Învățătorii de grijă. Rocky este cel de-al doilea volum al unei serii minunate, care sigur se va afla mereu pe lista personală de recomandări: Învățătorii de grijă. Noi am găsit volumele pe Libris. Desigur, le văzusem deja super recomandate, foarte frumos prezentate de soții Donovici și de publicul cititor. Însă, pentru că mereu se găsesc numai titluri interesante pe rafturile Libris, le-am tot lăsat să ne aștepte. Tata mare, să nu te superi pe noi! Așa a fost să fie misiunea noastră. Am venit mai târziu în acest univers, dar te asigurăm că am venit să rămânem, să descifrăm fiecare misiune și să iubim eroii blănoși.

Alex Donovici transpune emoție în cuvintele pe care le tot cizelează, le lustruiește cu atenție și le oferă publicului său. Deși are un limbaj accesibil, care ajunge ușor la inimile celor mici, morala și învățămintele încapsulate sunt numai bune și pentru noi, oamenii mari și responsabili. În goana noastră nebună către idealuri și visuri, către cariere de succes și reușite personale, uităm să privim în jur, să înțelegem care sunt cu adevărat nevoile copiilor noștri, cât de mult contează timpul petrecut alături de ei, în dragoste și armonie. Chiar dacă sunt sigură că mai putea trasa câteva tușe moralizatoare aici, Alex Donovici parcă trage un semnal de alarmă și lasă binele să înflorească acolo unde nu mai era loc nici măcar pentru un crâmpei de speranță.

Învățătorii de grijă. Rocky
Învățătorii de grijă. Rocky

Învățătorii de grijă. Rocky – despre soartă și iubire

Motanul Bebe ne-a deschis ușa către universul Învățătorilor de grijă. Animăluțele ne sunt prezentate drept eroi blănoși, trimiși pe Pământ pentru a-i ajuta pe muritori să depășească piedicile presărate de Univers în calea lor. Mi s-a părut înduioșător modul în care autorul a ales să facă animăluțele parte din bucata noastră de lume.

Personal, așa cum v-am spus și în Învățătorii de grijă. Salvatorii, am fost foarte fericită să găsesc o explicație mai caldă, mai blândă, mai ușor de oferit copiilor atunci când aceștia se confruntă cu pierderile prietenilor blănoși. E mai ușor să ne gândim la ei ca la niște trecători, niște învățători de grijă, care se întorc în cer pentru a primi o altă misiune, un alt copil de iubit, o altă istorie de îndreptat.

Nu vă dați seama de bucuria Amaliei când a realizat că se va reîntâlni cu Bebe, chiar dacă acum era „închis” într-un corp de șoricar. Încerca deja să se gândească în ce colț de lume îl va mai trimite Alex Donovici pe Bebe, ce întruchipare va mai avea și dacă-l va lăsa Tata Mare să rămână pentru totdeauna pe pământ, într-o înfățișare aleasă de el.

Rocky – un fel de prinț și cerșetor

Pentru mine, cititor de cursă lungă și mânat de o curiozitate viscerală, povestea se termină mult prea repede. Nu vă mint când vă spun că este foarte plăcut în coconul de bine construit de Alex Donovici în cărțile sale. Nu aș pleca pentru multe sute de pagini de acolo, aș tot păși pe urmele animăluțelor și ale copiilor binecuvântați să le întâlnească.

În cel de-al doilea volum, fără să împing limitele foarte mult, m-am simțit un pic ca în povestea cu Prinț și cerșetor. Chiar dacă a fost mai mult o stare personală, am tot resimțit aceeași nevoie de echilibru, de atenție și dedicare. Bebe, motanul nostru preferat, nu a avut mult timp de odihnă. După ce și-a încheiat misiunea în sânul familiei frumoasei Maria, Bebe s-a reîntors la Tata Mare și a primit un rol nou. Îl știți pe Tata Mare, sughiță prea mult și nu are timp de vorbit aiurea. Două nume: Junior și Piciu, și valea Bebe, du-te să rezolvi situația.

Junior crește într-o familie de intelectuali. Bogați, axați pe carieră și nu prea atenți la unicul copil, părinții lui Junior i-ar angaja și un om care să mestece mâncarea în locul lui. Atât e de protejat și de singur lăsat Junior. Copilul este trist, închis într-un strat prea greu de superficialitate și nepăsare. Așa că, sub un impuls greu de controlat și de explicat, Junior cere un cățel. Nu-și mai dorea să fie singur. Voia un doberman furios, mare și amenințător. Însă altele sunt căile destinului…

Piciu – preferatul meu – se află la polul opus față de lumea lui Junior. Nu are părinți, nici familie, nici casă. Dar are o voință uriașă și un suflet mare, mai mare decât lumea toată. El nu-și dorește neapărat un câine, dar găsește unul. Unul la fel de singur și de speriat ca el. Care este legătura dintre cei trei? Nu vă spun, dar vă rog să deschideți ușa acestui univers.

Învățătorii de grijă. Rocky – emoție și regăsire

Învățătorii de grijă. Rocky este un volum emoționant, cu o poveste care sparge toate straturile dure ale maturității și ale „nu se întâmplă asta și la noi”. Este o serie pe care noi învățăm să o iubim mai mult de la volum la volum, despre care discutăm cu bucurie și emoție!

Învățătorii de grijă. RockyAlex Donovici – este disponibilă pe Libris. Să nu îi lăsați să vă aștepte!

Autor: Alex Donovici

Editura: CURTEA VECHE

An aparitie: 2022

Editie: Cartonata

Nr. pagini: 232

Varsta: 7-10 ani, 5-7 ani

Serie: Invatatorii de Grija

Lasă un răspuns