp și încapsulează foarte bine în această doză de istorie pulsul social și cultural al Manhattan-ului. Și totul începe de la o bibliotecă…

Biblioteca Publică din New York este splendid descrisă de Fiona Davis. De la leii care străjuiesc intrarea la liniștea dinăuntrul camerelor burdușite cu cărți, de la romanele rare la emoția celor care aveau privilegiul de a le răsfoi.

Povestea din trecut

Vă miră dacă vă spun că povestea din trecut a fost preferata mea? Nu cred.

Biblioteca Publică din New York era un loc încărcat de istorie și de cărți rare. Nu era un loc dedicat lucrului cu publicul și nu se împrumutau cărți acasă. Numai anumiți oameni puteau pătrunde aici și răsfoi cărțile atât de prețioase. Totul se desfășura după un anumit tipar și ai fi tentat să crezi că nimic rău nu se poate întâmpla în acest loc.

Te înșeli. Încep să dispară cărți și tensiunea este tangibilă și greu de dus pe umeri. Mai ales pentru Laura și Jack, cuplul care locuiește chiar în bibliotecă. Jack era noul director al instituției și avea permisiunea de a locui acolo, alături de familia sa.

Nu știu cât de distractivă era viața acolo pentru copiii familiei, dar știu că mie mi-ar fi plăcut tare mult micuțul lor apartament. Revenind la povestea noastră, vă spun că Laura era o mamă bună, dar voia și să lupte cumva împotriva normelor vremii. Nu era vreo femeie curajoasă și nici nu lupta în primele rânduri pentru drepturile femeilor. Dar încerca să își găsească locul în această lume a bărbaților, voia să își urmeze visul de a fi jurnalistă și, prin prisma articolelor sale, pătrunde în rândul unor femei care doreau altă viață.

Cărți furate și tensiune acasă

Laura nu se bucura de suportul soțului său. Dar își dorea să scrie, să simtă că face ceva important. Deși fusese admisă la facultatea de jurnalism, Laura descoperă curând că femeile nu erau văzute drept egalele bărbaților. Dar nu renunță și încearcă să țină deoparte tensiunea de acasă.

Prinsă între propriile dorințe și așteptările celor din jur, Laura luptă să își găsească drumul și propria voce. Dar totul are un preț și nu este mereu unul ușor de plătit.

Prezent – cărți și furturi de cărți

Sadie Donovan este aleasă drept curator pentru Colecția Berg a Bibliotecii Publice din New York. Da, da. Este aceeași bibliotecă. Numai că vremurile sunt altele. Suntem în anul 1993 și femeile au deja drepturi perfect conturate.

Desigur, Sadie știe un pic povestea celor care au locuit aici în 1913, dar nu știe cât de greu i-a fost Laurei. Dar află curând, pe pielea ei, cât de greu a fost pentru Jack. Și acum încep cărți rare să dispară și tensiunea își întinde ghearele lipicioase.

Sadie își dorește să descopere adevărul și să îl prindă pe cel care îi tulbură liniștea. Numai că, pentru a ajunge acolo, Sadie are de înfruntat pericole, secrete și obstacole. Cine ar fi spus că această călătorie o va duce înapoi în trecutul propriei familii și că va fi obligată să privească înăuntrul ei, loc în care privea doar superficial?

Leii de pe Fifth Avenue – despre regăsire și putere interioară

Leii de pe Fifth Avenue este o poveste despre regăsire, putere interioară, despre piedicile puse de alții sau de noi înșine. Ar fi fost o carte perfectă dacă autoarea ar fi ales să îmbine altfel  planurile (părerea mea).

Poate că am citit-o în această perioadă mai aglomerată și nu am știut pe deplin să mă bucur de ea. Cu toate astea, mi-a plăcut să fiu în compania ei și mă bucur că am această carte în biblioteca mea.

Leii de pe Fifth AvenueFiona Davis – se poate comanda de pe Libris.

Editura: HUMANITAS

Nr. pagini: 368

An aparitie: 2022

Colectie: Raftul Denisei

Traducator: Sinziana Dragos

 

 

2 COMENTARII

Lasă un răspuns