Învățătorii de grijă.Salvatorii este povestea cu care am ales să-mi încălzesc sufletul weekendul acesta. În vizitele mele pe Libris am întâlnit deseori cărțile scrise de Alex și Cristina Donovici. Le-am văzut recomandate peste tot, urmăresc deja paginile autorilor și am fost copleșită de numărul mare de mesaje apreciative la adresa acestei serii. Cum nu pot rezista foarte bine în fața cărților pentru copii, mai ales pentru că știu cât de liniște îmi fac în suflet și-n gânduri, am ales să pătrund și eu în seria Învățătorilor de grijă.

Mai citisem articole dedicate volumelor, știam despre ideile de la baza cărților și eram oarecum familiară cu universul creat de minunatul Alex Donovici. Însă tot am fost înduioșată de stilul blând, de scriitura fermă și dătătoare de emoție, de tonul prietenos folosit pentru redarea poveștii. Deși nu ai cum să nu iubești o carte cu și despre animale, ajungi să iubești și mai mult aceste volume pentru informațiile noi pe care le aduc, pentru porția de adevăr și istorie atât de bine strecurată și exploatată.

Învățătorii de grijă. Salvatorii
Învățătorii de grijă. Salvatorii

Învățătorii de grijă. Salvatorii – paralelă între atunci și acum

Dincolo de ilustrațiile bogate și de fontul prietenos, ușor de urmărit, primul volum aduce în lumină o bucată de istorie și un subiect pe marginea căruia putem broda o mulțime de activități și discuții. Amalia se tot raportează de ieri încoace la ce ar fi făcut Maria – fetița din carte – , la câtă bucurie i-ar fi adus ei o baie caldă și niște tacâmuri din inox, dar și niște hăinuțe sau un așternut curat. Nu vreau să mă audă sau să citească ea asta, dar presimt că pisoiul nostru – care deja a avut o mulțime de prenume – va fi botezat din nou și se va numi Bebe. Vă țin la curent cu asta.

În timpul lecturii am avut compania unui pisoi cu două picioare. Ați ghicit! Amalia. S-a tot pisicit pe lângă mine, a tot stăruit să îi ofer mai multe detalii. Nu m-a înduplecat. Am vrut să o las pe ea să citească povestea, să absoarbă și să culeagă informațiile, să simtă de una singură fiorul curiozității și nevoia de a ști mai multe. Și bine am făcut! Am căutat împreună aseară informații despre ciumă, despre cât de greu a fost altă dată să fii copil și despre cât de copleșitor a fost traiul în alte epoci. Nu vă spun că acum își dorește cu mai multă nerăbdare volumele următoare!

Animale, lecții, pași înainte

Învățătorii de grijă. Salvatorii, după cum v-am spus mai sus, împletește poveștile reale cu cele despre animăluțe, dar și lecțiile pe care le putem învăța de la ele. Deși nu ne-am gândi niciodată la asta neapărat, animăluțele ar putea salva lumea. Și cine știe dacă nu au făcut-o deja!

Sunt sigură că ați avut și voi parte de multe întrebări legate de animăluțe: de ce nu îmi luați un animăluț de companie, de ce a murit și unde s-a dus? Cărticica asta vă poate oferi niște răspunsuri prietenoase, ușor de acceptat și de prezentat celor mici. Și celor mari, dacă mă întrebați pe mine. E plăcut gândul că există un univers al animăluțelor care și-au încheiat misiunea pe pământ, care se retrag acasă pentru o vreme și care vor veni din nou, cu o nouă misiune și o nouă lecție.

În povestea de față îl avem pe Bebe, un pisoi negru, într-o condiție proastă, trimis într-o perioadă și mai nefastă pentru un pisoi manierat și întunecat ca miezul nopții. Anii 1300 nu erau deloc ușori. Străzile erau pline de murdărie, casele oamenilor erau sărăcăcioase, murdare și înghesuite. Piețele colcăiau de bacterii și resturi de animale moarte, șobolani și câini maidanezi. Nu ar fi fost foarte greu ca un focar de infecție să se nască aici. Și asta se întâmplă. Apare ciuma, o boală nemiloasă și necunoscută.

Învățătorii de grijă. Salvatorii – lecții și mesaje importante

Bine, bine, și ce treabă are Bebe aici? O grămadă, pe cuvânt de motan, pardon, om! Bebe are cel mai impactant și mai puternic rol. Și cred că mă opresc aici din dezvăluit informații. Nu de alta, dar trebuie să îi ascultați voi torsul de pisică mulțumită și iubită, să vedeți cu ochii voștri schimbările și să simțiți cu filtrele voastre iubirea. Căci despre asta este mai presus această poveste, despre iubire, grijă, atenție.

Mi-a plăcut mult povestea Mariei și m-am îndrăgostit iremediabil de ghemul ăla negru de blană. Până și el a avut de învățat, să știți. Sigur că a avut! Mai ales că trece de la o viață de tigru la una de pisoi jigărit. Pregătiți-vă să fiți asaltați de emoții și de stare de bine. ‍⬛

Învățătorii de grijă. SalvatoriiAlex Donovici – este disponibil pe site-ul Libris.

Ilustratii de Leonid Gamart.

Categoria: Literatura Romana

Autor: Alex Donovici

Editura: CURTEA VECHE

An aparitie: 2021

Editie: Cartonata

Nr. pagini: 184

Varsta: 7-10 ani, 5-7 ani

Serie: Invatatorii de Grija

Lasă un răspuns