Jumătatea dispărută este un roman al iubirii, al căutării și al acceptării propriei identități. Abordând un subiect sensibil, cu un uriaș impact emoțional, Brit Bennett a păstrat un echilibru în ceea ce privește explorarea subtilă a problemelor legate de rasă, gen și identitate. Le-a dat tuturor personajelor libertate de exprimare, le-a urmărit îndeaproape parcursul și le-a scos în evidență calitățile, defectele și fricile.

„Oamenii importanti deveneau martiri, iar cei lipsiți de importanță, doar victime. Cei importanți aveau parte de înmormântări televizate, de zile naționale de doliu. Moartea lor inspira creații artistice şi mişcări care devastau oraşe întregi. Dar cei lipsiți de importantă erau ucişi ca să se transmită tocmai că nu erau importanți- că nu erau nici măcar oameni. Și viata mergea mai departe.”

Am făcut cunoștință cu personaje care s-au luptat, și-au căutat sensul și s-au reinventat de fiecare dată când viața le-a pus în cale obstacole. Am preferatele mele, asta e sigur. Dar am căutat să înțeleg deciziile fiecăruia în parte. Niciun drum nu a fost ușor, niciun statut nu s-a potrivit complet de prima dată. A fost nevoie de răbdare, de pierderi și de dragoste.

„Lumea crede că ești unic dacă ești diferit. Nu, ești doar singur. Important era să ai pe cineva la fel ca tine.”

Jumătatea dispărută
Jumătatea dispărută

Jumătatea dispărută – când mergi prin viață cu jumătate de suflet

„Bennett îmbină magistral dinamismul construcției literare cu realitățile sociale și istorice pe care alege să le sondeze.” – The New York Times

Desiree și Stella – două jumătăți ale întregului Vignes.

1960. Desiree și Stella erau gemenele familiei Vignes și moștenitoarele întemeietorului așezării Mallard, un orășel care se lăuda cu pielea albă a locuitorilor săi. Deși erau afro-americani, locuitorii de aici aveau pigmentul pielii foarte deschis și erau obligați de înaintașii lor să păstreze distanța față de frații lor cu pielea mai închisă. Toate mamele din Mallard doreau o viață de albi pentru fetele lor. Până atunci, tinerele erau obligate să ducă aceeași viața de slujitor în casele albilor.

Nu le era interzis să viseze, nu? Sătule de munca silnică în casa familiei Dupont și de limitările impuse de micuța așezare, gemenele Vignes își plănuiesc evadarea. Își respectau mama, dar nu uitaseră că aceasta le obligase să renunțe la șscoală în detrimentul lustruirii argintăriei. Visurile gemenelor depășeau cu mult granița acelui colț de lume și legătura dintre ele era prea puternică pentru a se lăsa una pe alta în urmă. De-ar fi știut ele ce le așteaptă în lumea mare…

Desiree – în pielea fiului rătăcitor

Desiree fusese întotdeauna geamăna puternică, stâlpul familiei. Ea venise cu ideea plecării lor, dar tot ea este prima care se întoarce acasă, după zece ani de absență.

Desiree își construise o viață departe de Mallard, făcuse un copil cu un om extrem de violent, își pierduse sora geamănă și fugise înapoi către locul în care se simțise întotdeauna în siguranță: acasă.

Deși petrecuseră câțiva ani împreună și împărțiseră amândouă primii ani de libertate și greutăți, drumurile celor două surori se despart și nu se mai regăsesc vreodată. Stella dispăruse fără a-i spune vreun cuvânt lui Desiree și nu mai luase niciodată legătura cu aceasta. De ce apelase la acest tratament? Ce se întâmplase între ele?

Viața lui Desiree se concentrează o perioadă pe găsirea Stellei. Dar era limpede că aceasta nu voia să fie găsită, nu existau urme care să ducă spre ea, nici scrisori cu lămuriri și adrese. Treptat, Desiree învață să trăiască cu golul acela uriaș din sufletul său, se concentrează pe fetița sa și realizează că rădăcinile ei sunt puternic ancorate în Mallard. Nu venise să rămână aici, dar se pare că viața se încăpățânase să îi arate că acesta îi era locul.

Desiree se schimbă complet de-a lungul anilor. Este puternică, dar parcă nu își mai găsește vocea pentru a se face auzită. Trăiește fiecare zi după cum vine, se ancorează în rutină și în dulceața lucrurilor obișnuite care nu te fac să simți că trăiești, ci doar îți aduc aminte că ești viu.

Stella – o viață în minciună

Oamenii de culoare nu era bineveniți în societate. Nimeni nu își dorea un negru drept vecin, nimeni nu voia să fie văzut stând de vorbă cu un afro-american. Stella reușise să se infiltreze în lumea bună. Dar nimeni nu știa că ea este afro-americană, grație pigmentului său atât de deschis. O singură șansă primise de la viață și știuse să profite de ea.

„- Dar n-aş putea să-i mărturisesc mamei nimic din toate astea, îi zise. O să-mi spună doar că a avut dreptate. O interesează mai mult să aibă dreptate decât să fie mama mea. Uneori nici nu cred că mă place prea mult. Nu-i aşa că e ceva și asta? Să ajungi să te gândeşti că nici măcar propria ta mamă nu te suportă.”

Stella lucra ca secretară pentru Blake Sanders, dar ajunge să îi fie soție. Cum să refuze viața la care visase din fragedă pruncie? Dar pentru a primi viața nouă, Stella trebuie să îi ucidă pe oamenii iubiți. Nimeni nu trebuia să știe adevărata ei identitate. Era sigură că nu ar fi primit numele Sanders și nici respectul societății. Își acceptă rapid noua identitate și este hotărâtă să nu lase adevărul să iasă la lumină.

Jumătatea dispărută – despre adevăruri și minciuni

Viețile celor două sunt pline de minciuni, de negări și de acceptări. Deși au învățat să trăiască amândouă cu golul dictat ruperea legăturii, sufletele lor nu au încetat vreodată din a se căuta. Și căutările se mută pe umerii altor personaje, cu voci la fel de puternice și de diferite. Cum, de ce și dacă se va încheia povestea lor, vă invit să descoperiți citind cartea.

Mi-a plăcut mult muzicalitatea primelor pagini. Cu un stil de scriere care te farmecă și te conectează instant cu lumea pe care o construiește, Brit Bennett se asigură că intri în lumea gemenelor Vignes și rămâi până la capăt.

I-am dat patru stele pentru hățișul de detalii în care m-am pierdut de câteva ori. Dar mi-a plăcut povestea. Emoționantă, delicată, sensibilă.

Jumătatea dispărută a apărut la Editura Trei și poate fi comandată de aici. 

Autor: Brit Bennett

Nr. de pagini: 416

Titlul original: The Vanishing Half

Limba originală: engleză
Traducere de: Roxana Aneculăesei

Anul apariţiei: 2021

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

2 COMENTARII

Lasă un răspuns