Lea – Soția lui Iuda Macabeul (seria Anii Tăcerii) este un roman pe care l-aș fi păstrat pentru iarnă dacă aș fi știut mai multe detalii despre el. Este genul de roman călduros, plin de emoții, care transmite liniște și pace sufletească. Exact genul de carte în care iubesc să mă pierd, înfășurată în pătura mea pufoasă și cu o cană plină de ciocolată caldă alături.

Cleopatra-Regina Egiptului, primul volum al seriei, m-a surprins foarte mult și m-am bucurat de o lectură extrem de captivantă. Mă gândeam atunci că următorul volum nu va reuși să se ridice la înălțimea acestuia. Mi-era greu să mă despart de personajele sale. Lea nu numai că a atins fiecare așteptare pe care mi-o construisem, dar a și întrecut primul volum în căldură, dragoste și personaje.

Lea - Sotia lui Iuda Macabeul (seria Anii Tacerii)
Lea – Sotia lui Iuda Macabeul (seria Anii Tacerii)

Lea – Soția lui Iuda Macabeul – o lecție despre iubire

Lea – Soția lui Iuda Macabeul este un roman cât o lecție de viață. Dincolo de elementele reale care sunt reprezentate de personaje și întâmplări reale din Vechiul Testament, romanul ne predă lecția credinței și a iubirii. Nu există sacrificiu prea mare pentru lucrurile și oamenii pe care îi iubești și în care crezi.

Dacă ați citit Vechiul Testament, Iuda Macabei nu vă este necunoscut. Autoarea construiește o altă poveste în jurul poveștii lui și redă locul femeilor în istorie. Matatia a avut cinci fii, penultimul fiind Iuda. Despre rolul lor în apărarea Torei și a legilor pe care HaShem le dictase evreilor se știau multe lucruri. Dar erau însemnări lipsite de emoție. Și aici intervine măiestria autoarei Angela Hunt. Preia cele mai importante fapte, le respectă și le așterne pe hârtie. Dă viața personajelor, recreează farmecul și duritatea acelor timpuri, dar nu uită de femeile din viața bărbaților Macabei.

Un roman plin de căldură

Iuda se remarcă printre ceilalții fii ai tatălui său. Înalt, vânjos, gata să apere pe oricine la nevoie, Iuda pare definiția forței în stare pură. Nu stătea de două ori pe gânduri înainte de a acționa și nu își dorea să se însoare. Asta până o vede pe Lea, fata negustorului de brânză.

Lea este personajul care luminează toată povestea. Prezența ei oferă greutate și emoție acestui volum. Lea este o fată tânără, care habar nu are de cât de puternică poate fi. Din păcate, Lea fusese crescută într-o casă unde femeile nu aveau niciun cuvânt de spus. Mama ei era bătută și i se aruncau cuvinte jignitoare tot timpul. Lea nu știa ce era iubirea, era temătoare și nesigură. Ridicase de multe ori ochii spre ecr, dar se pare nici rugăciunile ei nu își găseau drumul spre HaShem.

Pentru că Iuda nu îi este indiferent, Lea acceptă cererea lui în căsătorie. Până și aici este umilită de tatăl ei, omul care pretinde un mare preț pentru fiica lui. Miza pe faptul că familia lui Iuda era o familie miloasă și înstărită. Planul îi reușește, ba chiar profită de ocazie pentru a-i aminti lui Iuda că femeile au nevoie de un tratament dur pentru a funcționa.

O poveste plină de emoție

Lea pare că nu își găsește locul în familia lui Iuda. Mai ales că nu nimerește în cel mai bun moment pentru a o cunoaște. Datorită noilor regi date de Împăratul Iudeii, evreii sunt asupriți și li se cere să renunțe la legile lor, legi pe care le respectau mai mult decât viața lor. Pentru că Matatia, fost preot, nu poate accepta încălcarea normelor lăsate de înaintașii săi, familia se mută la Modein. Viața de la sat nu mai este la fel de ofertantă, așa că, toți au sacrificii de făcut și lupte de purtat. Și trebuie să caute un mijloc de a supraviețui.

De parcă nu îi era destul de greu cu acomodarea, Lea se vede prinsă între iubirea lui Iuda pentru familia lui și iubirea pentru ea. Matatia îl vede pe Iuda drept cel mai potrivit pentru a conduce grupul evreilor împotriva soldaților trimiși de Împărat. Lea se teme că Iuda se va transforma și va deveni un om violent, exact așa cum fusese tatăl ei. Dacă amabilitatea, grija și dragostea lui erau drept un paravan?

-Îți promit un lucru, am spus în cele din urmă, întrerupând tăcerea grea. Când se va încheia războiul, când vrăjmașul va pleca din Iudeea, îmi voi lăsa sabia și voi trăi în pace cu tine. 

-Nu îmi poți promite nimic, spuse ea, cu voce slabă. Pentru că dacă nu îți lași sabia din mână, nu vei mai trăi niciodată cu mine. 

Lea – Soția lui Iuda Macabeul – un roman de citit

Drumul lor nu va fi unul ușor. Caractere tari, nu sunt gata să renunțe la ceea ce pare misiunea vieții lor. Va învăța Lea să își respecte și înțeleagă soțul? Va ști Iuda care sunt temerile soției lui?

Scris din perspectiva personajelor, volumul se citeste foarte ușor. Te integrezi foarte repede în peisaj și simți că faci parte din familia numeroasă a lui Matatia Macabei. Finalul mi-a lăsat un gust ușor amărui, dar am înțeles de ce autoarea a dorit asta. Și sunt perfect de acord cu ea.

Dacă sunteți în căutarea unui roman care să nu vă solicite foarte tare, acesta este unul potrivit. Povestea Leei nu are cum să vă lase indiferenți.

Seria Anii tăcerii este seria de patru romane construite în jurul a patru personaje feminine puternice în cei patru sute de ani ai perioadei intertestamentare. Mă bucur că echipa de la Scriptum a păstrat copertele originale. Sunt superbe! Grafica este una de excepție. Eu am admirat îndelung începuturile de capitol.

Volumul a apărut la Scriptum și poate fi comandat de aici. Vi-l recomand!

Editura: Scriptum

Data aparitiei: 25.06.2019

Numar de pagini: 378

Tip coperta: brosata

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns