17352670_1458685707527714_551532740_n

Zilele trecute vă arătam minunățiile primite de la Editura Tritonic. M-am bucurat să descopăr și alți autori români, să mă bucur de noi povești și mai ales mă încântă fapptul că pot împărtăși și cu voi toate aceste titluri noi.

Am primit șase cărți, una mai ispititoare ca alta, așa că a fost cam greu să mă decid pe care să o aleg prima oară. Sunt o fire romantică și am citit multe cărți ale genului romance, dar mereu vreau să descopăr povești scrise de autori bărbați. Vreau să văd latura lor sensibilă, să văd  iubirea din prisma lor. Motivul acesta și coperta frumoasă, dar mai ales titlul incitant și misterios, m-au îndemnat să mă opresc asupra cărții de Stelian Țurlea, Iubire interzisă.

Cu o scriitură fluidă și captivantă, cartea m-a cucerit foarte ușor, mai ales prin unicitatea felului în care ne este prezentată. Deși debutează cu o scenă de dragoste, mai apoi devine o carte-jurnal, având pagini întregi de rânduri închinate femeii iubite, rânduri din care aflăm tot ce dorește el să îi spună, dar și tot ce au vorbit ei fără ca noi să le fim martori direcți, ca să spun așa.

Deși povestea lor este nucleul acestei cărți, sunt fragmente unde întâlnim adevăruri universal valabile, paragrafe pline de înțelepciune care ar trebui reținute și păstrate în suflet.

Petre și Maria fuseseră cândva colegi la universitate. El îndrăgostit de ea, ea neatentă. Drumurile li s-au separat dar soarta i-a adus împreună din nou, colegi la același institut. Trecutul comun, amintirile și o pasiune de nestăvilit sunt motivele care îi tot aduc împreună. La adăpostul austerului său apartament, Petre trăieste o lună de zile o poveste tumultuoasă alături de iubita sa. Dar fericirea le este umbrită când descoperă că ea este căsătorită cu Vlad și au împreună un băiat.

Maria avea o căsnicie toxică. Un bărbat violent și o viață plină de reguli și de refuzuri. Prizonieră în ghearele nefericirii, întâlnirile cu Petre erau singura ei doză de liniște, dar știe că nu poate continua așa. Sau da?

Petre avusese multe ambiții. Dorea să scrie, să publice, să aibă o carieră și un băiat. Nu reușise nimic. Se lăsase purtat de valurile societății și trăia fără ambiții la cei aproape 40 de ani ai săi. Acum era fericit, dar putea el să ia o mamă și o soție din sânul familiei?

Vor avea cei doi o șansă la fericire? Sau prejudecățile și teama vor învinge? E de ajuns pasiunea și nebunia momentului?

Deși cărticica are doar 111 pagini, acțiunea a fost alertă, un love story est-european, după cum ne spune și Alex Ștefănescu de la România literară.   O altfel de iubire, interzisă din fașă și un autor talentat care surprinde exact esența iubirii și a societății din zilele noastre. Maria rămâne o enigmă până la final, noi necunoscând povestea și din prisma ei, Feminitate încărcată de mister și învăluită în pasiune, asta mi-a transmis mie personajul feminin al cărții. 

 
Citate: 
” Încrederea asta despre care am discutat (ca fiind necesară între parteneri), nu crezi că ar trebui reînnoită și reîntărită, poate chiar foarte des, ca să nu spun zilnic? Nu pentru că partenerul, fie el bărbat sau femeie, ar fi slab. Într-un asemea caz, relația nu durează și, dacă intuiești asta, nici nu te angajezi în ea.”
 
Despre autor: 
Născut la 6 ianuarie 1945, Stelian Țurlea a urmat studii de filologie (1968) și filosofie(1976), la București. Este autor a douăzeci și unu de romane, unsprezece cărți de publicitate, nouă cărți pentru copii și două traduceri. A îngrijit șase albume.

12 COMENTARII

  1. Vinzi cartea asta? Sunt mare fan Stelian Turlea si am mari probleme in a gasi aceasta carte. Trebuie sa citesti Greuceanu, roman politist, Povestea lui Harap Alb si Caz inchis.

Lasă un răspuns