16790504_1424211410975144_2080542711_n

Dacă la început mă gândeam că acest volum al seriei Silk nu se încadrează tocmai în categoria historical -romance, acum pot să vă spun că mi-a plăcut atât de mult!

Primele pagini le-am parcurs cu o senzație stranie. Nu era atmosfera din cărțile pe care le-am citit până acum, nu era „tiparul” obișnuit. Am închis ochii, m-am detașat de „Iubiri de poveste” și am citit cartea. Am simțit-o, am trăit- o și vă spun sincer că nu am putut anticipa deznodământul și nici nu am încercat. M-am lăsat purtată de măiestria condeiului lui Penny Jordan, care a creat o poveste minunată ce se întinde pe durata unei vieți. Nu a încercat nici să o vopsească în roz, nici să-i atribuie zeci de calități, nu a urmărit un destin, ci zecile de destine ce par interconectate.

Decizii, greșeli, suferință, dragoste, vicii, dependența, pasiune, erotism.

Personajul principal poate fi asemănat cu mătasea, material care dă și numele seriei dar și primului volum.
Puternică, prețioasă, frumoasă, unică și… alunecoasă.

Romanul debutează cu o scena din 2002, noiembrie 21, ziua în care Amber împlinește 90 de ani. 90 de ani în care se schimbaseră atâtea lucruri: regimuri politice, drepturile femeilor, structura familiei, societatea, dar mai ales..se schimbase ea. Nostalgia lui Amber este amplificata și de aniversarea vârstei de 17 ani a strănepoatei sale.

17 ani. Oare cum arăta ea la 17 ani? Cum era viața ei?

Amber se născuse într-o familie formată din dragoste, nu dintr-o căsătorie aranjata. Văzuse pasiunea dintre părinții ei și devotamentul tatălui său pentru munca lui. Aveau o fabrica de mătase iar tatăl ei, talentatul artist rus crea cele mai frumoase desene pentru a imprima materialul prețios.

Când părinții ei încetează din viață în urma unui accident nefericit, Amber este crescută de bunica maternă, Blanche Pickford, o doamnă rece, răutăcioasa, cu principii învechite și cu ambiții proprii. Blanche era condusă de sentimentul răzbunării pe familia celui care îi refuzase acceptul în lunea bună, lumea nobilă.

Dacă Amber trăia într-o lume în care existau anumite beneficii, anumite comodități, o lume unde modernul și promiscuitatea erau despărțite de o linie subțire, o lume unde încă existau titlurile nobiliare care dădeau prestanță celor cale le purtau, o lume unde strălucirea hainelor și fâlfâitul evantaiului deviau ochii și gândurile de la comportamentul real al ”nobililor”, un comportament decadent, încărcat de vicii, de homosexualitate, de păcate și de amantlâcuri apreciate și acceptate de societate, Blanche făcea parte din ”vechea gardă”, cu reguli și aparențe, căsătorii aranjate și parvenire.

Când Amber împlinește 17 ani crede că bunica o va lăsa să își urmeze visul : acela de a urma Școala de Artă. Tânăra dorea să realizeze visul tatălui său. Amber iubea mătasea și desenul la fel ca părinții ei. Însă Blanche are alte planuri. Vrea ca nepoata ei să ajungă în lumea bună, să aibă titlu nobiliar și accesul în saloanele care îi fuseseră ei refuzate în tinerețe. Însă e foarte greu pentru fiica unui negustor de mătase, în ciuda bogăției și puterii bunicii sale să fie tratată ca egal și prezentată în lumea elitei londoneze.

Blanche aranjează ca Amber să fie prezentată la curte, oportunitate care îi deschide tinerei noi orizonturi. Trimisă la Londra, Amber are ocazia să viziteze galerii de artă, unde îl cunoaște pe lordul Robert, un tânăr fermecător, cu titlu nobiliar, educat și manierat.

După ce Amber realizează că sentimentele ei pentru Robert erau confuze, trăiește alături de Jean Phillippe , un tânăr pictor din Sudul Franței, câteva nopți pline de pasiune. Îndrăgostită și naivă, Amber primește șocul vieții ei . Jean o mințise, el era un ”gigolo” al unei doamne mult mai în vârstă. Reputația ei este compromisă iar inima distrusă. Robert apare la momentul oportun și deși el nu era atras de femei, îi propune să o salveze prin căsătorie.

Amber acceptă căsătoria care va fi începutul îndeplinirii ambițiilor bunicii, titlul de ducesă venind la pachet cu Robert, dar este sfârșitul ei ca femeie. Nu putea să trăiască pasiunea, având impresia ca iubirea distruge viețile , nu le încununează.

Prinsă tot timpul în ghearele conveniențelor și acoperită de mantaua lui ”trebuie”, Amber va fi fericită în societate, dar tristă și singură în sufletul ei. Va descoperi rând pe rând toate lucrurile la care a fost nevoită să renunțe, la toate compromisurile pe care a fost obligată să le accepte. Îi este recunoscătoare soțului său pentru că nu numai că îi oferise numele său, dar îi acceptase și copilașul născut în urma relației cu frumosul pictor. Robert îl iubește pe micuțul Luc, iar Amber este sfâșiată de durere la gândul că micuțul ar putea descoperi cândva adevărul. Din fericire băiețelul este foarte atașat de ”tatăl” lui, încercând să îl copieze mereu.
Deși Robert avea voie să aibă alte ”relații”, lui Amber îi era interzis, și nici ea nu ar fi încercat. Se comporta așa cum îi cerea eticheta, ducând singură adevărul și minciuna în spate.
Va atrage de partea sa antipatii, ură și suferință, mai ales cu inima ei năvalnică.

Povestea vieții ei continuă cu o acțiune la fel de alertă ca în primele pagini.
Autoarea urmărește destinele a mai multor personaje, care sunt legate de al lui Amber într-o oarecare măsură. Greg, vărul ei , un tânăr viciat, cu un caracter slab și care va aduce multe probleme în viața lor.
Jay, nepotul omului pe care Blanche îl iubise în tinerețe.
Cassandra , verișoara lui Jay, o tânără de o răutate fără margini.

Dragoste, aventură, regim politic, război, durere, moarte, lovituri crunte, legături nefirești, răzbunare și multe secrete. O carte atât de diferită, de antrenantă și de alertă, o acțiune complexă și personaje atât de variate, o poveste de viață alcătuită din toate nuanțele… pe scurt, o gură de aer proaspăt.

Cartea are 467 de pagini pline de mister și secrete, iar ăsta este doar începutul… continuarea apare pe 8 ianuarie, în colecția Alma, Iubiri de poveste.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns