Joc murdar a sosit zilele trecute în biblioteca mea. Editura Litera a publicat și alte cărți scrise de acest autor și descrierile lor m-au atras întotdeauna. Nu le-am citit pe toate, dar sunt sigură că nu va reuși curând o alta să o depășească pe aceasta (și mă refer aici doar la cărțile scrise de J.P. Delaney).

„Un scenariu de coșmar pune în mișcare acest thriller psihologic captivant… Răsturnările de situație cu adevărat surprinzătoare demonstrează cât de departe poate merge un părinte de dragul unui copil. Un roman de suspans domestic cât se poate de neliniștitor.“ Publishers Weekly

Nu sunt multe variante de final și o știi prea bine de la primele rânduri. Dar câtă tensiune și cât suspans plutesc peste aceste rânduri! Se deschid noi uși, noi ipoteze și încrederea ți se face fărâme de fiecare dată când îți dai seama că te lovești de ziduri de minciuni și posibilități. Ajungi să îi învinuiești pe toți cei implicați, îți pui întrebare după întrebare și te frămânți la gândul că răul stă cel mai bine deghizat în bunele intenții.

Joc murdar
Joc murdar

Joc murdar – copilul pe care-l crești nu este al tău

„Dar ce te faci dacă afli dintr-odată că puiul de om pe care l-ai îngrijit, l-ai hrănit, l-ai spălat, cu cară te-ai jucat, pe care ai început să-l înveți alfabetul, pe care l-ai crescut timp de doi ani, nu este al tău? Dacă vine cineva și îți demonstrează că s-a făcut o încurcătură la spital și că ai primit copilul altei familii, care l-a luat pe al tău?”

Am văzut acum câțiva ani o știre despre un caz similar, petrecut la noi în țară. Două mame s-au întâlnit, la o lună de la naștere, pe scările maternității, pentru a face schimb de copii. Crescuseră și alăptaseră o lună de zile un copil care nu era al lor. Și m-am întrebat atunci: cum faci față unei astfel de vești? Cum dai copilul și dragostea pe un alt copil pe care nici nu ai apucat să îl cunoști? Copilul tău biologic așteaptă să îl iubești și să îl îngrijeștii. Și trebuie să reconstruiești legătura magică ce a fost întreruptă. Dar cum reușești să treci peste un astfel de șoc?

În cazul familiei Riley, lovitura a venit la doi de ani la nașterea micului Theo. Maddie și Pete s-au îndrăgostit și au înfruntat lumea toată în numele iubirii lor.  Nu aveau mulți ani împreună, dar știau că și-au găsit sufletul pereche și vestea că Maddie era însărcinată a fost ca o răsplată primită de la viață. Maddie naște înainte de termen și o infecție o ține departe de salonul de ATI, acolo unde fusese dus pentru monitorizare bebelușul ei prematur.

Dragoste de părinte

În timp ce Maddie este prinsă între vinovăție și teamă, Pete se dedică micuțului lor și este atent la fiecare detaliu. Știe să îl îngrijească, să îi anticipeze nevoile și să îl hrănească. Pentru că și cariera îi permite acest lucru, Pete rămâne acasă să aibă grijă de micuțul Theo. El se confruntă cu tantrumurile lui, cu micuțele crize de personalitate și cu plângerile educatoarelor.

Theo avea doi ani și încă nu știa să își gestioneze dorințele, personalitatea și posesiile. Pete avea răbdare și își dorea să găsească mereu echilibrul. Habar nu avea că urma să pășească în cea mai nebună perioada a vieții sale.

Într-o zi senină, când nimic nu trăda lovitura care va urma, Pete primește vizita unor necunoscuți. Miles Lambert venise însoțit de un avocat și îi dăduse lui Pete cea mai năucitoare veste: Theo era copilul biologic al familiei Lambert. Iar David, copilul de doi ani ce creștea în familia Lambert, era copilul biologic al lui Pete și Maddie. O dovediseră testele ADN, făcute pe furiș, și o dovedeau și fotografiile. David semăna perfect cu Maddie.

Unde-i regele Solomon?

În timp ce Theo depășise toate obstacolele nașterii sale premature și recupera încet, încet și la capitolul vorbire, micuțul David bătuse pasul pe loc. David este personajul pe care mi-am dorit cel mai tare să îl îmbrățișez și pentru care mi-am dorit dragoste și liniște. Scenele în care autorul îl descria pe David așezat pe o cuvertură, captiv într-o lume a tăcerii, m-au făcut să lăcrimez. Și aș fi vrut de la Pete și Maddie un strop de atenție în plus. Era totuși și el copilul lor.

Cele două familii se pun de acord asupra situației neobișnuite și își doresc să facă front comun în fața celor de la spital. Sigur acolo se încurcaseră copiii, nu-i așa? Dar, pe măsură ce măștile încep să cadă, îndoielile încep și ele să apară și nesiguranțele să muște amar din suflete. Bătălia cu spitalul trece pe locul doi și săbiile familiilor se ascut tot mai tare.

Familia Lambert nu este deloc așa cum crezi la început. Poate alimentați de frustrarea că ei au un copil cu alte nevoi, poate mânați de dragostea de părinte, soții Lambert încep să ocupe din ce în ce mai mult spatiu în viața lui Theo. Iar tensiunile încep să apară între Pete și Maddie. Oare se cunoșteau suficient de bine, oare era Pete capabil de jocuri murdare? Ce planuri aveau soții Lambert?

Joc murdar – tensiune și groază

„Cititorii vor fi surprinși de întorsăturile pe care le ia povestea și de finalul la care nu se vor aștepta.“ Booklist

Nu mă așteptam la final, recunosc. I-am mărturisit unei prietene că nici nu știu ce fel de final voiam, nici dacă ăsta este cel mai potrivit sau nu. Știu doar că a fost șocant și meritat cumva.

Mi-a plăcut cartea. A avut doza perfectă de suspans domestic, de tensiune și adrenalină. J.P. Delaney a observat potențialul unei asemenea povești și a reușit să îl redea la cel mai înalt nivel. Recomand!

O găsiți pe site-ul Litera, chiar aici.

Data Apariției : 3 nov. 2022

Autor(I) : J.P. Delaney

Numar Pagini : 432

Tip Coperta : Broșată

Format : 130×200

Colectie : Buzz Books

ISBN : 978-606-33-9522-2

Traducator(I) : Sanda Spiridon

 

 

Lasă un răspuns