Lasă-mă să mint – Uneori, e mai bine să lași lucrurile așa cum sunt…
Doamne, cât de mult mi-a plăcut cartea asta! Am stat în tensiune, am fost aruncată din coardă în coardă și am simțit că rămân fără aer de câteva ori. Cititorii lui Clare Mackintosh știu deja forța cu care scrie. Am citit doar două din cele trei romane ale sale apărute la noi, dar știu că îmi place mult stilul ei! La fel ca și în cazul lui Kate Morton, altă scriitoare preferată de-ale mele, autoarea pare să scrie după un tipar care a avut succes la public. Pe mine nu mă deranjează. Atâta timp cât îmi construiește migălos un scenariu, îmi introduce elemente noi și are personaje excelent alcătuite, eu mă declar mulțumită.
„Lasă-mă să mint” este o carte plină de răsturnări de situație, minciuni și vinovați. Doar că nu știi de care fir să apuci mai întâi. Eu am luat fiecare piesă și am întors-o pe toate părțile. E, tot nu am reușit să dibuiesc cursul poveștii, dar atât de mult m-am distrat încercând! Nici nu mai știam ce să cred și pe cine. Tensiunea o poți tăia cu cuțitul și fiecăruia îi pui în spate câte o vină. Nici asta nu îți face misiunea mai ușoară. Are autoarea grijă de asta.
Lasă-mă să mint – un thriller antrenant
Tot citeam și rămâneam uimită de impactul nimicitor pe care îl are minciuna asupra vieții cuiva. Cât de mult doare o căsnicie imperfectă, care sunt repercursiunile actelor unor părinți iresponsabili? Cât vedem și cât suntem dispuși să vedem? Cât vrem să aflăm sau câte refuzăm să știm?
Anna este exact genul de personaj de la care credeam că nu pot avea surprize. M-am înșelat. Are câteva și autoarea le aruncă în scenă la momentul potrivit.
„Am citit Lasă-mă să mint pe nerăsuflate… E un roman inventiv, surprinzător și impecabil construit.”- Sarah Vaughn, autoarea bestsellerului Anatomy of a Scandal
Privită de departe, Anna ar fi putut fi confundată cu o femeie fericită și împlinită. Era. Dar doar pe jumătate. La câteva luni distanță își pierduse ambii părinți. Dacă ar fi fost vorba de un accident sau de o boală, poate ar fi putut accepta altfel. Tatăl ei s-a aruncat în apă cu un rucsac plin de pietre în spate. Părea fericit înainte de asta, mulțumit de afacerea pe care o conducea. Și totuși, își pusese capăt vieții. De ce? Ce nu văzuse la timp?
Lasă-mă să mint – micile drame interioare
Anna este devastată, dar avea să cunoască disperarea când, la numai câteva luni de la moartea soțului, Caroline – mama Annei, alege să își pună capăt zilelor în același mod. De ce făcuse asta? Cum putuse să o arunce pe fiica ei în ghearele durerii? De ce nu rămăsese alături de ea?
Rănită, Anna se adresează unui psiholog, dar după câteva ședințe, Matt – cel care trebuia să o ajute să accepte moartea părinților săi, se îndrăgostește de ea și nu mai poate continua terapia. După o noapte furtunoasă, stropită cu alcool, Anna află că este însărcinată și decide să se mute cu Matt. Un an de zile. Atât aveau. Un an de zile și un copil de două luni.
Viața care părea să se fi așezat pe făgașul normal este dată peste cap chiar în ziua comemorării morții lui Caroline. O cartolină pe care scria „Sinucidere? Mai gândeste-te.” îi trezește noi semne de întrebare Annei. Nimeni nu o crede. O suspectează toți de depresie postnatală. Poate nici nu depășise faza de negare a morții părinților săi.
Numai că Anna nu este gata să se dea bătută. Mai ales când un iepure disecat este aruncat pe treptele casei sale, scările îi sunt mânjite cu sânge și o cărămidă cu un mesaj de amenințare este aruncat chiar în pătuțul fiicei sale. Ce cuib de viespi trezise Anna? Care era adevărul?
„Un roman ingenios și subtil.” – Entertainment Weekly
Murray este ofițerul de poliție care îi oferă ajutor Annei. El are o poveste care te emoționează fără doar și poate. Soția lui era înschisă într-o clinică, suferea de tulburare bipolară de tip borderline. Cu toate astea, el o iubea. Sau poate doar pentru asta. Își dedică fiecare secundă anchetei în cazul dublei sinucideri, experiența îl recomanda pentru asta. Va descoperi adevărul? Va afla ce s-a întâmplat? O poate ajuta pe Anna?
Nu vă pot spune mai mult oricât mi-aș dori să vorbesc despre cartea asta. Sunt introduse elemente care aruncă tot scenariul în aer. Eu mi-am imaginat propria tablă de anchetă, suspecți și motive. Fusese sinucidere sau crimă? Dar sunt sigură că nu poți fi pregătit pentru final chiar dacă reușești să decoperi adevărul. Chiar dacă reușești să fii mai bun ca mine, tot te va suprinde ultima frază.
„Lasă-mă să mint” este un thriller antrenant, migălos construit, atent conceput. Personajele sun desenate precis, toate par să aibă ceva de ascuns, toate te atrag ca un magnet și în niciunul simți că nu poți avea încredere până la sfârșit. Romanul pune accent pe dramele care se întâmplă în spatele ușilor închise, îl scoate la rampă pe alcoolicul funțional care poate păcăli o lume întreagă, mizează pe micile drame personale. Inevitabil, intră în scenă minciunile, interesele și ambițiile.
Mi-a plăcut. M-a ținut în tensiune și am fost curioasă să aflu tot ceea ce se va întâmplă. Da, m-a surprins. Da, o mai poate face chiar dacă va aborda același tipar și la romanele viitoare. Eu am mai citit doar „Te văd”, dar am în plan și cealaltă carte a autoarei. Vouă vă place stilul ei?
Autor: Clare Mackintosh
Titlul original: Let Me Lie
Limba originală: engleză
Traducere de: Mihaela Ionescu
Anul apariţiei: 2018
Nr. de pagini: 512
[…] că pot respira ușurată, a venit năucitoarea lovitură din ultimele rânduri. Mă gândeam că Mackintosh ne va cruța și nu va mai lovi cu sete în sufletul nostru. Neah, n-a făcut-o. A întors totul […]
[…] este una care are nevoie de pauze în lectură. Pentru mine așa a fost. Nu pot să spun că este o poveste frumoasă, ar fi total […]
Și eu am citit-o de curând și mi-a plăcut la nebunie! Nimic nu e ca un thriller bun, zic eu 🙂
Perfect de acord!
[…] – Lasă-mă să mint, Clare Mackintosh; Un nou început, Kristin […]
Nu stiam nimic despre scriitoare, dar daca ti-a starnit comparatia cu Kate Morton, neaparat am sa o incerc si eu! 🙂 …. PS: Anca, cum faaaci alineatele egale in wordpress??? Cat m-am chinuit sa le pun cu Tab pe document, dar cand le aduceam aici mi le presa pe toate ca si cum nu as fi lasat niciun spatiu. Trebuie mereu sa le plasez din nou si ies inegal. 😛
Sunt așezate ochiometric :)) nici nu mi se mai opreau egale după atâta sticlit ochii în ele
Musai, musai!! Ți-o recomand! Eu mai am de citit o carte și chiar am de gând să o aduc mai aproape! ❤️
O recomand cu tot sufletul!
Am sperat ca va fi o carte buna. Coperta îmi place foarte mult. Ma bucur ca este așa! O voi adauga in lista de lecturi viitoare! ❤️
O recomand! ❤️
Recenzia îmi place tare mult. Felicitări!
După cum știi, nu citesc genul acesta de cărți… Mulțumesc pentru impresii, drăguța!
Poate ar trebui să încerci. Nu știi cum o să ți se pară. 🙂