Lanțul este un thriller pe care l-aș vinde însoțit de anunțul „roman cu un puternic impact emoțional”. S-a jucat cu sentimentele mele și nu de puține ori mi-a fost teamă să întorc pagina. Mi-a fost frică de ce puteam să găsesc în spatele Lanțului, nu știam cine va fi următoarea victimă și împotriva cui se vor ridica celelalte „zale”.

„Continuă Lanțul. Atât și nimic mai mult. Dacă asculți Lanțul, îți vei revedea copilul. Dacă nu…”

„Singurul mod în care îți poți recupera copilul este să răpești un alt copil
Îți sună telefonul.
Un străin ți-a răpit copilul.
Ca să-l eliberezi, trebuie să răpești copilul altcuiva.
Copilul tău va fi eliberat când părinții victimei tale răpesc un alt copil.
Dacă oricare dintre aceste lucruri nu se întâmplă, copilul tău va fi ucis.
Acum faci parte din lanț.”

Lanțul
Lanțul

Lanț format din victimă, supraviețuitor, răpitor, criminal

Autorul ne informează că s-a inspirat din răpirile în serie, din anul 2012, Ciudad de Mexico. Și și-a amintit cu această ocazie și de „scrisorile otrăvite” care circulau prin anii 1970, în Irlanda. Subiectul este unul care îți taie respirația, mai ales dacă ești mamă. Ți-e greu să te gândești că ar fi existat pe lume ceva atât de diabolic. Și Adrian Mckinty împinge și mai departe granițele iadului. Construiește de la zero o rețea pe care ți-e teamă să ți-o și imaginezi. Ți-e teamă dacă sună telefonul în momentul ăla. Te gândești că Lanțul s-a întins până la tine.

Lanțul este o organzație care își întinde tentaculele lipicioase fără să lase urme. Apelanți necunoscuți, telefoane de unică folosință, aplicații ce nu pot fi detectate și transferuri de bani care cumpără bitcoin (Bitcoin (din limba engleză bit: unitate de informație binară și coin: monedă), este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală.

Lanțul – singura legătură din care nu te poți desface

Ați spune că nu este nimic nemaivăzut sau înfricoșător la rețeaua asta. Da, până aici. Dar partea urâtă a lanțului abia acum începe. Zalele care țin lanțul întreg sunt familiile care cad victimă acestei rețele. Îți este răpit copilul de un străin. Ești contactat și afli că și străinul care ți-a răpit ție copilul are propriul copil sechestrat de altcineva. Pentru ca victimele să fie eliberate sunt câteva condiții de îndeplinit:

– familia aleasă de tine nu trebuie să facă greșeli

– trebuie să plătești o sumă de bani pentru răscumpărare

– nu ai voie să vorbești cu Poliția și nici să nu implici civili dacă nu ai acordul Lanțului

– lista potențialelor victime trebuie aprobată de Lanț

– nu ai mult timp la dispoziție, așa că, ai face bine să te transformi rapid într-un monstru dacă vrei ca să îți mai vezi copilul

– nu scapi niciodată de Lanț. După terminarea misiunii, Lanțul are grijă să îți transfere un procent din suma primită de la familia victimei tale. Dacă Poliția cercetează activitatea din contul tău, tu vei fi suspect de trafic de minori.

– nu uita un singur lucru: Lanțul știe tot ce faci, unde mergi și ce vorbești. Nu îi poți păcăli, nu te poți sustrage.

V-am spus că nu e de joacă cu ei! Prima parte a romanului este cea care m-a pus cel mai mult pe jar. Vedeam puterea și „lungimea” Lanțului, dar nu întelegeam care este mobilul acestor fapte abominabile.

Lanțul – nimeni nu scapă neafectat din acest joc

Lucrurile s-au limpezit și am avut impresia că au fost analizate două familii, în oglindă. Pe de-o parte, familiile capabile de orice sacrificiu, gata să ofere iubire. Pe de alta, familiile pierdute între vicii și decadență.

Motivele din spatele acestei rețele ar fi trebuit să fie un pic mai bine nuanțate. Și două lucrușoare negative aș mai preciza: relația dintre două persoane, relație care a fost prea rapid acceptată. Doi: mai multă atenție pe final. Detaliile nu m-au mulțumit complet, dar am punctat romanul cu cinci stele. Le merita!

Dincolo de scenariul acesta nebun care le impune să joace două roluri în același timp – victimă și călău -, este groaznic să urmărești viața personajelor înainte și după Lanț. Pacea nu vine odată cu eliberarea victimelor. Teama devine umbra lor și trebuie să fie mereu pregătite în caz că celelalte verigi vin peste ele.

Victimă și călău- un scenariu nebun

Nu sunt alese mereu victimele care ar putea îndeplini ușor condițiile. Asta pentru că aflăm că este răpită Kylie, fiica unei mame care se chinuie să își depășească problemele. Rachel divorțase, făcuse chimioterapie pentru cancerul de sân și luptase să rămână în picioare pentru fetița ei. Și acum Kylie îi fusese răpită. Rachel este genul de mamă care învață că „fac orice pentru copilul meu” înseamnă chiar „fac orice pentru copilul meu”. Chiar dacă orice înseamnă crimă, răpire sau amenințare. Și-n lupta ei pentru eliberarea fiicei sale îl are doar pe Pete, fostul ei cumnat.

Teroarea este la ea acasă în acest roman. Ți-e teamă pentru personaje, ți-e teamă pentru copilul tău și pentru mine. Și conștientizezi încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de nociv este mediul online. Cât de multe lucruri dezvălui, fără să vrei, din viața ta. Cât de rapid îți pui un semn cu „victimă” pe spate.

După ce termini de citit cartea asta, primul instinct este să îți îmbrățișezi copilul, să îl sufoci cu toată grija și atenția ta. Trăim într-o lume nebună, nebună și nimic nu ar trebui să ne mai mire. Siguranța a ajuns să fie un termen care pare echivalent cu „mission impossible”.

Lanțul – un roman care se înfășoară în jurul nervilor tăi

Lanțul crește, crește și se înfășoară și mai strâns în jurul victimelor sale și în jurul nervilor tăi. Este înfiorător să privești tot acest proces, toată această disperare pentru a supraviețui. Ți se strânge sufletul când vezi ce ușor cad pradă acești copii. Și te gândești câți copii se joacă în curți nesupravegheate.

Autorul dozează foarte bine misterul și știe când e momentul oportun pentru a plusa. Personajele sale sunt bine alese și gândite. Acțiunea este destul de captivantă și stilul de scriere este unul extrem de cadențat, de fluid. Măsuri exacte, cuvinte potrivite, doza optimă de suspans. Pe scurt, un thriller reușit!

Vor reuși să afle cine este în spatele Lanțului? Poate fi el întrerupt?

Recomand cu mult drag!

Romanul a apărut la Editura Litera, colecția BuzzBooks, și se poate cumpăra de aici. 

Autor: Adrian McKinty

Colectie: Buzz Books

Nr. pagini: 416

Titlu Original: The Chain

Traducator: Sanda Spiridon

14 COMENTARII

  1. […] Editura Litera: Dorim să-ți mulțumim că ne ești cititor fidel și de aceea, în perioada 6-8 mai, la orice comandă plasată pe site-ul nostru îți oferim #gratuit kitul cititorului, format din bestseller-ul „Pământ american” de Jeanine Cummins, un tote bag cu mesaj inspirațional și un semn de carte aniversar 🎁 […]

  2. Până să îți citesc recenzia, eu eram foarte decisă să nu cumpăr cartea, eram forte sigură că nu e pentru mine, însă acum mi-am schimbat complet părerea.
    A urcat repede în capul listei, așa că sper să o prind la un preț ok pe Libris.

Lasă un răspuns