Jackie și Maria este romanul pe care l-am ales la întoarcerea din concediu. Aveam nevoie de un roman lejer și emoționant, drăguț și care să mă ajute să mă reobișnuiesc cu rutina și cu stilul de viață de dinainte de concediu.

Gill Paul m-a cucerit cu celelalte romane ale sale și eram convinsă că voi găsi și de data aceasta o poveste caldă și înduioșătoare. Soția secretă rămâne romanul meu preferat de la această autoare, dar mi-a plăcut destul de tare și Fiica pierdută.

Din păcate nu cred că am făcut alegerea potrivită sau am plecat la drum cu prea multe așteptări. Deși eram nerăbdătoare să citesc despre cele două femei, nu m-am simțit deloc parte din povestea lor, din contră. M-am simțit străină și am văzut această lectură ca pe un zbor deasupra a tot ce au fost, au simțit sau au trăit.

Jackie și Maria
Jackie și Maria

Jackie și Maria – două destine împletite?

Despre cariera Mariei Callas se găsesc o grămadă de informații. Dar eu voiam să o cunosc mai bine pe femeia Maria Callas, pe soția lui Battista și pe iubita lui Onassis. Maria Callas a fost mai mult decât o voce. A fost o femeie care a iubit, a înflorit sub atingerile potrivite și și-a dorit la nebunie să aibă un copil. Viața ei de artistă nu a fost una ușoară, dar nici viața personală nu a fost mai prejos.

O carte minunată, care m-a captivat complet, am fost cu totul prinsă de personaje, de glamour și de povestea fascinantă a acestor femei celebre. Pentru mine, a fost un deliciu de la început până la sfârșit... Jenny Ashcroft, autoarea romanului Întâlnire la Bombay

Poate că Battista a fost omul care a propulsat-o pe Maria Callas, dar Aristotel Onassis este cel care i-a făcut sufletul să cânte. Legătura dintre ei a fost descrisă de presă ca fiind „vulcanică și pasională”, dar Grill Paul nu a reușit să mă facă să simt asta. Am luat povestea lor ca o descriere și atât. Gill Paul nu m-a mai surprins așa cum a reușit să o facă altă dată. Nu știu de ce am simțit-o mult mai atentă la respectarea ordinii evenimentelor, la enumerarea întâlnirilor. Nu aici mi-aș fi dorit atenția ei.

Jackie Kennedy – între oportunism și dorință

Despre John Kennedy nu este nevoie să mai spun nimic, sunt convinsă că sunt foarte cunoscute detaliile despre el, dar și despre moartea lui violentă. Nu voiam să îl văd ca pe un personaj principal aici. Voiam să o cunosc pe Jackie pentru că mereu m-am întrebat cum e să fii femeia din spatele unui om atât de puternic. Mai există loc și pentru ambițiile tale, mai este loc pentru dorințe și visuri?

Mă gândeam că voi vedea o altă Jackie, dar, ca și în cazul Mariei, am primit o poveste despre două femei slabe, aflate sub cupola farmecului unui bărbat ambițios, mânat de orgolii și orbit de putere. Pentru că începusem să o cunosc mai bine pe Maria Callas creionată de Gill Paul, mi-am pus toate speranțele în Jackie. Nu am avut timp să caut mai multe informații despre Jackie Kennedy, dar cele primite din carte m-au supărat teribil. Avea câte o zvâcnire de personalitate, dar o înăbușea rapid. Da, știu că ei au trăit după alte reguli, sub alte lumini și în alte vremuri, dar atâta superficialitate?

Nu știu dacă Onassis a fost cea mai fericită apariție din viața celor duoă femei sau a fost o povară pe umerii amândurora. Nu știu dacă le-a iubit sau a vrut doar să le adauge în colecția de trofee feminine. Vicii, decadență, relații incestuoase, promiscuitate. Urât anturaj…

Știu că pasiunile pot fi mistuitoare și că nu este deloc ușor să îți găsești iubirea adevărată atunci când te învârți în astfel de cercuri sau atunci când te afli constant sub lupă, dar nu mă așteptam să dau peste atâtea compromisuri și peste atâtea femei cu apucături de struț. Cu tot respectul, dar mi s-a părut că au trăit numai cu capul sub nisip.

Jackie și Maria – victimele iubirii

Evident, nu putem cunoaște pe deplin adevărul, dar dacă autoarea a ales să respecte atăt de mult realitatea, aș fi preferat să presare mai multă emoție sau să creioneze mai puternic personalitatea celor două. Meritau asta. Un scriitor ar fi putut face dreptate și ar fi putut reechilibra balanța.

Portretele celor două femei fascinante, pline de farmec, și cel al bărbatului care, fără îndoială, nu le-a meritat pe nici una dintre ele sunt deopotrivă emoționante și captivante. Booklist

Eu am rămas cu impresia că au fost victimele perfecte în mâinile lui Onassis. Că au fost capabile să accepte și să tacă numai pentru a nu îl pierde pe acesta și atenția care venea la pachet cu statutul de iubită a lui. Maria Callas a avut mai mult de suferit, din punctul meu de vedere. Își neglijase cariera și se mulțumea cu firimiturile vieții pe care ar fi putut să o aibă.

Jackie a gândit exact ca o soție de politician. Nu a irosit timpul și, obișnuită cu superficialitatea, s-a potrivit perfect în mediul nou de viață.

Personal, aș fi preferat ca romanul să aibă o altă profunzime, să fie privit din alt unghi. Nu am simțit vreo legătură cu personajele, m-am simțit ca un invitat la o petrecere unde nu cunoaște pe nimeni. Nu este o carte slabă, să nu credeți asta. Dar mi s-a părut că acțiunea este una de suprafață, de parcă autoarea a scris în urma pierderii unui pariu. Nu știu de ce am simțit constant o urmă de detașare. Poate fi și traducerea, nu exclud.

Jackie și Maria a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărat de aici.  

Data aparitiei: Iunie 2021

Nr. pagini: 448
Traducator(i): Emanuela Tegla
Colectie: Blue Moon

5 COMENTARII

  1. Mă bătea gândul sa o cumpăr, dar ma bucur că ai evaluat-o tu mai întâi. Am mare noroc cu impresiile si review-urile tale! ❤️

Lasă un răspuns