„La soarele neîmblânzit” este unul dintre cele două titluri care s-au regăsit în ultima comandă plasată pe Libris. Am zis să merg la sigur luna asta și am ales să citesc și să cumpăr autori pe care i-am mai citit, despre care știam câte ceva și care s-ar fi aflat sigur pe lista cu lecturile bune ale lunii.

Michel Bussi mi-a fost recomandat des în trecut și am început să îi cunosc stilul și universul cu romanul Fetița cu ochi albaștri. Știu că am fost impresionată de țesătura deasă și sigură pe care autorul a tot țesut-o. Fire groase, sigure, potrivite și îndelung studiate. Am mai citit Nuferi negri (apropo, găsiți toate cărțile autorului pe siteul Libris) și mi-am spus atunci că Michel Bussi este un autor cu un stil impresionant, perfect de adăugat pe lista autorilor de urmărit.

La soarele neîmblânzit
La soarele neîmblânzit

La soarele neîmblânzit – pensiunea unde moartea pândește pe la colțuri

Mă gândeam eu că autorul va lăsa deoparte jocul ăsta trecut-prezent în acest nou roman. Nu a făcut-o. Și nu m-a deranjat. Cuferele trecutului sunt aproape întotdeauna pline de secrete, adevăruri spuse pe jumătate și polițe neplătite.

„La soarele neîmblânzit ne poartă într-un colț de lume care merită să fie cunoscut dincolo de cântecele lui Brel, tablourile lui Gauguin, operele lui Melville și ale lui Stevenson. Istorie milenară, credințe adânci și tărâmul de origine al tatuajului.” – ActuaLitte

Dacă e să mă bucur de ceva legat de cartea asta, atunci mă bucur de atmosfera de pe insulă (până să apară moartea în peisaj), de informațiile legate de tatuaje și de culoarea locală. Am citit despre mana, sunt fascinată de tiki și cred că m-aș fi pierdut ore întregi pe insula aia. Dar, după lectura cărții acesteia, sigur voi privi totul prin alte lentile.

O carte, cinci scriitoare și câteva minciuni

„Michel Bussi este unul dintre cei mai ingenioși autori de romane polițiste din Franța.” – The Sunday Times

Nu știu cum s-au întâmplat, dar luna asta cred că fost luna romanelor legate cumva de Agatha Christie. Sau poate că anume romanul lui Bussi mi-a „stârnit” apetitul pentru povestea scrisă de Nina de Gramont.

Michel Bussi omagiază poveștile semnate de faimoasa autoare și imprimă acestui roman o tușă de Agatha Christie. Scrisă parcă după tiparul „zece negri mititei”, povestea lui Bussi pare că lasă totul la vedere și tot nu reușești să te prinzi repede de cum stă treaba. Ei, acum e momentul să mă laud un pic și să spun că am simțit de la început cine avea cele mai multe lucruri de ascuns și cele mai multe motive pentru a semăna moartea și teroarea pe insulă.

E drept, nu am identificat toate dedesubturile poveștii. Personajele nu au fost toate pregătite să îmi deschidă larg ușa spre viața lor, dar am fost atentă la detalii și am adunat toate indiciile.

O insulă pustie și morți suspecte

Știți că eu vă spun fix ceea ce simt eu. Fie bine, fie rău. Legat de cărți, iubesc să le trec prin filtrele mele, să caut legăturile pe care mintea mea le țese și ancorele pe care poate numai eu le percep într-un anume fel. Am simțit de la început că nu va fi chimie între mine și povestea lui Bussi. Și am continuat lectura. Știam cât de frumos poate despica firul acțiunii.

Am simțit că mă izbesc periodic de ziduri. Și repetarea atâtor scenarii, lecturarea atâtor începuturi de cărți mi s-a părut și mai bulversant.

În urma organizării unui concurs literar, cinci autoare „norocoase” primesc șansa de a i se alătura unui alt autor renumit, pe o insulă izolată. Miza era producerea unui bestseller cu totul original. Și trebuia să iasă ceva deosebit din cele cinci minți luminate alese, nu? Mai ales că domnul PYF – Pierre-Yves Francois era acolo pentru a le îndruma.

La soarele neîmblânzit – moartea în vacanță

Nimeni nu are habar de faptul că exercițiul literar va deveni unul criminal. Deși procesul de scriere se dovedește destul de lent, mai ales sub atâta presiune din jur, acțiunea din jurul pensiunii lui Tanae începe să fie explozivă și periculoasă.

Există o rivalitate între cele cinci autoare, cum ar putea să nu fie? Dar este vreuna capabilă să ajungă la crimă? Oare tot ce se petrecea pe insulă era dictat de destin sau nimic nu era întâmplător aici?

La soarele neîmblânzit – oare cum se termină totul?

Nu mi-a permis autorul să am vreun personaj preferat. Legătura cu autoarele a fost imposibil de stabilit (pentru mine) și m-am simțit tot timpul în plus. Eram o străină care venea să tulbure mana insulei și se amesteca în planurile atât de bine ticluite.

Eram convinsă că una dintre ele mersese prea departe. Dar cine? Succesul poate fi amețitor și obsedant, dar chiar până pe marginea prăpastiei?

Dacă primele pagini m-au plictisit, ultimele pagini au reușit să îmi acapareze din nou interesul și așteptam doar să văd dacă piesele mele se vor potrivi cu cele ale autorului și care este locul lor pe tabla jocului morții.

La soarele neîmblânzitMichel Bussi – se poate cumpăra de pe Libris.

Eu spun că nu este de ocolit, dar sigur ai nevoie de o anumită stare pentru a o citi.

Categoria: Literatura Universala

Categoria: Carti thriller

Autor: Michel Bussi

Editura: POLIROM

Nr. pagini: 440

An aparitie: 2022

Colectie: Biblioteca Polirom

Traducator: Cristina Jinga

 

 

 

Lasă un răspuns