Kult este romanul pe care vi-l prezentăm în cadrul unui nou blog tour. Nebunia acestei zile aproape că mi-a scos complet din minte faptul că astăzi era ziua care îmi revenea mie. Eram convinsă că aveam alarma setată pentru mâine și mai mult decât sigură că am tot timpul din lume să scriu despre ea.
Kult a fost prima lectură a lunii septembrie și mi-a fost teamă că o voi termina în câteva zile bune. Nu vă panicați, cartea nu este una slabă, doar că detaliile au fost greu de digerat pe alocuri. Nu poți citi despre copii nici când ești adult, darămite când ești mamă. Nu vă spun că mi-am dorit mai mult ca niciodată să intru în paginile unei cărți și să anulez complet un personaj. Atâta furie am strâns la adresa lui! Și nici măcar nu eram sigură că el este pionul principal din partea răului.
Stefan Malmstrom a scris o poveste care ar fi putut fi mai bună dacă autorul și-ar fi canalizat atenția și pe pistele secundare. Se descurcă foarte bine atunci când este vorba de înfricoșat și de îngrețoșat publicul cititor, dar nu brodează nimic pe marginea elementelor care l-au ajutat la construirea întregului ansamblu. Și eu, cititor avid și căutător de detalii ascunse, le-am tot așteptat din loc în loc. Au întârziat să apară și asta m-a mai dezumflat pe parcursul lecturii.
Kult – principii greșite sau atacuri mascate?
Mi-au plăcut întotdeauna cărțile sau documentarele despre religiile diferite. Născută ortodoxă și curioasă din fire, pot să spun că știu aproape tot ce e de știut despre religia mea și biserica din care fac parte. De curând am aflat, absolut întâmplător, de un serial bazat pe evenimente reale. Ce m-a determinat să aleg anume această mini serie? Faptul că se baza pe mormonism. Știam câteva detalii despre mormoni și despre stilul de viață, dar eram curioasă să aflu și mai multe. Desigur, nu dintr-un film aflu detaliile esențiale, dar tot am fost curioasă.
Stefan Malmstrom alege altă biserică: Biserica Scientologică. Mi-era necunoscută, trebuie să recunosc. Și mi-a rămas la fel de necunoscută. Nu am înțeles pe deplin ce făceau oamenii ăia pe acolo, care era misiunea lor și cum doreau să o îndeplinească. Din punctul meu de vedere, autorul a folosit scientologia la întâmplare și a folosit anumite elemente numai pentru a-și îndeplini scopul final.
Crimă sau sinucidere?
Adevăratul șoc l-am avut la finalul cărții. Mărturisirea autorului a fost cea care m-a făcut să privesc totul într-o altă lumină, dintr-un unghi total diferit. Și am simțit că abia atunci, la finalul cărții, am resimțit lovitura, cruzimea și duritatea poveștii.
KULT este un thriller captivant, dar care are un element ce îl diferențiază de alte romane de acest gen: este inspirat din evenimente adevărate, îngrozitoare din viața autorului și care s-au petrecut în cadrul Bisericii Scientologice.
Luke este singurul om care se îndoiește de faptul că prietenul său este un criminal cu sânge rece. Poate că nu se îndoia de faptul că ar fi putut deveni sinucigaș. Viața acestuia nu fusese una încununată de bucurii și realizări. Dar știa sigur că Viktor o adora pe micuța Agnes, fiica lui mult așteptată. Și nu ar fi fost capabil să îi ia viața acesteia. Nu ar fi putut să își păteze mâinile cu sângele singurului lucru bun din viața sa.
După ce face macabra descoperire, când lucrurile se așează și adrenalina îi părăsește corpul, Luke observă și alte detalii care nu se încadrau în tiparele vieții lui Viktor. Muzica jazz care inundase apartamentul, jaluzele trase și cărțile din bibliotecă. Era sigur că îl cunoștea mult prea bine pe Viktor și acum avea o misiune clară: să îi determine pe polițiști să privească acest caz drept crimă.
Un șir lung de morți suspecte
Morțile suspecte nu se opresc aici și doar niște indicii comune îi determină pe polițiști să accepte și ideea de crimă cu premeditare. Același mod de operare, aceleași morți trase la indigo. Oare aveau și același criminal? Sau cineva se juca numai cu mintea lor?
Mi-a plăcut curajul lui Luke și prietenia lui puternică pentru Viktor. Și l-am apreciat pentru determinarea lui de a se implica activ în anchetă. Nici echipa de polițiști nu se lasă mai prejos și cercetează pistele, acceptă indiciile și indicațiile.
Din păcate, așa cum spus și mai sus, preferam un pic mai multă acțiune, niște detalii în plus și poate niște răsturnări de situație. Lucrurile nu s-au legat în cel mai coerent și mai transparent mod și am tot simțit nevoia de mai mult.
Kult – crimă și răzbunare
Kult are la baza un subiect neobișnuit (cel puțin așa a fost în cazul meu) și este plin de detalii care pot îngrețoșa și înfuria peste limite. Anumite paragrafe (mai ales primele pagini) au fost greu de digerat și așteptam ca lucrurile să se amplifice din ce în ce mai tare.
Kult este disponibil pe site-ul celor de la Editura Lebăda Neagră și poate fi cumpărat de aici.
Pentru alte păreri, vă rog să vizitați blogurile colegilor de blog tour: Literatura pe tocuri; Citește-mi-l; Falled; Cărțile mele și alți demoni; Ciobanul de azi; Biblioteca lui Liviu; Analogii, Antologii.
Colecție: Black Spot
Data apariției: Mai 2022
Domeniu: Literatură străină contemporană , Carte străină
Traducător: Alexandra-Maria Vrînceanu
Pagini: 372
[…] Anca și cărțile.ro […]