La un pas de tine este una dintre cărțile care m-au însoțit în escapada de la mare, în weekendul care a trecut. Pentru că tocmai terminasem o carte solicitantă (și pentru că și citisem primele pagini din aceasta), m-am gândit să iau cu mine cărți ușor de parcurs, amuzante și care îmi pot oferi o stare de bine. La un pas de tine este o altfel de poveste cu și despre adolescenți. Deși nu se numără tocmai printre preferatele mele – și asta doar pentru că nu mai avem puncte comune – cărțile pentru adolescenți mă surprind și mă ajută să mă conectez cu fetele mele.

Așa cum am spus și altă dată, îmi place să fiu la curent cu stările lor, cu modul lor de a privi și gestiona lucrurile. Încerc să le înțeleg frământările, durerile, alegerile din dragoste.

La un pas de tine – pandemia și regulile noi

La un pas de tine este plasată într-un univers care ne-a îngrozit pe toți: pandemia de Covid. Nu vă alarmați, este foarte subtil introdusă în poveste și numai pentru a ajuta domul dragostei să se așeze peste protagoniștii noștri. Are câteva trimiteri amuzante spre disperarea din magazine și costurile dezinfectanților. Replicile sunt amuzante, pline de naturalețe și gingășie. Iar asta îndulcește întreg ansamblul în umbra căruia ne adăpostim. Faptul că am trecut destul de recent prin toată această nebunie m-a ajutat să mă conectez rapid cu personajele și cu atmosfera cărții. Nu credeam că sunt pregătită să citesc atât de repede despre acest coșmar, dar iată că cei doi autori au găsit o combinație interesantă între umor și realitate.

La un pas de tine
La un pas de tine

La un pas de tine – distanța îi va apropia?

La un pas de tine este o poveste din genul celor pe care m-aș bucura să le mai citesc. Este o poveste cuminte, fără trimiteri către consum de substanțe interzise, fără petreceri stropite din belșug cu alcool, fără scene de sex sau limbaj trivial. La un pas de tine este o poveste dulce, marcată de inocență, prietenie, compromis, teamă și sacrificii.

„Un roman comic, amuzant și emoționant despre imprevizibilitatea dragostei în vremuri haotice… Excelent.” – BCCB

Amândoi tinerii mi-au plăcut foarte mult și m-au sensibilizat poveștile lor de viață. Maxine și Jonah sunt doi tineri frumoși, cu un bagaj emoțional greu de manevrat, prinși într-o lume care pare alcătuită numai din moarte, numere și statistici. Prinși în gheara feroce a pandemiei, tinerii sunt nevoiți să își regândească întreaga viață și să renunțe la propriile obiceiuri, să caute metode prin care să rămână conectați la lumea de afară.

Dragostea te poate lovi chiar și la raionul de conserve 🙂

Jonah are o viață un pic mai ușoară decât cea a lui Maxine. Cel puțin din punct de vedere economic. Obligat să trăiască în propria-i locuință alături de o soră enervantă și o mamă vitregă, Jonah încearcă să stabilească parametrii unei vieți dictate de pandemie și reguli. Deși viața lui părea normală acum, Jonah încă nu trecuse peste pierderea mamei sale. Iar faptul că tatăl lui era prins într-un alt colț de lume și fără posibilitatea de a se întoarce, nu-i făcea deloc viața mai ușoară.

La raionul de conserve al supermarketului, Jonah o întâlnește pe Maxine și au o dispută amuzantă pe … ați ghicit, hârtie igienică! Jonah o avea pe sora lui bolnavă (suferea de boala lui Crohn) și aceasta avea mereu nevoie de hârtie igienică. Tocmai de asta nu înțelegea de ce el nu avea nici măcar o rolă și Maxime ducea mândră în coș trei baxuri. Ce nu știa el era că Maxine era cumpărător de profesie și se avânta zi de zi în mijlocul mulțimilor purtătoare de viruși pentru clienții săi.

Pentru că Maxine îi lasă o impresie destul de puternică, Jonah este mai mult decât determinat să o găsească și să o revadă. Și poate nu chiar lângă raionul de conserve. Și nu discutând despre hârtie igienică. 🙂

La un pas de tine – de la prietenie la dragoste?

Relația lor de prietenie se construiește treptat și ușile către sufletele lor se întredeschid cu răbdare și atenție. Nu le era deloc ușor, mai ales că regulile de distanțare socială nu le permiteau să se vadă, să se întâlnească sau să petreacă timp împreună. Însă vor găsi o metodă și se vor lansa împreună într-o căutare de suflet. Maxine avea un client special și amândoi își doreau să îi ofere bătrânului Arno un strop de alinare.

Cum se va încheia povestea lor? Asta vă rămâne temă pentru acasă. Eu vă spun doar că m-am relaxat teribil citind povestea. Am parcurs ultimele pagini pe plajă și am simțit un zâmbet înflorindu-mi pe chip. Mi-au plăcut amândoi, m-au atras în vârtejul emoțiilor lor și cred că am mai câștigat doi prieteni, chiar cu așa diferență de vârstă. ❤️

M-au supărat un pic greșelile întâlnite în carte și recomand un pic mai multă atenție celor care îngrijesc aceste ediții.

La un pas de tine este disponibilă pe siteul editurii Rao, chiar aici.

Nr. Pagini: 296

Traducere: Vasile Butuza prin Lingua Connexion

An apariție: 2023

Lasă un răspuns