Invitația, romanul scris de Adele Parks, a reușit să se înscrie pe lista cărților de la care așteptam mult mai mult. Mă știți de acum, îmi plac thriller-ele și îmi place să experimentez. Fie că sunt thrillere psihologice, cu accente domestice sau cu acțiune la cote înalte, ele sunt întotdeauna bine venite în viața mea. Îmi alungă orice stare de amorțeală, îmi trezesc fiecare senzor al minții și pun toate rotițele în mișcare.

Îmi place să urmăresc anchetele polițiștilor, dar îmi adun mereu dovezi și deschid propria anchetă. Reușesc să identific suspecții principali, descopăr și vinovatul sau dibuiesc devreme mobilul crimei.

Invitația
Invitația

Invitația nu ne aduce în prim plan un criminal și nici nu ne obligă să urmărim piste și indicii. Invitația ne face să ne îndoim de intențiile celor din jurul nostru, ne trezește mai rău decât un duș rece și ridică în mintea noastră semne de întrebare și revoltă.

O invitație nevinovată, un final dezastruos

Acum, la câteva zile după ce am terminat de citit cartea, văd lucrurile un pic diferit. Mi-a plăcut subiectul și imediat am început să creionez scenarii. Adele Parks a exploatat și ea niște posibilități, a strecurat în text momente de vulnerabilitate și capcane lipicioase, dar mi se pare că și-a neglijat un pic personajele.

De ce spun asta? Pentru că nu mi s-a părut că a strălucit vreunul. Mi s-au părut niște personaje terne, mânuite de un păpușar și acțiunile lor au fost atât de previzibile… Nu doar o singură dată m-au enervat sau m-au plictisit. Am simțit tot timpul nevoia de scânteia aia care să schimbe întreaga situație, care să arunce totul în aer.

Autoarea a așteptat prea multă vreme pentru a lega toate indiciile laolaltă sau a uitat să ofere mai multe „ancore” sau cuvinte alunecoase, care să ne determine pe noi să ne îndoim, să ne temem de ceea ce urmează.

Invitația – o privire spre trecut

Mel și Abi au fost cele mai bune prietene în vremea studenției, dar viața le-a rezervat alte planuri și drumurile lor s-au despărțit. Mel rămăsese însărcinată în timpul facultății și Abi fusese singura persoană care o sprijinise.

Deși relația lor de prietenie fusese una puternică, Mel nu-i destăinuise niciodată prietenei sale identitatea celui care o lăsase însărcinată. În timp ce Mel se concentrează pe copilul care vine pe lume, Abi își croiește drum spre glorie și recunoaștere.

Acum, după 17 ani, Mel este căsătorită și mai are doi copii. Este fericită alături de soțul ei și întreaga lume se învârte în jurul familiei sale. Pentru Liam, copilul născut în afara căsătoriei, are o slăbiciune aparte și se vede. Probabil, slăbiciunea și dorința de a-l proteja izvorăsc din sentimentul de vinovăție pe care îl are față de băiat.

Între job și familie, planuri și așteptări. Așa se desfășoară viața lui Mel. Într-o zi, un email îi aduce aminte de trecut și Mel cade în capcana întinsă de un fals sentiment de prietenie și un pic de orgoliu gâdilat de gloria în care se scălda acum Abi.

Abi – sinceritate sau intenții ascunse?

Abi își urmase soțul și înflorise în umbra lui. Petreceri, celebritate, răsfăț și decadență. Și toate pică exact ca piesele din jocul de domino atunci când Abi află că soțul o înșeală.

Toți anii de sacrificiu și compromisuri cad peste orgoliul femeii și sufletul ei are nevoie de un loc în care să își vindece rănile. Și ce loc ar fi fost mai bun decât un cămin scăldat în dragoste și rutină de familie?

Așa ajunge să îi scrie lui Mel și invitația acesteia de a petrece câteva zile alături de ei este colacul de salvare pe care Abia îl căuta. Numai că, cele câteva zile se transformă în săptămâni și viața lui Mel este complet dată peste cap.

Mel, din dorința de a se agăța de prietenie sau mânată de propriile remușcări, acceptă tot ce vine de la Abi. O urcă pe aceasta pe un piedestal și este orbită de lumina în care o așază pe prietena ei. Este gata să o prezinte tuturor, să înfrunte toată lumea pentru Abi și nu vrea să o lase să plece fără să fie sigură că inima acesteia este vindecată.

Invitația – un roman al secretelor și minciunilor

Dacă până spre ultimele pagini lucrurile sunt superficiale și semnele de întrebare sunt îndepărtate și vagi, lucrurile se precipită spre final și începe concursul replicilor și acțiunilor stupide, din punctul meu de vedere.

M-am pierdut printre gesturi mânate de orgolii, revoltă și măști căzute. M-am supărat pe Mel, m-a înfuriat Abi, îmi venea să strig la soțul lui Mel și să îl fac să se trezească.

Așa cum am spus, am așteptat mai mult de la cartea asta. Subiectul mi-a plăcut, era loc de jonglerii, de brodat pe marginea lui, de plantat secrete și acțiuni. Am înțeles că autoarea a tras de poveste pentru a construi toată adorația lui Mel, dar exact acolo, în primele pagini, poveștii i-a lipsit strălucirea.

Oricum ar fi, nu mi-a părut rău că am citit-o. S-a mulat perfect pe starea mea, am parcurs-o repede și a avut momente în care mi-a plăcut mult.

Invitația a apărut la Editura RAO și poate fi cumpărată de aici.

Titlu Original: I Invited Her In

Editie: Necartonata

Traducator: Andra Elena Agafitei

Autor: Adele Parks

An aparitie: 2021

Lasă un răspuns